Wouter Versteegen, projectmedewerker Luchtbehandeling

Het gerinkel van de telefoon klinkt meerdere malen in het half uur dat we Wouter spreken. Het symboliseert perfect wat projectmedewerker Luchtbehandeling Wouter Versteegen vertelt over zijn werk: “Mijn werk heeft betrekking op het hele ziekenhuis. En dus is er naast mijn dagelijkse onderhoudswerkzaamheden altijd nog veel meer te beleven.” Daar lijkt geen woord van gelogen te zijn, als we de telefoon zo horen. Die telefoontjes brengen hem door het hele ziekenhuis heen. “Ik loop echt van hot naar her. En dat dynamische werk is echt heel tof!” Wat dat inhoudt? Daar vertelt Wouter meer over.

Wouter buigt zich met zijn team over het onderhoud en tweedelijnsstoringen van luchtbehandeling, hoofdzakelijk de ventilatie, door alle gebouwen van het LUMC: “Wij zorgen ervoor dat iedereen frisse lucht heeft op kantoor, dat is wel zo prettig”, zegt Wouter met een knipoog. Hij vult aan: “Maar niet alleen die frisse lucht is belangrijk, ook de verwarming en koeling van lucht in ruimten.” 

En dat lijkt een koud kunstje, maar het LUMC kent hele specifieke ruimten die allemaal andere luchtbehandelingsvereisten hebben. “Denk bijvoorbeeld aan operatiekamers (OK’s), isolatiekamers en cleanrooms. Hier dragen wij bij aan het creëren van een steriel of veilig gebied. We moeten dan zorgdragen voor een extra filtering of een drukhiërarchie van lucht, waardoor de luchtkwaliteit of -stroming anders wordt. Zo zorgen we ervoor dat een chirurg veilig kan snijden zonder dat apparatuur of patiënten gevaarlijk ‘vervuild’ worden. In een isolatiekamer is het onze taak om ervoor te zorgen dat bacteriën van de besmette patiënt in de kamer blijven of dat een patiënt beschermd wordt tegen een vervuilde omgeving. Lucht moet binnen blijven en niet naar buiten gaan, of vice versa.”

Samenwerking
Wouter geeft aan dat het zorgen voor de juiste luchtbehandeling in iedere ruimte een samenspel is tussen meerdere afdelingen en collega’s. “De OK doet zelf erg veel aan schoonmaak om een ruimte steriel te maken. De Centrale Sterilisatie Dienst van het LUMC draagt op haar beurt zorg voor het schoonmaken en schoon houden van de instrumenten waarmee gewerkt wordt. En wij zorgen op onze beurt weer voor de juiste luchtbehandeling. We zijn dus echt onderdeel van een groter geheel.” 

Die samenwerking beperkt zich niet alleen tot interne afdelingen en collega’s. “Nee,”, zegt Wouter, “regelmatig schakelen we firma’s in die specialistische kennis hebben voor de luchtbehandeling van bepaalde ruimten. Bij isolatiekamers helpen externen ons de kamers weer te ontsmetten nadat de (niet meer) besmette patiënt vertrokken is. Wij zorgen er dan voor dat de luchtbehandeling matcht met de methoden voor ontsmetting. In mijn rol overzie ik dan het geheel.” Zo is Wouter een belangrijke schakel in de communicatie met verschillende betrokkenen.

Kennis en kunde
Juist omdat Wouter zo’n centrale, dynamische rol heeft in het luchtbehandelingsproces en ook nog eens tal van verschillende ruimten tot zijn takenpakket heeft behoren, is het belangrijk dat hij zelf ook over voldoende kennis beschikt. “We volgen allemaal cursussen om up-to-date te blijven van de laatste apparatuur en de nieuwste software.” Zeker voor speciale ruimten is die kennis onmisbaar. “En dat is juist leuk. Ik houd van de ‘speciaaltjes’ en word niet graag in één specifiek hokje gestopt.” 

Het LUMC
Het LUMC geeft Wouter ook de mogelijkheid zichzelf te ontwikkelen. “Het is nooit een issue om een nieuwe opleiding of cursus te volgen.” Maar de hulp gaat verder dan slechts het faciliteren op opleidingsgebied. “Het LUMC denkt enorm met me mee in het kader van mijn gezinsleven. Ik heb nu een jong gezin en kan drie middagen thuis zijn doordeweeks. Dat is heel fijn en helemaal niet altijd vanzelfsprekend in een baan.” Dat neemt niet weg dat Wouter het druk genoeg heeft met zijn toebedeelde werkzaamheden en de vele telefoontjes op een dag en zo nu en dan ook werk in de avonduren, maar dat maakt zijn werk juist zo dynamisch. 

Wouter sluit af met een bijzondere anekdote. “In mijn werk kan ik ook echt soms voor een patiënt een verschil maken. Ik herinner me nog goed dat een jonge patiënt zo gevoelig was voor Uv dat ze niet eens opgewassen was tegen de gemiddelde tl-verlichting. Het was mede aan ons om een ruimte in te richten waar de patiënt rustig kon verblijven alvorens zij een beenmergtransplantatie onderging. We hebben deze ruimte weten te realiseren en zelfs van ramen van oranje plexiglas kunnen voorzien zodat er een soort zonnebril ontstond, waardoor ze naar buiten kon kijken. Dat ik haar vrolijk zag kijken naar de vogeltjes buiten; die oprechte blijdschap. Dat vergeet ik nooit meer. Ook dat is mijn werk.”

Word jij mijn nieuwe collega?

Bekijk onze vacatures en solliciteer naar jouw baan!