Wilco Smit, projectleider Nieuwe Werken

Wilco Smit verkoos een baan als projectleider Nieuwe Werken bij het LUMC boven een baan als architect bij een wereldberoemd architectenbureau: “Ik haal meer voldoening uit het begeleiden van een proces, dan alleen conceptueel bezig zijn.”

Wat is je achtergrond?
“Na mijn hbo-opleiding Bouwkunde heb ik Architectuur gestudeerd aan de TU Delft. Tijdens de studie Architectuur heb ik op freelancebasis gewerkt bij OMA, het architectenbureau van Rem Koolhaas. Een waanzinnige ervaring natuurlijk, en in meerdere opzichten leerzaam. Ik kwam er namelijk achter dat ik als architect meer praktisch dan conceptueel ben ingesteld. Na het afronden van mijn studie ging ik aan de slag bij een architectenbureau waar ik van ontwerp tot uitvoering bij het proces betrokken was. Na het uitbreken van de financiële crisis kreeg ook dit bureau het moeilijk en verloor ik helaas mijn baan. Ik ben me daarna wat breder gaan oriënteren. Zo kwam ik terecht bij een adviesbureau dat het LUMC als klant had. Ik heb hier een jaar of vier als externe adviseur rondgelopen, totdat ik werd gevraagd om te solliciteren op de functie projectleider Infra.”

Wat kun je vertellen over de unit Nieuwe Werken?
“De afdeling Infra is onderdeel van het Facilitair Bedrijf. Onder Infra vallen weer meerdere units, waar Nieuwe Werken er één van is. Nieuwe Werken is verantwoordelijk voor nieuwe voorzieningen en verbouwingen aan of rond de gebouwen van het LUMC. Het hoofdgebouw is in de jaren tachtig gebouwd, maar de afgelopen decennia is de wereld meer dan eens volledig veranderd. Elke keer moet het gebouw zo goed mogelijk zien mee te veranderen. En dan komen wij om de hoek kijken. Onlangs heeft de Raad van Bestuur een nieuw huisvestingsplan voor de lange termijn gepresenteerd, waarin zorgdisciplines geclusterd worden. Op die manier worden afdelingen logischer bij elkaar gebracht.”

Wat doet een projectleider Nieuwe Werken precies? “We werken met meerdere projectleiders die elk hun eigen specialiteit hebben. Zo houdt een collega van mij zich bezig met de laboratoria, terwijl ik zelf verantwoordelijk ben voor de afdelingsvloeren waar de patiënten worden verzorgd. Door het nieuwe huisvestingsplan moeten allerlei afdelingen verhuisd worden. Dat betekent dus dat we ergens in het ziekenhuis eerst een complete vloer volledig strippen en vervolgens helemaal opnieuw opbouwen op basis van de behoefte van de nieuwe gebruikers. De vrijgekomen ruimte elders heeft misschien weer een andere bestemming, dus moet ook helemaal leeggehaald worden. Het is een beetje puzzelen en schuiven met de beschikbare ruimtes, maar dat vind ik juist een van de interessante aspecten van het werk. Onlangs hebben we de afdeling Neonatologie en de eerste fase van het Geboortehuis verplaatst. Binnenkort zal de tweede fase van het Geboortehuis aan deze afdeling geschakeld worden in het kader van het clusteren van disciplines.”

Je bent opgeleid tot architect, kun je hier je ei wel kwijt? “Zoals gezegd ben ik als architect nogal praktisch ingesteld. Ik haal meer voldoening uit het begeleiden van het gehele proces, dan wanneer ik alleen conceptueel bezig ben. Binnen het LUMC ben ik betrokken vanaf de eerste plannen tot het ontwerp en van de sloop tot aan de laatste schroef. Bijkomend voordeel van het werken in het LUMC is dat al mijn werk zich binnen het ziekenhuis afspeelt. Normaal ga je als architect na de oplevering van een gebouw door naar de volgende klus. Ik vind het een kick om de afdelingen die ik heb verbouwd in bedrijf te zien. Zo draag ik op mijn manier een steentje bij aan de zorg voor onze patiënten.”