Nieuws

Avondlezing “Wat doet jouw DNA met je medicatie”

25-4-2022

Als onderdeel van ‘Leiden European City of Science 2022’ heeft de afdeling Klinische Farmacie en Toxicologie in samenwerking met het LANA (Leids Academisch Netwerk Apothekers) een avondlezing georganiseerd in de BplusC bibliotheek in Leiden. Het onderwerp van de lezing was “wat doet jouw DNA met je medicatie” en was onderverdeeld in drie presentaties: 

  1. Wat is DNA en hoe beïnvloed het medicatie, 
  2. Wat doet uw arts of apotheker met uw DNA uitslagen 
  3. Voorbeelden van DNA testen en het effect op medicatie en resultaten van de PREPARE studie die is uitgevoerd in Leiden en omgeving. Daarna was er nog de mogelijkheid om met onderzoekers en apothekers na te praten en vragen te stellen.

De avond is bezocht door 16 mensen variërend van middelbare scholieren tot studenten van een medische opleiding en apothekers. Het was een interactieve avond met enthousiast publiek en interessante discussies.

Directeur Lareb aangesteld als onderzoeker bij KFT

1-3-2022

Recentelijk is Agnes Kant, epidemioloog en directeur van Bijwerkingencentrum Lareb, aangesteld als onderzoeker bij KFT. Hiermee wordt een al bestaande samenwerking verder verstrekt.

Het onderzoek van Kant richt zich op het vergroten van de impact van Farmacovigilantie. Zo start ze een studie naar nieuwe methoden die het potentieel van ervaringen in de dagelijkse klinische zorgpraktijk en van patiënten beter zullen benutten. Daarnaast zal Kant betrokken zijn bij onderzoek om meer relevante kennis over bijwerkingen in de zorgpraktijk te krijgen. Denk hierbij aan risicofactoren voor het optreden van bijwerkingen, de rol van leeftijd en geslacht, maar ook de vraag waarom de ene patiënt wel bijwerkingen krijgt, en de ander niet?

Bijwerkingencentrum Lareb was al betrokken bij het U-PGX project. Ook werd samen in een pilotproject met o.a. textmining (CTcue) gericht gezocht naar casussen van bijwerkingen in de EPD’s. Het betrof potentiele bijwerkingen waar Lareb meldingen over had ontvangen, maar waarvan er nog onvoldoende inzicht was in een mogelijke relatie tussen de bijwerking en het geneesmiddel. De pilot laat zien dat dit de signaaldetectie versterkt. Het project zal dan ook worden voortgezet.

Inmiddels is Kant ook met de afdeling Klinische Epidemiologie een onderzoek gestart naar het risico op trombose na COVID-19-vaccinatie. Met deze studie hoopt ze risicogroepen te identificeren.

Nieuwe O-CRU maakt meer en beter onderzoek naar kanker mogelijk

4-2-2022

De Oncology Clinical Research Unit (O-CRU) opent op 8 februari 2022, het is dé centrale plek voor klinisch-oncologisch geneesmiddelonderzoek. Niet alleen in het LUMC, maar ook in de regio. 

De O-CRU komt voort uit een Strategisch Fonds-aanvraag van Academic Pharma en bestaat uit 5 tweepersoonskamers en 3 eenpersoonskamers. Gezamenlijk hebben ze meer dan 13 bedden en behandelstoelen. Alle klinisch-oncologische studies van de afdelingen Hematologie, Longoncologie, Klinische Farmacie en Toxicologie, en Medische Oncologie worden vanaf nu hier uitgevoerd. Dit biedt allerlei voordelen, allereerst voor patiënten.

Lees meer ...

Paul Janssen Futurelab en CCMO hebben een Clinical Trial Decision Tool ontwikkeld

4-1-2022

Op 31 januari a.s. treedt de EU-CTR voor klinisch geneesmiddelenonderzoek in werking. In samenwerking met de CCMO heeft Paul Janssen van Futurelab een gratis en gebruikersvriendelijke Clinical Trial Decision Tool ontwikkeld waarmee (klinisch) onderzoekers eenvoudig kunnen vaststellen of:

I    hun studie onder EU-CTR valt

II   een zogeheten low-intervention trial waarvoor andere regels gelden is, of

III niet onder de EU-CTR (maar nog wel onder de WMO) valt.

