Multimedia

11-03-2022 

PEPtalk Teun van Gelder over "Hoe maak je een medicijn?"

21-2-2022 | Dokter Media: "Ga je beter kunstschaatsen door het middel trimetazidine?"
Over de positieve dopingtest van de 15-jarige kunstschaatsster Kamila Valieva, met de bijnaam ‘Miss Perfect’, is in verschillende media geschreven. Ze zou positief getest zijn op het geneesmiddel trimetazidine tijdens de Russische kunstschaatskampioenschappen eind december 2021. De testuitslag werd pas tijdens de recente olympische spelen bekendgemaakt. De eerste verklaring van Valieva is dat de positieve test kwam doordat zij het geneesmiddel van haar opa binnen heeft gekregen. Maar ga je er eigenlijk wel beter door kunstschaatsen?

Een review door: Wisse Bakker, arts en apotheker. 

22-2-2022 | BNR-nieuwsradio/rubriek factcheck-guru: extra uitleg over het middel Trimetazidine door arts en apotheker Wisse Bakker

8-10-2019 | Leidsch Dagblad: ATMP’s, een nieuw type medicijnen, vindt maar moeilijk de weg naar de medische praktijk
Een hele nieuwe klasse geneesmiddelen, de zogeheten ATMP’s, ligt ongebruikt in laboratoria omdat de makers niet goed weten hoe ze daarvan een kant-en-klaar product kunnen maken. Het gaat om potentiële therapieën tegen onder meer leukemie en huidkanker, auto-immuunziekten, oogaandoeningen en middelen tegen slijtage in het kniegewricht. Pauline Meij van het LUMC raadt artsen, gezondheidswetenschappers, ziekenhuisapothekers en andere onderzoekers aan om deze geavanceerde therapieën sneller voor te leggen aan het Europese Geneesmiddelen Agentschap (EMA).

18-09-2019 | Leidsch Dagblad: Eerste twaalf Leidse farmaciestudenten krijgen hun diploma: ’Een praktijkgerichte opleiding sprak mij aan’
Voor het eerst in 35 jaar zijn er weer apothekers in Leiden afgestudeerd. Gisteren namen de eerste twaalf studenten van de driejarige masteropleiding Farmacie in het Kleine Auditorium aan het Rapenburg hun felbegeerde bul in ontvangst.

09-10-2018 | VPRO Tegenlicht Meet up: Peperdure pillen
Medicijnen worden steeds duurder. De farmaceutische industrie heeft alle controle op zowel productie als prijsstelling, waardoor de winstmarges ongekende hoogtes bereiken. Pogingen om het systeem te veranderen stuiten op verzet. Hoe kunnen we het patentrecht in verhouding brengen met het recht op gezondheid? Professionals ontwikkelen nu nieuwe methoden en visies om de farmaceutische sector te hervormen. In gesprek met onder andere Dr. Kirsten Schimmel, ziekenhuisapotheker van het LUMC.

16-01-2018 | Volkskrant: Leids ziekenhuis gaat dna-informatie van patient delen, dit kan de werking van medicijnen verbeteren
Het LUMC in Leiden gaat als eerste ziekenhuis informatie uit het dna-profiel van patiënten in het elektronische voorschrijfsysteem zetten, om de werking van medicijnen te verbeteren. Geneesmiddelen worden in de lever afgebroken door enzymen en de snelheid waarmee dat gebeurt, hangt af van dna-variaties. De ene patiënt heeft van een bepaald middel meer nodig dan de ander, of kan gebaat zijn bij een heel ander medicijn.


08-10-2018 | BNR Podcast “DNA-paspoort gebruiken bij het voorschrijven van medicijnen” 
In de serie podcasts ‘Tech en medicijnen’ op BNR Nieuwsradio interviewt presentator Tom van ’t Hek boeiende sprekers uit de zorg over geneesmiddelen en medische technologie, zoals slimme pillen, politiek, big data, gentherapie en immunotherapie. In deze podcast interviewt hij Henk-Jan Guchelaar die vertelt over het gebruik van het DNA profiel bij het voorschrijven van medicijnen ter voorkoming van bijwerkingen.

13-12-2017 | LUMC coordineert Europese farmacogenetica implementatiestudie:


The Ubiquitous Pharmacogenomics (U-PGx) consortium, whose project aims to establish a firm foundation for ‘Making actionable pharmacogenomic data and effective treatment optimization accessible to every European citizen’. The project will implement pre-emptive genotyping of an entire panel of important genetic biomakers and stratified prescribing of drugs based on the Dutch pharmacogenetic guidelines, in 7 European countries. The consortium investigates whether this emerging approach results in a better outcome for patients and is cost-effective. This project is funded by the European Community’s Horizon 2020 Programme under grant agreement No. 668353 (U-PGx).


13-09-2016 | Informatie over studie Master Farmacie:

30-04-2016 | Volkskrant: Geef elke Nederlander een medisch dna-paspoort Geef elke Nederlander een medisch dna-paspoort. Dat kan veel ernstige bijwerkingen tijdens behandelingen en zelfs sterfgevallen voorkomen. Dat zeggen hoogleraren farmacogenetica Ron van Schaik, in het Erasmus MC in Rotterdam en Henk-Jan Guchelaar in het Leidse LUMC. In zo'n dna-paspoort staan de genen vermeld die bepalen dat iemand afwijkend op een medicijn of behandeling kan reageren.

30-04-2016 | Volkskrant: Komt een Chinees bij de dokterHenk-Jan Guchelaar noemt Nederland 'een voorloper op het gebied van personalised medicine, met richtlijnen voor aangepaste doseringen bij tachtig bekende gen-geneesmiddelcombinaties'. Om artsen op grotere schaal te overtuigen, begon hij met collega's een project om in de regio Leiden tweehonderd patiënten te genotyperen. Door de uitkomsten van dit Leidse project wisten Guchelaar en zijn team 15 miljoen euro EU-geld binnen te slepen om ditzelfde project uit te breiden op Europese schaal in zeven landen onder achtduizend mensen.

15-04-2013 | Wij zijn trots op onze mooie nieuwe apotheek, daarom nu ook meer informatie in boekvorm en videoclip:

Van grondstof tot kwalitatief hoogwaardig eindproduct: dat is waar de ziekenhuisapotheek elke dag aan werkt. We zijn trots op ons goed doordachte proces om zo snel en efficiënt mogelijk tot een kwalitatief hoogwaardig eindproduct te komen voor de patiënt. De ziekenhuisapotheek is onderdeel van het proces om de beste zorg te leveren voor de patiënt.