Bij- en nascholing artsen

Neem voor meer informatie hierover contact met ons op via het secretariaat Intensive Care.

Doorlopend nascholingsprogramma

Op de afdeling IC van het LUMC wordt door en voor de artsen van de IC een doorlopend nascholingsprogramma georganiseerd. Dit onderwijs, waarvoor wekelijks meerdere artsen op woensdag worden ingeroosterd, richt zich op doorlopende nascholing en training van onze artsen.

Cyclisch komen tijdens deze wekelijkse nascholing onder andere de volgende onderwerpen aan bod:

  • Apparatuur training
  • Beademing
  • Bronchoscopie
  • ECMO scenario training
  • Leiderschapstraining
  • Moeilijke luchtweg
  • Point of care echografie
  • CRM training

Naast het wekelijkse programma zijn er regelmatig een of meerdaagse trainingen (zie ook hieronder) die worden verzorgd. 

Uiteraard bezoeken de stafleden van de IC jaarlijks meerdere nationale en/of internationale congressen of cursussen om perfect op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen binnen ons vakgebied. Naast de scholing binnen het LUMC besteden de stafleden van de IC jaarlijks gemiddeld tien werkdagen aan nascholing buiten ziekenhuis.    

Cursussen gegeven door en voor de artsen van de IC van het LUMC

Acute point of care echografie

Meerdere malen per jaar wordt in het LUMC een tweede daagse cursus georganiseerd voor en door artsen van de afdelingen intensive care, eerste hulp, cardiologie en anesthesie over point of care echografie gericht op de acuut zieke patiënt. Aan bod komen: FATE echografie van het hart, FAST onderzoek van de buik en long echografie

LIFE long cursus

Meerdere malen per jaar wordt in het LUMC een eendaagse long echo cursus gegeven voor en door de artsen van de IC van het LUMC. Deze cursus staat op verzoek ook open voor deelnemers van buiten. Deze kunnen zich aanmelden via het LUMC. Binnenkort zal de cursus aangeboden worden via het Boerhaave instituut

ECMO cursus

Enkele per jaar wordt in het LUMC een driedaagse ECMO cursus gegeven voor en door de artsen van de IC van het LUMC. Deze cursus staat ook open voor deelnemers van buiten. Potentiele deelnemers kunnen zich aanmelden via het LUMC. Meer informatie over de cursus die geaccrediteerd wordt door meerdere beroepsverenigingen kunt u hier vinden.