Wilt u meer weten over de CTR of wilt u een bijdrage leveren aan de implementatie van de CTR in het LUMC neem dan contact op met Marloes Stigter-Dekker of Marloes Stammen via grp@lumc.nl

Jesse Swen in Clarivate-lijst meest geciteerde wetenschappers 2021

3-1-2022

Jesse Swen is als 1 van 9 LUMC’ers op de Clarivate-lijst van de meest geciteerde wetenschappers 2021 verschenen.

De Clarivate-lijst erkent pionierende wetenschappers die blijk hebben gegeven van significante invloed door middel van meerdere, veelgeciteerde publicaties in het afgelopen decennium. Slechts 0,1 percent van alle wetenschappers halen deze lijst, wat hen letterlijk één uit duizenden maakt.

Lees meer over de methodologie achter de lijst van Clarivate op de website.

Onderzoeker Maaike van der Lee wint FIGON Dutch Medicine Days PhD-competitie

28-10-2021

Na de voorronde in Leiden heeft Maaike van der Lee nu ook de nationale PhD-competitie gewonnen op de FIGON Dutch Medicine Days. Tijdens deze nationale competitie presenteerden 8 onderzoekers uit heel Nederland hun werk op het gebied van innovatief geneesmiddelonderzoek. 

Het gepresenteerde onderzoek richt zich op de genetica van het CYP2D6 enzym dat betrokken is bij de verwerking van geneesmiddellen in ons lichaam. Door kunstmatige intelligentie te combineren met long-read sequencing is het mogelijk om aanzienlijk meer van de variatie in de activiteit van dit enzym tussen individuen te verklaren, van 54% naar 79%. Deze innovatieve aanpak leidt er in de toekomst hopelijk toe dat we nauwkeuriger kunnen voorspellen hoe iemand om medicatie reageert. 

Meer weten over dit onderzoek? Lees dan ons eerdere nieuwsbericht hierover

Henk-Jan Guchelaar ontvangt de 2022 ASCPT Mentor Award

2-9-2021

Voor zijn toewijding en prestaties ontvangt Henk-Jan Guchelaar, hoogleraar Klinische Farmacie aan zowel het LUMC als de faculteit Wiskunde & Natuurwetenschappen, de American Society for Clinical Pharmacology and Therapeutics (ASCPT) 2022 Mentor Award. 


De jury stelt dat Guchelaar de afgelopen 20 jaar heeft gediend als rolmodel en toegewijde mentor voor meer dan 80 jonge onderzoekers. Veel van zijn leerlingen hebben inmiddels met succes hun eigen onderzoeksgroepen opgericht, zijn hoogleraar geworden of vervullen een leidende rol in ziekenhuisapotheken of binnen de farmaceutische industrie. 

Zijn inspanningen strekken zich verder uit tot een breed scala aan activiteiten, waaronder de ontwikkeling van een geavanceerde therapiefaciliteit voor geneesmiddelen en de succesvolle oprichting van de nieuwe masteropleiding Farmacie van de Universiteit Leiden in 2016. Hij heeft belangrijke bijdragen geleverd aan het vakgebied door verschillende mensen te inspireren om een carrière in de klinische farmacologie na te streven en de wetenschap en praktijk vooruit te helpen.

De ASCPT, opgericht in 1900, bestaat uit meer dan 2.300 professionals en is de grootste wetenschappelijke en professionele organisatie die topkwaliteit op het gebied van klinische farmacologie en translationele wetenschap dient en erkent. De ASCPT Mentor Award is een erkenning voor leden die een belangrijke impact hebben op de carrière van hun mentee. 

Eerste patiënt in LUMC behandeld met CAR-T-celtherapie

7-9-2021

De afdeling Hematologie heeft voor het eerst in het LUMC een behandeling met genetisch gemodificeerde afweercellen uitgevoerd. Dit is een hoog risico behandeling voor bepaalde vormen van lymfeklierkanker. Jaarlijks zullen er zo’n 15 patiënten met CAR-T-cellen behandeld worden in het LUMC.

Lees meer...


