Ziektebeelden en behandeling

Belangrijke informatie coronavirus

Vanwege de coronapandemie gelden op de Intensive Care (IC) nog steeds andere regels dan gebruikelijk. Op sommige pagina’s treft u mogelijk informatie aan die momenteel niet van toepassing is, bijvoorbeeld met betrekking tot de bezoekregeling op de IC. Informeer bij de IC welke afspraken momenteel van toepassing zijn.

De bezoektijden op de Intensive Care en Medium Care voor volwassenen zijn momenteel tussen 16.00 en 20.00 u, verder volgens de regels van het LUMC.

Lees meer over de Intensive Care met betrekking tot het coronavirus (COVID-19).

Lees op de algemene LUMC-pagina meer over de corona-maatregelen die we in het LUMC nemen.

Mogelijke redenen waarvoor we u opnemen op de Intensive Care

 • na een grote operatie, zoals een hartoperatie of een grote buikoperatie.
 • na een ernstig ongeval.
 • bij een ernstige longontsteking of bloedvergiftiging (sepsis).
 • bij, tijdelijke, ernstige vermindering van de hartfunctie.
 • bij een ernstige neurologische aandoening, zoals coma na een ongeval of reanimatie.

Bewaking van de lichaamsfuncties

bewakingsmonitorU wordt als patiënt op de IC extra bewaakt, omdat u problemen kunt hebben met bijvoorbeeld de ademhaling, de hartfunctie en de bloeddruk.
Voor de bewaking (monitoring) maken we gebruik van gespecialiseerde medische bewakingsapparatuur. Standaard letten we op:

 • het hartritme (ECG = elektrocardiogram) en de ademhaling (respiratie), gemeten via elektrodes die op de borstkas geplaatst worden.
 • het zuurstofgehalte van het bloed (saturatie), gemeten via een sensor op de vinger.
 • de bloeddruk, meestal gemeten via een slangetje (arteriële katheter/ arterielijn) die in een slagader in de pols of lies is ingebracht; soms via een 'ouderwetse' bloeddrukband (manchet) om de bovenarm.
 • de temperatuur, via een sensor op het lichaam.
 • de urineproductie, via een slangetje (blaas- of urinekatheter) dat via de urinebuis wordt ingebracht tot in de blaas.

Daarnaast bewaken we mogelijk nog meer lichaamsfuncties, zoals:

 • de druk in de grote aders (CVD = centraal veneuze druk) of de druk in de longslagader (pulmonalisdruk). Deze meten we via een slangetje (centraal veneuze katheter of Swan-Ganz-katheter) dat via de hals, onder het sleutelbeen of via de lies wordt opgeschoven tot ver in de grote bloedvaten.
 • de beademingswaarden, bij patiënten die zelfstandig niet of onvoldoende kunnen ademen. Deze patiënten hebben een buisje (endotracheale tube) dat via de mond of neus is ingebracht tot in de luchtpijp (trachea). Op dit buisje sluiten we een beademingsmachine aan waarmee we de ademhaling ondersteunen en bewaken.

Ondersteuning van de lichaamsfuncties

spuitenpompenVoor de behandeling of ondersteuning van falende organen gebruiken we eveneens gespecialiseerde medische apparatuur.
Hiermee kunnen we de orgaanfuncties tijdelijk ondersteunen of volledig overnemen, bijvoorbeeld van het hart, de longen en de nieren.
Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • de functie van de longen wordt ondersteund met behulp van een beademingsapparaat. Dit apparaat blaast lucht met een verhoogd zuurstofgehalte in de longen.
 • de functie van het hart en de bloeddruk worden ondersteund met behulp van medicijnen die via een slangetje (intraveneuze katheter) rechtstreeks in een bloedvat worden toegediend (intraveneuze toediening).
 • de functie van de nieren wordt ondersteund door middel van nierdialyse. Bij deze behandeling wordt een dialyseapparaat aangesloten op een katheter in een bloedvat. Via deze weg worden de afvalstoffen en overtollig vocht uit de bloedsomloop verwijdert.

Medium Care

De toestand van een MC-patiënt is stabieler dan bij een IC-patiënt. De MC-patiënt heeft daarom minder intensief behandeling en zorg nodig. In dat geval wordt de patiënt opgenomen of overgeplaatst naar de Medium Care unit. Op de MCworden de levensbelangrijke lichaamsfuncties bewaakt maar vindt er geen ondersteuning plaats door middel van een beademingsapparaat, dialyseapparaat of hoge doseringen van intraveneuze medicatie.