Leidse studenten willen toekomstige massasterfte voorkomen

5 juli 2018• NIEUWSBERICHT

Een team van 13 Leidse studenten gaat op zoek naar nieuwe methodes om de groeiende antibioticaresistentie tegen te gaan. Zonder ingrijpende veranderingen in het ontwikkelen van antibiotica, zullen er rond 2050 namelijk wereldwijd miljoenen mensen sterven aan infectieziektes als tuberculose en tyfus.

De studenten doen mee aan de International Genetically Engineered Machine’ (iGEM)- competitie. Dit is een biologiewedstrijd waarbij 300 studententeams een maatschappelijk probleem oplossen met genetisch gemodificeerde organismen. Onder de teamnaam ‘Vijftig tinten stress’ willen de Leidse studenten een bijdrage leveren aan het oplossen van de antibioticaresistentie-crisis. De resultaten van het onderzoek worden van 25 tot en met 28 oktober gepresenteerd tijdens de Giant Jamboree in het Hynes Convention Centre in Boston.  

Terugkerende ziektes

De toekomstvisie in de biomedische wereld is verre van rooskleurig. “Bij het ontwikkelen van antibiotica wordt gekeken hoe de bacterie gedood kan worden”, vertelt student Biomedische wetenschappen Laurens ter Haar. “De bacterie weet hier echter steeds beter mee om te gaan en past zich aan, waardoor antibiotica niet meer het gewenste effect hebben. Hierdoor kunnen oude ziektes weer terugkeren, met miljoenen doden als gevolg.” 

Samen met medestudenten Germaine Aalderink, Daphne van den Homberg en Maaike de Jong uit het Leids Universitair Medisch Centrum probeert hij een oplossing voor het probleem te vinden. “Wij focussen ons in eerste instantie niet op het doden van de bacterie, maar op het vinden van schadelijke stoffen die in combinatie de bacterie kunnen doden. Hierdoor kunnen we gebruikmaken van een groter scala aan stoffen”, legt Aalderink uit. “We vallen de bacterie van meerdere kanten aan, zodat deze op verschillende manieren schade oploopt. Omdat er niet op een eenzijdige manier beschadigd wordt, is het voor de bacterie moeilijker resistent te worden.”

Kleurenpallet

De Leidse studenten hebben een theorie bedacht waarmee gemeten kan worden tot in hoeverre een bacterie schade oploopt. “Wij gaan het DNA van een bacterie veranderen. Hierdoor krijgt een bacterie een kleur als wij deze bepaalde stress (schade) geven”, weet Van den Homberg. “Door middel van kleuren kunnen we dus ontdekken welke effecten bepaalde stoffen hebben op de bacterie. Op basis daarvan kunnen we combinaties samenstellen van stoffen die op zichzelf niet dodelijk zijn, maar samen de bacterie wel kunnen doden.”

Op naar Boston

De weg naar het Hyves Convention Centre is nog lang. Voor het gehele project is bijna 60.000 euro nodig. De studenten zullen deze zomer daarom niet alleen  bezig zijn met het kweken van cellen in het laboratorium, maar ook met het promoten van het project. Wilt u meer weten over Vijftig tinten stress, of wilt u het project steunen? Bekijk dan de website van het Leidse studententeam.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.