Kinderimmunologie en kinderinfectieziekten

Kinderimmunologie en infectieziekten is het deelspecialisme dat zich bezighoudt met de zorg voor kinderen met afweerproblemen en (ongebruikelijke) infecties. Kinderen die regelmatig ernstige en/of ongebruikelijke infecties krijgen, kunnen soms een afwijking hebben in hun afweersysteem. De kinderimmunologen zijn gespecialiseerd in het opsporen van deze afwijkingen.

Behandeling immuunziekten en infectieziekten

Om er achter te komen wat er met een patiënt aan de hand is, begint de kinderarts met subspecialisatie Immunologie elk bezoek met een vraaggesprek (anamnese) en wordt het lichaam onderzocht (lichamelijk onderzoek). Meestal wordt ook gemeten en gewogen.

Vaak wordt er vervolgens aanvullend bloedonderzoek gedaan. In enkele gevallen kan het nodig zijn om het beenmerg na te kijken (dit gebeurt dan tijdens een dagbehandeling met een punctie onder narcose). Ook wordt er wel eens onder narcose een ‘hapje genomen’ uit een langdurig verdikte lymfklier.

Ontwikkeling

In de afgelopen jaren zijn er steeds meer afwijkingen in het afweersysteem bekend geworden, waardoor de kans groter wordt om een oorzaak te vinden voor (terugkerende) infecties.