Martina Teichert en Josephine Mertens-Stutterheim ontvangen onderwijsprijzen

17-8-2021

Dit jaar hebben de studievereniging M.F.L.S. en de Decaan Pancras Hogendoorn de M.F.L.S.-LUMC onderwijsprijzen 2020-2021 online uitgereikt. Martina Teichert en Josephine Mertens-Stutterheim, docenten voor de opleiding Master Farmacie werkzaam bij de afdeling Klinische Farmacie en Toxicologie, zijn beide in de prijzen gevallen. Martina won de prijs ‘Best Practice’ voor haar vak ‘Blended learning Statistiek’. De herziening van de onderwijsvorm die Martina heeft toegepast voor dit vak werd erg gewaardeerd door de studenten. Josephine heeft de prijs gewonnen voor ‘Best Thema Farmacie’. Zij heeft de prijs ontvangen voor het thema ‘Ouderen’. De studenten waardeerden de betrokkenheid van Josephine enorm. (zie filmpje vanaf minuut 16).

Lees meer...

Variatie in medicatie-effect tussen individuen beter verklaard door nieuwe aanpak 

22-7-2021

LUMC-onderzoekers hebben een nieuwe methode ontwikkeld waarmee ze beter kunnen verklaren waarom mensen verschillend reageren op bepaalde medicijnen. Ze denken hiermee nog beter de dosering op de individuele patiënt af te stemmen. De resultaten zijn gepubliceerd in Science Translational Medicine.


Lees meer ...

NFKC Symposium Academische Geneesmiddelenontwikkeling

29-6-2021

Op 29 juni 2021 werd een symposium georganiseerd, over academische geneesmiddelontwikkeling. De sprekers waren aanwezig in het Auditorium van museum Naturalis, en het publiek (ruim 200 inschrijvingen) volgde het symposium vanuit huis. 
Aan de stichting NFKC heeft het ministerie van VWS eind 2020 een subsidie verstrekt om samen met landelijke partners de geneesmiddelontwikkeling binnen de academie een impuls te geven. 

Lees meer...

Maaike van der Lee wint 1e prijs op LACDR voorjaarssymposium

31-5-2021

Elk jaar wordt er tijdens het LACDR Spring Symposium een competitie gehouden onder promovendi. De winnaar van deze PhD competitie mag Leiden vertegenwoordigen in de nationale competitie op de FIGON Dutch Medicine days. Dit jaar deden voor het eerst ook promovendi van het LIC, CHDR en van onze eigen afdeling klinische farmacie en toxicologie (KFT) van het LUMC mee. 

Lees meer...

MijnDNAmedicatiepas.nl moet bijwerkingen medicijnen verminderen en effect verbeteren

28-4-2021

Het DNA-profiel van een patiënt heeft invloed op de verwerking van bepaalde medicijnen door het lichaam. Met kennis van het DNA-profiel kunnen artsen en apothekers de dosering van medicatie nog beter afstellen op de patiënt.

Sinds kort is deze waardevolle informatie beschikbaar via de DNAmedicatiepas. Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Amsterdam UMC die de pas ontwikkelden, hopen hiermee bijwerkingen te verminderen en de werking van medicijnen te bevorderen.

“Jouw genen bepalen hoe snel bijvoorbeeld een antidepressivum wordt afgebroken door jouw lichaam”, vertelt ziekenhuisapotheker en klinisch farmacoloog bij het LUMC Jesse Swen. “Als dit langzamer is dan gemiddeld, blijft het medicijn langer in het lichaam waardoor de dosis verlaagd moeten worden om bijwerkingen te voorkomen.” In de DNAmedicatiepas is deze genetische informatie per patiënt gekoppeld aan Nederlandse medicijnvoorschriften.

Lees meer...


Apotheek produceert zelf schaarse ontstekingsremmer

29-3-2021

‘We besloten het probleem voor te zijn’ 

Veel COVID-19 patiënten die in het ziekenhuis worden opgenomen hebben last van benauwdheid. Om dit tegen te gaan, krijgen zij een behandeling met dexamethason. Vanwege de grote vraag naar deze tabletten dreigt er een landelijk tekort. De apotheek in het LUMC produceert het middel daarom nu zelf.

Lees meer...

Henk-Jan Guchelaar betrokken bij beoordeling coronavaccins

13-1-2021

Het vaccineren van het acute zorgpersoneel is in volle gang. Voordat de eerste prik kon worden gezet, is er veel werk verzet. Zo zijn de kwaliteit, werkzaamheid en de veiligheid van het vaccin uitgebreid onderzocht en beoordeeld. LUMC’ers Olaf Dekkers en Henk Jan Guchelaar waren hierbij betrokken.


Lees meer....


