Projecten

DIABLEND: Blended leefstijlzorg voor type 2 Diabetes Mellitus

Ongezonde levensstijl stimuleert de ontwikkeling van diabetes type 2 (T2D). Daarom is het van belang om een gezonde leefstijl centraal te stellen in de behandeling van type 2 diabetes. DIABLEND is de eerste fase van het “Diabetes Remissieprogramma Den Haag”. Dit laatste zal een grootschalige studie omvatten naar een gepersonaliseerde en op maat gemaakte strategie om T2D-remissie te bereiken met behulp van leefstijlprogramma's op basis van de fysieke, mentale, gedrags- en sociaaleconomische kenmerken van het individu met T2D. Het belangrijkste doel van het programma is om op grote schaal een ecosysteem te ontwikkelen voor gepersonaliseerde leefstijl optimalisatie bij mensen met T2D in Den Haag.

Geïntegreerde en gepersonaliseerde aanpak
In DIABLEND is het doel om op kleine schaal een geïntegreerde aanpak voor gepersonaliseerde leefstijloptimalisatie bij mensen met T2D in Den Haag te ontwikkelen en te testen. Het project zal starten met bestaande (e-health) tools en interventies en heeft tot doel een ecosysteem te implementeren voor leefstijladvies op maat bij de T2D populatie in Den Haag. Essentiële elementen van DIABLEND zijn: het genereren van een gepersonaliseerd menu van lokaal toegankelijke leefstijlinterventies en implementatie van coaching en e-health opties (Diabox).

Aanpak
Als eerste zal het huidige lokale diabeteszorgsysteem en een raamwerk worden ontworpen dat aansluit bij de behoeften, mogelijkheden en voorkeuren van de diabetes populatie en professionals om vervolgens het menu aan leefstijl interventies en de  Diabox te kunnen vormgeven. Vervolgens zal de aanpak worden getest in verschillende kleine gebruikersgroepen. 
Samenwerking
In dit project wordt onder andere samengewerkt met TNO, huisartsen in de regio Den Haag, Het National E-Health Living Lab (NeLL), Reinier Haga Medisch Diagnostisch Centrum, BENU apotheek, Changing Health, Liva HealthCare, Menzis, Bas van de Goor Foundation, Stichting Je Leefstijl Als Medicijn, Mediq, MiGuide, en Selfcare. 

Meer informatie?
Dit onderzoek is onderdeel van het Lifestyle4Health netwerk (www.lifestyle4health.nl) met subsidie van Health~Holland.  Meer informatie over het onderzoek? Neem dan contact op met Prof. Dr. Jessica Kiefte-de Jong (j.c.kiefte@lumc.nl ).