Nieuws

Positieve terugkoppeling visitatie Farmacie

27-11-2018
De masteropleiding Farmacie is donderdag 22 november gevisiteerd door de NVAO benoemde visitatiecommissie. Na afloop gaf de commissie in een voorlopige mondelinge terugkoppeling te weten zeer positief te zijn over de inhoud van de opleiding. Het definitieve visitatierapport wordt in april 2019 verwacht.

Lees meer ...


Ziekenhuisapotheker Arianne Pranger gepromoveerd in Groningen

31-10-2018
Ziekenhuisapotheker Arianne Pranger van de afdeling Klinische Farmacie & Toxicologie (KFT), LUMC heeft op 31 oktober 2018 succesvol haar proefschrift ‘Therapeutic drug monitoring: how to improve moxifloxacin exposure in tuberculosis patients’ verdedigd. Arianne concludeert in haar proefschrift dat het behandelsucces van geneesmiddelresistente tuberculose met moxifloxacine verbeterd kan worden als de dosis beter is aangepast op de patiënt. 
Klik hier om haar proefschrift te lezen.

Subsidie voor onderzoek naar voorspellers van bijwerkingen anti-kankermiddel

24-10-2018
Onderzoekers dr. Jesse Swen en prof. Hans Gelderblom hebben een beurs van €150.000 ontvangen van de Stichting Fonds Oncologie Holland. Ze krijgen de subsidie voor hun onderzoek naar het gebruik van fluoropyrimidines, een veelgebruikte chemotherapie bij verschillende soorten kanker.

Lees meer ....


Maaike van der Lee wint LNPT travel award en bezoekt ASHG 2018 in San Diego

15-10-2018
Maaike van der Lee is net 3e jaars PhD kandidaat bij de afdelingen Klinische Farmacie & Toxicologie en Klinische Genetica. Zij kon, mede dankzij het winnen van de LNPT travel award, het jaarlijkse congres van de American Society of Human Genetics in San Diego bijwonen. Daarnaast heeft zij ook het Pharmacogenomics Research Network symposium: The Genomics of Drug Response bezocht.
Klik hier om haar reisverslag te lezen. 


Patiënten kunnen 24/7 hun medicijnen ophalen in het LUMC

20-07-2018
Je medicijnen ophalen wanneer je maar wilt? Het kan sinds kort in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). De Poli Apotheek LUMC heeft namelijk een nieuw kluisjessysteem, waardoor patiënten op een geschikt moment hun voorgeschreven medicatie kunnen ophalen.

Lees meer ....Onderwijsprijs mooie opsteker voor Leidse master Farmacie

13-04-2018
Professor Henk-Jan Guchelaar heeft 13 april 2018 de NVKFB Onderwijsprijs 2017 in ontvangst genomen. De jury is vooral te spreken over de door hem geïntroduceerde onderwijsvormen in de master Farmacie. “De prijs is een hele eer, maar vooral een mooie opsteker voor de opleiding”, aldus Guchelaar. 

Lees meer ....
Gegevens over genen en medicijngebruik automatisch in ziekenhuissysteem

16-01-2018
Artsen en apothekers werken sinds 2005 aan adviezen over hoe medicijngebruik kan worden afgestemd op het DNA-profiel van patiënten. Het LUMC gaat deze kennis nu verder in de praktijk brengen, doordat informatie over het genetisch profiel van bepaalde patiënten automatisch in het voorschrijfsysteem van het ziekenhuis terechtkomt. Het LUMC is het eerst ziekenhuis waar dit zo werkt.

Lees meer ....

Lichtgevende stoffen sneller beschikbaar bij kankerchirurgie

21-12-2017
Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Centre for Human Drug Research (CHDR) zijn een unieke samenwerking aangegaan om fluorescerende stoffen sneller beschikbaar te maken voor chirurgen. Het LUMC en het CHDR gaan dat traject vanaf 1 januari versnellen door het test- en productieproces zoveel mogelijk op dezelfde plek te laten plaatsvinden. Het gerenommeerde Amerikaanse National Institute of Health moedigt deze opzet aan met een subsidie van ruim 3,1 miljoen euro, waarvan 800.000 euro bedoeld is om 2 nieuwe veelbelovende stoffen te onderzoeken.

Lees meer ....
Kim Gombert-Handoko ontvangt NVZA Onderwijsprijs

09-11-2017
Ziekenhuisapotheker Dr. Kim Gombert-Handoko, sectiehoofd Farmaceutische Patiëntenzorg KFT, heeft tijdens de Nederlandse ziekenhuisfarmacie dagen op 9 november 2017 de Jan Glerum Award ontvangen voor haar grote verdienste in het onderwijs. De award werd toegekend vanwege haar continue inzet voor opleiding, altijd creatief en zeer inspirerend, voor zeer diverse doelgroepen, uiteenlopend van medisch specialisten, patiënten, assistenten in opleiding tot apothekersassistenten.

 

 

Subsidie voor slimmer gebruik van geneesmiddelen

02-08-2017
Kan het op een ander tijdstip innemen van aspirine de terugkeer van hart- en vaatziekte voorkomen? En zet genetisch onderzoek ons op het spoor van patiënten die ernstige bijwerkingen krijgen van bepaalde medicijnen? Dankzij een subsidie uit het ZonMw-programma Goed Gebruik Geneesmiddelen kunnen onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum deze vragen gaan beantwoorden.

Lees meer ....

LUMC initieert netwerk om ‘behandelingen op maat’ te realiseren

03-04-2017
Kennis en apparatuur delen om snel meer behandelingen op maat te realiseren. Dat willen het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), het Leiden Academic Centre for Drug Research (LACDR) en enkele onderzoeksinstanties op het Bio Science Park bereiken door intensiever te gaan samenwerken in het Leiden Network for Personalised Therapeutics (LNPT). De aftrap van deze samenwerking vindt op maandag 3 april plaats tijdens het eerste Personalised Therapeutics Conference in het LUMC.

Lees meer ....
Nieuwe master Farmacie is begonnen

14-09-2016
Met een feestelijk symposium is maandag 12 september de nieuwe master Farmacie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de Universiteit Leiden (Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen, Leiden Academic Centre for Drug Research (LACDR)) officieel van start gegaan. De eerste lichting studenten gaat al snel de apotheek in om het vak in de praktijk te leren.

Lees meer ....