De wonderlijke reis van een medicijn

28-12-2020

Vlak voor kerst kwam een belangrijk geneesmiddel dankzij veel toevalligheden, maar bovenal door de inspanningen van twee ziekenhuisapothekers én een piloot op tijd aan bij een zieke baby in Suriname. 


Lees meer....


Poulsson-Award voor Teun van Gelder

2-10-2020

Teun van Gelder, internist – klinisch farmacoloog werkzaam bij de afdeling KFT (Academic Pharma), heeft de Poulsson-Award gewonnen. Deze prijs, die jaarlijks door de Norwegian Society of Pharmacology and Toxicology wordt uitgereikt, is aan hem toegekend vanwege zijn wetenschappelijk werk op het gebied van de klinische farmacologie. De jury noemt daarnaast in haar rapport ook de wijze waarop hij samenwerkt met andere disciplines in het veld, en zijn inspirerende invloed op een groot aantal onderzoekers en onderzoeksprojecten in Noorwegen. 

Meer informatie over deze prijs, en waarom Teun die gewonnen heeft 

Piet Vree (80) bleef na zijn pensioen doorleren en promoveerde aan de Universiteit Leiden

21-10-2020

Iedereen vult zijn of haar pensioen anders in. Piet Vree (80) begon aan een nieuwe studie. Dit ging hem zo goed af dat hij in 2017 zijn masterscriptie uitbreidde naar een promotietraject. Woensdag verdedigde hij zijn proefschrift bij de faculteit Geneeskunde/LUMC. 
Lees meer...

Henk-Jan Guchelaar toegetreden tot Academia Europaea

8-9-2020

Prof. dr. Henk-Jan Guchelaar, afdelingshoofd Klinische Farmacie en Toxicologie en voorzitter van Divisie 4, is verkozen als lid van de Academia Europaea.

Deze non-gouvernementele wetenschappelijke pan-Europese academie voor onder andere geesteswetenschappen, het recht, de geneeskunde en alle takken van de natuur- en technologische wetenschappen zet zich in voor de belangen van Europese wetenschappers en geeft adviezen richting nationale overheden en internationale organisaties.

Lees meer ...

‘Farmacogenetica kan geneeskunde veranderen’

3-9-2020

Binnenkort worden de resultaten bekend van een grote Europese studie naar farmacogenetica: het voorschrijven van medicijnen op basis van het DNA van een patiënt. Het kan het begin zijn van een grote verandering in de geneeskunde. Dat schrijft apotheker Cathelijne van der Wouden in haar proefschrift dat ze op 2 september 2020 verdedigde.

Lees meer ...

Arianna Pranger wint prijs beste docent Universiteit Leiden

2-9-2020

Docent en ziekenhuisapotheker dr. Arianna Pranger heeft de Onderwijs-op-afstandprijs van het Leids Universitair Studentenplatform (LUS) gewonnen. Ze kreeg de prijs uitgereikt tijdens de opening van het Academisch jaar van de Universiteit Leiden. 


Lees meer ....

Prof. dr. G.J. Tammelingprijs voor Arianna Pranger als beste docent

9-7-2020

Studievereniging M.F.L.S. en de Raad van Bestuur hebben donderdag 9 juli de winnaars van de M.F.L.S.- LUMC Onderwijsprijzen bekendgemaakt. De prijsuitreiking vond vanwege de coronamaatregelen dit jaar online plaats. Arianna Pranger ontving de prof. dr. G.J. Tammelingprijs voor beste docent. 

De prijsuitreiking is in onderstaande video geheel terug te kijken. In de video reiken prof. dr. Pancras Hogendoorn en Caroline Balm, voorzitter van het M.F.L.S.-bestuur 2019-2020, de prijzen uit op de plek waar normaal de feestelijke uitreiking plaatsvindt: HePatho. De nominaties worden toegelicht door verschillende studenten. 

Arianna Pranger beste docent

Xiaoyan Liu benoemd tot associate professor aan de Qilu University of Shandong University

19-5-2020

Oud-promovendus van onze afdeling Xiaoyan Liu is per 1 mei 2020 is benoemd tot associate professor (‘vice professor’) aan de Qilu University of Shandong University. Het is natuurlijk fantastisch om te zien hoe onze oud-PhD studenten carrière maken!


