Projecten

Voedselzekerheid: voeding en gezondheid in Haagse achterstandsgezinnen

Den Haag is een diverse stad met ruim 500.000 inwoners. De inwoners verschillen op zowel etnisch, cultureel als sociaaleconomisch gebied. De stad kent daardoor grootstedelijke gezondheidsdilemma’s, zoals overgewicht, Type 2 Diabetes en hart- en vaatziekten. In dit onderzoek bestuderen we de invloed van voedselzekerheid op deze gezondheidsdilemma’s.

Gezondheidsrisico voedselonzekerheid

Voedselzekerheid is de mate waarin een persoon fysieke en economische toegang heeft tot voldoende, veilig en voedzaam eten dat voldoet aan de voedingsbehoeften en voedingsvoorkeuren voor een actief en gezond leven. Een lage voedselzekerheid betekent bijvoorbeeld dat mensen vanwege financiële redenen bewust maaltijden moeten overslaan, kleinere porties tot zich nemen, of minder gevarieerd eten. Uit diverse buitenlandse studies blijkt dat een lage voedselzekerheid gerelateerd is aan ongunstige gezondheidsuitkomsten, zoals een hoger risico op chronische ziekten en obesitas, en een minder gezond voedingspatroon bovenop de aanwezigheid van andere sociaaleconomische risicofactoren.

Aanpak onderzoek naar voedselonzekerheid

In dit onderzoek kijken we hoe de voedselonzekerheid van gezinnen in achterstandswijken verband houdt met veelvoorkomende gezondheidsproblemen zoals obesitas en andere chronische aandoeningen en of dit de identificatie van risicogroepen in Den Haag kan verbeteren. Daarvoor wordt samengewerkt met het Healthy Heart project van de LUMC-Campus Den Haag. Samen bestuderen we in hoeverre problemen rondom voedselzekerheid de effectiviteit van leefstijl interventies kan beïnvloeden.  

Uitkomsten onderzoek

De resultaten van dit onderzoeksproject kunnen bijdragen aan gerichte op maat gemaakte preventieve maatregelen voor groepen die een verhoogd risico hebben op obesitas en gerelateerde chronische ziekten in Den Haag. Tevens dienen deze resultaten als ondersteuning  voor de gemeente bij het ontwikkelen van gerichte beleidsmaatregelen die gezondheidsachterstanden bij kwetsbare groepen moet verkleinen. 

Deelnemers

Het onderzoek wordt uitgevoerd door LUMC-Campus Den Haag en de Leiden University College (LUC) in samenwerking met GGD-Haaglanden. 

Meer informatie

Meer weten over het onderzoek naar voeding en gezondheid in Haagse achterstandsgezinnen? Neem dan contact op met Prof. Dr. Jessica Kiefte-de jong of Drs. Laura van der Velde.