Bottumor (botkanker)

Onze zorg

Een tumor in het bot is in 90% van de gevallen goedaardig. Dat betekent dat deze tumoren niet uitzaaien. Een kwaadaardige bottumor (sarcoom) is zeer zeldzaam. Jaarlijks krijgen ongeveer 200 Nederlanders deze vorm van kanker. Slechts 4 centra in Nederland behandelen deze zeldzame tumoren en daarvan is het LUMC de grootste. U wordt bij ons geholpen door specialisten die dagelijks met bottumoren te maken hebben. Zij zorgen dat u snel weet waar u aan toe bent en dat u de meest geavanceerde zorg krijgt.

Sarcomen in de weke delen

Sarcomen zijn zeldzame en kwaadaardige tumoren die bestaan uit tumorcellen die lijken op cellen die we vinden in steunweefsel, zoals bot-, spier-, vet-, zenuw-, bloedvat- en bindweefsel. Op deze pagina’s vindt u uitgebreide informatie over sarcomen in botweefsel. Wilt u meer weten over sarcomen in de overige weefsels, de zogeheten weke delen? Op onze pagina’s over wekedelentumoren informeren we u verder.

Sneldiagnose botkanker

Het LUMC is het enige centrum in Nederland dat sneldiagnostiek aanbiedt bij bottumoren. Alle onderzoeken vinden zoveel mogelijk op dezelfde dag plaats en u hebt meestal binnen een week de uitslag. Zo hebt u snel duidelijkheid en kunnen we als het nodig is zo spoedig mogelijk starten met een behandeling.

Multidisciplinair team

Als grootste centrum voor bottumoren in Nederland heeft het LUMC meerdere specialisten in huis die zich voornamelijk met dit type tumoren bezig houden. Samen met u zoeken ze naar de beste behandeling. Dat doen ze binnen een multidisciplinair team: een diverse groep van zeer ervaren specialisten die samen uw situatie beoordelen. Juist dankzij die intensieve samenwerking tussen verschillende disciplines kunnen we u zorg op hoog niveau bieden.  

Ondersteuning voor jongvolwassenen met botkanker

In het LUMC is een speciaal AYA-team dat ondersteuning biedt aan jongvolwassenen in de leeftijd van 16 tot 35 jaar die botkanker hebben of hebben gehad. Bij dit team kunnen zij terecht met vragen over de ziekte, maar bijvoorbeeld ook over studie, werk, kinderwens, hypotheken, relaties en seks.

Wetenschappelijk onderzoek naar bottumoren

Om de beste zorg te blijven garanderen, loopt het LUMC voorop als het gaat om wetenschappelijk onderzoek. Bij ons kunt u ook deelnemen aan de nieuwste medische studies (clinical trials). We gebruiken dan medicijnen die elders nog niet voorhanden zijn. Voor uw behandeling kan dit gunstig uitpakken. Als ergens in Nederland een clinical trial loopt, dan doet het LUMC daar meestal aan mee. Vaak geldt dit ook voor de trials in het buitenland. 

Samenwerking met nationale en internationale centra

Zowel binnen als buiten Europa behoort het LUMC tot de meest toonaangevende centra op het gebied van bottumoren. We behandelen niet alleen, maar geven ook regelmatig advies aan andere ziekenhuizen. We werken bovendien intensief samen met onze nationale en internationale collega’s, bijvoorbeeld in het Europese Referentienetwerk (ERN) EURACAN. Zo is altijd alle benodigde kennis en kunde voorhanden voor een optimale behandeling.

Steun ons onderzoek naar botsarcoom

Binnen het LUMC werkt een groot multidisciplinair team samen aan een breed onderzoek om botsarcoom en de gevolgen hiervan beter te kunnen behandelen. Dit onderzoek moet bijdragen een betere kwaliteit van leven voor de jongeren die deze ziekte krijgen en een grotere kans op genezing.

U kunt daarbij helpen! Steun ons onderzoek naar botsarcoom.


Wat is een bottumor?
Welke soorten bottumor zijn er?
Waar komen bottumoren voor?
Wat zijn de symptomen van een bottumor?
Wat is de oorzaak van een bottumor?