Klik op de foto voor een vergroting 


Nieuwe hoogleraar gaat medicijnen ontwikkelen binnen academische wereld

13-5-2020

Internist- klinisch farmacoloog Teun van Gelder is per 1 december 2019 benoemd tot Leidse hoogleraar Drug Discovery & Development. Hij zal zich bezighouden met het ontwikkelen van geneesmiddelen binnen de academische wereld, ook wel Academic Pharma genoemd.

Lees meer...


In het LUMC maken we zelf handalcohol

26-3-2020

Handalcohol is essentieel in deze coronacrisis. Omdat er een groot tekort aan was, is de klinische apotheek sinds deze maand begonnen met het zelf produceren ervan. De handalcohol wordt voor zowel het LUMC als andere ziekenhuizen in nood gemaakt. De handalcohol wordt na productie in huis getest op de juiste kwaliteit. 

Ziekenhuisapotheker in opleiding Martin Pool vertelt er meer over in een video

LUMC en Radboudumc starten centrum voor RNA-therapie voor zeer zeldzame ziekten Biotechnology

29-2-2020

Wetenschappers en artsen van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Radboudumc starten gezamenlijk het Dutch Center for RNA Therapeutics (DCRT). Doel van dit nieuwe virtuele centrum is om RNA-therapie op maat te ontwikkelen voor patiënten met zeldzame genetische aandoeningen.

Lees meer...


Paul Janssen Futurelab publiceert ontwikkelmethodiek in Nature Biotechnology

28-1-2020

In het januari-nummer van Nature Biotechnology beschrijven medewerkers van Paul Janssen Futurelab van het LUMC, ZonMw en het CHDR de question-based clinical development methode waarmee onderzoekers de meest efficiënte route voor de ontwikkeling van nieuwe medische interventies vooraf kunnen bepalen. 

Lees meer...

Gepersonaliseerde medicatie uit de 3D-printer voor jonge kinderen

23-1-2020

Medicatie die uit de printer komt rollen? Het klinkt erg futuristisch, maar de 3D-printer wordt tegenwoordig steeds vaker gebruikt in de zorg. In het LUMC is de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar de inzet van een 3D-printer bij het maken van gepersonaliseerde medicatie voor kinderen. Uit de studie blijkt dat het mogelijk is om kleine, dosis-aangepaste tabletten te produceren voor kinderen vanaf 1 jaar. Meer weten? Lees dan het artikel in Trouw, of het hele nieuwsbericht op lumc.nl

Jesse Swen in lijst meest geciteerde wetenschappers

19-11-2019

Dr. Swen is opgenomen in de Highly Cited Researchers-lijst van 2019. De lijst wordt jaarlijks uitgegeven door Clarivate Analytics / Thomson Reuters en 'erkent onderzoekers van wereldklasse die geselecteerd zijn vanwege hun uitzonderlijke onderzoeksprestaties, aangetoond door de productie van meerdere vaak geciteerde artikelen die in de top 1 procent scoren van citaties voor onderzoeksveld en jaar in Web of Science'. Uit Nederland staan in totaal 164 highly cited researchers op de lijst,  die de bèta- en biomedische wetenschappen beslaat. De publicaties van Dr. Swen passen in het deelgebied farmacologie en farmacie en betreffen de ontwikkeling en implementatie van farmacogenetische testen. Lees meer over de lijst, waarop in totaal 17 Leidenaren en 7 LUMCers staan, en de relevantie van citaties op de website van de Universiteit Leiden

LERU: innovatieve geneesmiddelen sneller naar de patiënt

23-09-2019

Hoe kunnen universiteiten eraan bijdragen dat innovatieve geneesmiddelen genaamd Advanced Therapy Medicinal Products (ATMP’s) sneller de patiënt bereiken? De LERU, het samenwerkingsverband van Europese onderzoeksuniversiteiten waaronder de Universiteit Leiden, doet daarvoor een aantal aanbevelingen in een nieuwe briefing paper.

Lees meer ...

Eerste lichting Leidse studenten Farmacie ontvangt masterdiploma

16-09-2019

Voor het eerst in ruim 35 jaar is er weer een diploma-uitreiking voor apothekers in Leiden. De eerste 12 studenten van de driejarige masteropleiding Farmacie ontvangen op woensdag 18 september hun diploma. De in 2016 gestarte masteropleiding is een samenwerking tussen het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Leiden Academic Centre for Drug Research (LACDR) van de Faculteit Wiskunde & Natuurwetenschappen (W&N) van de Universiteit Leiden.

Lees meer ....

