Esmee Stoop, IT-specialist

OK-jas aan, haren vast en klompen aan haar voeten. Esmee Stoop is klaar voor haar werkdag. Niet als OK-assistent of chirurg, maar als IT-specialist. “Ik werk onder meer aan het maken en implementeren van machine learning modellen en kunstmatige intelligentie om bijvoorbeeld de werkdruk voor artsen te verminderen en de zorg voor patiënten te verbeteren. Vandaag test ik nieuwe modellen in de OK en morgen ben ik weer ergens anders in het huis te vinden.”

Het is dan ook het maatschappelijke aspect dat Esmee, van huis uit sterrenkundige, trekt in haar functie als data scientist op de afdeling Informatie Technologie en Digitale Innovatie (IT&DI) van het LUMC. En op het eerste oog lijkt het een wereld van verschil, maar Esmee ziet juist veel overeenkomsten met haar achtergrond. “Voorheen werkte ik met sterrendata en nu met patiëntendata. En ik merk dat veel van de methodiek hierin terugkomt en juist dat levert een hele leuke en interessante mix op. Tijdens mijn studie had ik nooit gedacht dat ik hier terecht zou komen, maar ik ben heel blij met deze stap. In de sterrenkunde miste ik het contact met de mensen en de bijdrage die ik aan onze maatschappij kan leveren. Hier kan ik data echt inzetten voor een hoger doel en dat is precies wat ik zocht.”

Arts, patiënt en computer
Spraakherkenning is momenteel een hot topic. Zo werkt Esmee mee aan een project waarbij de verslaglegging van een gesprek tussen arts en patiënt niet meer door de arts wordt gedaan, maar door een computer. Op deze manier heeft de arts meer aandacht voor de patiënt en bovendien kan de opname thuis nog eens rustig beluisterd worden. “Het model maakt een samenvatting van het gesprek en de arts kan dit eventueel aanpassen. Op dit moment testen we dit model in de praktijk.” Toch is het juist het beginstadium van een nieuw project dat Esmee het meest aantrekt. “De data verwerken tot een model vind ik het meest interessant”, licht ze toe. “Het is een unieke soort data die je nergens anders vindt. We testen hier nieuwe technieken die ervoor moeten zorgen dat alles samenwerkt en ons model de data aankan. Er zijn bestaan geen standaardprotocollen voor de modellen die wij ontwikkelen. We werken dus aan de rand van de wetenschap. En dat is heel gaaf.”

Efficiëntie in de OK
Ook voor het OK-centrum is spraakherkenning de toekomst. “Op dit moment is het zo dat de arts aan een verpleegkundige doorgeeft wat er genoteerd moet worden. Dit is een omslachtige stap, zowel voor de arts als de verpleegkundige. Wij testen momenteel hoe we door middel van spraakcommando’s een computer deze functionaliteit over kunnen laten nemen. De arts kan dan tijdens zijn operatie met zijn stem notities maken en bijvoorbeeld in- en uitzoomen op het beeldscherm. De verpleegkundige kan zich dan focussen op ander werk. Zo richten we zowel de operatie als de inzet van het personeel veel efficiënter in.”

Uiteraard staat Esmee er ook in dit project niet alleen voor. “Met andere teams binnen de IT-afdeling werken we samen om dit project te doen slagen. Ik houd met verschillende teams contact over de apparatuur en software die nodig is zodat dit model kan werken. Samen zorgen we ervoor dat dit project beetje bij beetje realiteit wordt.” En dit intensieve contact met collega’s is ook één van de dingen die Esmee aanspreekt. “Onze IT-afdeling bestaat uit ruim 180 collega’s, dus het is onmogelijk om iedereen op dagelijkse basis te spreken. Gelukkig hebben we geregeld een borrel en bovendien zit ik in de feestcommissie. Elke maand organiseren we een feest of evenement. Dus ondanks dat we werken op een grote afdeling bestaan we uit een hecht team!”