Subsidie voor onderzoek naar farmacogenetica

11-09-2019

Jesse Swen (Klinische Farmacie en Toxicologie) krijgt een beurs van €286.000 van de Stichting Life Sciences Health – TKI (Health~Holland) voor zijn onderzoek naar genetische en niet-genetische factoren die de geneesmiddelrespons kunnen beïnvloeden.

In dit project gaat Swen het farmacogenetisch profiel bepalen van 2000 LUMC-patiënten. Aan de hand van zo’n profiel kan de voorgeschreven medicatie zo nodig op voorhand gewijzigd worden, om zo ernstige bijwerkingen te voorkomen. In dit project onderzoekt Swen niet alleen de genetische factoren, maar gaat hij ook op zoek naar de niet-genetische factoren die bijdragen aan de variabele geneesmiddelrespons.

“Een beperking van onze huidige kennis van de farmacogenetica is dat we slechts de helft van de waargenomen variabiliteit in de reactie op geneesmiddelen kunnen verklaren. Dit wordt mede veroorzaakt doordat slechts een zeer klein deel (~0.01%) van de genetische variatie wordt gebruikt”, legt hij uit.  

App dataset

Ook ontwikkelt Swen, samen met prof. Daniela Steinberger van het Duitse bedrijf bio.logis Genetic Information Management, een app waarmee van de 2000 patiënten informatie verzameld kan worden over hun reactie op behandeling met geneesmiddelen. Hiermee wordt een unieke dataset gecreëerd voor het ontdekken van nieuwe genetische varianten voor geneesmiddelrespons. 

Swen denkt dat een farmacogenetisch profiel voor een panel van genen grote gevolgen kan hebben voor het voorschrijven van geneesmiddelen. “Als we het farmacogenetisch profiel van alle Nederlanders in 2016 hadden geweten hadden we bijna 200.000 eerste recepten aangepast.” 

Radiochemielab bereikt mijlpaal met certificering

15-05-2019

De afdelingen Radiologie en Ziekenhuisapotheek vieren de Good Manufacturing Practice-certificering van het radiochemielab. Hiermee is de weg vrij om radioactieve PET-tracers en radionuclidentherapie voor onderzoek en patiëntenzorg te maken.

De certificering is een mijlpaal in de ambities van beide afdelingen op gebied van personalised medicine. Voortaan kunnen onderzoekers zelf tracers ontwikkelen voor het maken van PET/CT-scans. Er zijn eindeloos veel toepassingen mogelijk voor onderzoek en de klinische praktijk. De twee afdelingen nodigen LUMC-onderzoekers dan ook uit om samen nieuwe tracers te ontwikkelen.

Zevende klinisch radiochemicus

Dit heuglijke feit valt samen met het behalen van de titel klinisch radiochemicus door dr. Joeri Kuil. Hij heeft zich hiermee gespecialiseerd in het maken van radioactieve verbindingen voor klinisch onderzoek. Er zijn slechts zes andere klinisch radiochemici in Nederland. De titel volgt uit de landelijke erkenning van deze specialisatie door de Nederlandse Klinisch Radiochemische Vereniging, die dit veld wil stimuleren en ontwikkelen.

Grote kans op ernstige bloeding bij gebruik van drie bloedverdunners

14-12-2018 

Patiënten die drie bloedverdunners tegelijkertijd gebruiken hebben een grote kans op ernstige bloedingen waarbij de patiënten moeten worden opgenomen in het ziekenhuis of zelfs aan kunnen overlijden. Dat schrijven Dr. Nienke van Rein, ziekenhuisapotheker in opleiding bij de afdeling Klinische Farmacie en Toxicologie, samen met andere LUMC onderzoekers en collega’s uit Denemarken in het tijdschrift Circulation. De studie heeft ook aandacht gekregen op de TCTMD website van de Cardiovascular Research Foundation. 
Lees meer ...

Carin Lunenburg beste klinische poster LUMC 2018

06-12-2018

Carin Lunenburg, PhD student van de afdelingen Klinische Farmacie & Toxicologie en Medische Oncologie, heeft tijdens de LUMC Research Conference 2018 de LUMC Best (Clinical) Poster Prize 2018 gewonnen. In haar poster presenteert ze de resultaten van haar onderzoek naar de dosering van fluoropyrimidines bij chemoradiatietherapie bij kanker. Eerdere studies hebben aangetoond dat verlaging van de dosering fluoropyrimidines bij de behandeling van patiënten met een variatie in het DPYD gen ernstige toxiciteit voorkomt. De standaarddosering van fluoropyrimidines bij chemoradiatietherapie was al lager in verhouding tot andere therapieën met fluoropyrimidines. Hierdoor was het onduidelijk of een patiënt met een genetische variatie een groter risico op onderbehandeling liep wanneer de dosis extra werd verlaagd bij de gecombineerde chemoradiotherapie. Lunenburg heeft in haar onderzoek aangetoond dat de dosis bij patiënten met een DPYD variatie die behandeld worden met chemoradiatietherapie nog verder verlaagd moet worden om ernstige bijwerkingen te voorkomen. De jury waardeerde vooral het translationele aspect van haar onderzoek.

Positieve terugkoppeling visitatie Farmacie

27-11-2018
De masteropleiding Farmacie is donderdag 22 november gevisiteerd door de NVAO benoemde visitatiecommissie. Na afloop gaf de commissie in een voorlopige mondelinge terugkoppeling te weten zeer positief te zijn over de inhoud van de opleiding. Het definitieve visitatierapport wordt in april 2019 verwacht.

Lees meer ...


Ziekenhuisapotheker Arianne Pranger gepromoveerd in Groningen

31-10-2018
Ziekenhuisapotheker Arianne Pranger van de afdeling Klinische Farmacie & Toxicologie (KFT), LUMC heeft op 31 oktober 2018 succesvol haar proefschrift ‘Therapeutic drug monitoring: how to improve moxifloxacin exposure in tuberculosis patients’ verdedigd. Arianne concludeert in haar proefschrift dat het behandelsucces van geneesmiddelresistente tuberculose met moxifloxacine verbeterd kan worden als de dosis beter is aangepast op de patiënt. 
Klik hier om haar proefschrift te lezen.

Subsidie voor onderzoek naar voorspellers van bijwerkingen anti-kankermiddel

24-10-2018
Onderzoekers dr. Jesse Swen en prof. Hans Gelderblom hebben een beurs van €150.000 ontvangen van de Stichting Fonds Oncologie Holland. Ze krijgen de subsidie voor hun onderzoek naar het gebruik van fluoropyrimidines, een veelgebruikte chemotherapie bij verschillende soorten kanker.

Lees meer ....


Maaike van der Lee wint LNPT travel award en bezoekt ASHG 2018 in San Diego

15-10-2018
Maaike van der Lee is net 3e jaars PhD kandidaat bij de afdelingen Klinische Farmacie & Toxicologie en Klinische Genetica. Zij kon, mede dankzij het winnen van de LNPT travel award, het jaarlijkse congres van de American Society of Human Genetics in San Diego bijwonen. Daarnaast heeft zij ook het Pharmacogenomics Research Network symposium: The Genomics of Drug Response bezocht.
Klik hier om haar reisverslag te lezen. 


Patiënten kunnen 24/7 hun medicijnen ophalen in het LUMC

20-07-2018
Je medicijnen ophalen wanneer je maar wilt? Het kan sinds kort in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). De Poli Apotheek LUMC heeft namelijk een nieuw kluisjessysteem, waardoor patiënten op een geschikt moment hun voorgeschreven medicatie kunnen ophalen.

Lees meer ....Onderwijsprijs mooie opsteker voor Leidse master Farmacie

13-04-2018
Professor Henk-Jan Guchelaar heeft 13 april 2018 de NVKFB Onderwijsprijs 2017 in ontvangst genomen. De jury is vooral te spreken over de door hem geïntroduceerde onderwijsvormen in de master Farmacie. “De prijs is een hele eer, maar vooral een mooie opsteker voor de opleiding”, aldus Guchelaar. 

Lees meer ....
Gegevens over genen en medicijngebruik automatisch in ziekenhuissysteem

16-01-2018
Artsen en apothekers werken sinds 2005 aan adviezen over hoe medicijngebruik kan worden afgestemd op het DNA-profiel van patiënten. Het LUMC gaat deze kennis nu verder in de praktijk brengen, doordat informatie over het genetisch profiel van bepaalde patiënten automatisch in het voorschrijfsysteem van het ziekenhuis terechtkomt. Het LUMC is het eerst ziekenhuis waar dit zo werkt.

Lees meer ....

Lichtgevende stoffen sneller beschikbaar bij kankerchirurgie

21-12-2017
Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Centre for Human Drug Research (CHDR) zijn een unieke samenwerking aangegaan om fluorescerende stoffen sneller beschikbaar te maken voor chirurgen. Het LUMC en het CHDR gaan dat traject vanaf 1 januari versnellen door het test- en productieproces zoveel mogelijk op dezelfde plek te laten plaatsvinden. Het gerenommeerde Amerikaanse National Institute of Health moedigt deze opzet aan met een subsidie van ruim 3,1 miljoen euro, waarvan 800.000 euro bedoeld is om 2 nieuwe veelbelovende stoffen te onderzoeken.

Lees meer ....
Kim Gombert-Handoko ontvangt NVZA Onderwijsprijs

09-11-2017
Ziekenhuisapotheker Dr. Kim Gombert-Handoko, sectiehoofd Farmaceutische Patiëntenzorg KFT, heeft tijdens de Nederlandse ziekenhuisfarmacie dagen op 9 november 2017 de Jan Glerum Award ontvangen voor haar grote verdienste in het onderwijs. De award werd toegekend vanwege haar continue inzet voor opleiding, altijd creatief en zeer inspirerend, voor zeer diverse doelgroepen, uiteenlopend van medisch specialisten, patiënten, assistenten in opleiding tot apothekersassistenten.

 

 

Subsidie voor slimmer gebruik van geneesmiddelen

02-08-2017
Kan het op een ander tijdstip innemen van aspirine de terugkeer van hart- en vaatziekte voorkomen? En zet genetisch onderzoek ons op het spoor van patiënten die ernstige bijwerkingen krijgen van bepaalde medicijnen? Dankzij een subsidie uit het ZonMw-programma Goed Gebruik Geneesmiddelen kunnen onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum deze vragen gaan beantwoorden.

Lees meer ....

LUMC initieert netwerk om ‘behandelingen op maat’ te realiseren

03-04-2017
Kennis en apparatuur delen om snel meer behandelingen op maat te realiseren. Dat willen het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), het Leiden Academic Centre for Drug Research (LACDR) en enkele onderzoeksinstanties op het Bio Science Park bereiken door intensiever te gaan samenwerken in het Leiden Network for Personalised Therapeutics (LNPT). De aftrap van deze samenwerking vindt op maandag 3 april plaats tijdens het eerste Personalised Therapeutics Conference in het LUMC.

Lees meer ....
Cum laude promotie Meta Diekstra

13-09-2017 

Op 13 september j.l. is apotheker Meta Diekstra van de afdeling Klinische Farmacie & Toxicologie van het LUMC cum laude gepromoveerd op het proefschrift  ‘Pharmacogenetics of sunitinib in metastatic renal cell carcinoma’ aan de Leidse Universiteit. 

Zij deed onderzoek naar farmacogenetische biomarkers waarmee de effectiviteit en bijwerkingen van de tyrosine kinase remmer sunitinib in patienten met niercelkanker kan worden voorspeld. 

Het onderzoek vond plaats in samenwerking met partners van het Europese EuroTARGET consortium. (Co-)promotoren waren Prof. Henk-Jan Guchelaar, Prof Hans Gelderblom en Dr Jesse Swen. 

Meta Diekstra is inmiddels in het Maastricht UMC+ gestart met de opleiding tot ziekenhuisapotheker. 

Prijs voor Kim Gombert-Handoko

10-11-2016

Ons sectiehoofd Farmaceutische Patientenzorg, ziekenhuisapotheker Dr Kim Gombert-Handoko, heeft de prijs gewonnen voor het organiseren van de beste opleidingsdag voor AIOS ziekenhuisfarmacie in 2015. Het betrof de opleidingsdag medicatiebegeleiding voor 3e jaars AIOS die zij gezamenlijk met een collega uit het Catharina Ziekenhuis jaarlijks organiseert. Deze prijs is uitgereikt op de Nederlandse Ziekenhuisfarmaciedagen die op 10 en 11 november plaatsvonden.

Nieuwe master Farmacie is begonnen

14-09-2016
Met een feestelijk symposium is maandag 12 september de nieuwe master Farmacie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de Universiteit Leiden (Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen, Leiden Academic Centre for Drug Research (LACDR)) officieel van start gegaan. De eerste lichting studenten gaat al snel de apotheek in om het vak in de praktijk te leren.

Lees meer ....