Projecten

CoViD radar BEhavioral Habits and their Associations with Viral spread Efficiency (CoViD BEHAVE)

De horeca zijn dicht, samenkomsten mogen maar met een klein aantal mensen, en mondkapjes zijn de nieuwe norm. SARS-CoV-2 heeft onze levens verstoord en de enige manier terug naar een normaal leven is door samen te werken. Hoe kun jij helpen? Download de CoViD radar app en help onderzoekers in de strijd tegen het Coronavirus.

De CoVID radar app is ontwikkeld door LUMC en Ortec en verzamelt informatie over symptomen en gedrag. De app is gratis te downloaden en vraagt aan gebruikers om een vragenlijst over hun gezondheid en gedrag regelmatig te beantwoorden. Er worden geen identificerende gegevens verzameld en elke gebruiker mag beslissen hoe vaak ze de vragenlijst beantwoorden. Voorbeelden van vragen die gesteld worden zijn ‘heeft u koorts?’, ‘heeft u keelpijn?’, en ‘bent u gisteren naar werk geweest?’

De CoViDradar

Het principe achter deze app is simpel – de meeste mensen die uiteindelijk positief testen op het Coronavirus gaan zichzelf laten testen als ze bepaalde symptomen hebben (b.v. koorts, keelpijn, geurverlies). Het kost een paar dagen om getest te worden en de resultaten terug te krijgen. Als onderzoekers weten dat het aantal mensen dat symptomen rapporteert omhoog gaat binnen een gemeente, kunnen ze stappen nemen om meer testen uit te kunnen voeren in deze gemeente zodat je sneller je resultaat krijgt en je sneller weet of je besmet bent. Zo kunnen lokaal maatregelen sneller genomen worden en ook sneller afgebouwd worden.

Kort gezegd, niemand kent je eigen lichaam beter dan jij – het zelf-rapporteren van symptomen is de snelste manier om erachter te komen of een gemeente meer tests nodig zal hebben. Hoe meer mensen de CoViD radar app gebruiken, hoe sneller we naar een normaal leven terug kunnen gaan. De app is volledig anoniem – geen identificeerbare gegevens worden verzameld want onze onderzoekers hoeven alleen maar te weten in welke viercijferige postcode je woont om het testbeleid te kunnen verbeteren. We doen het samen – download de CoViD radar app en doe mee aan het gevecht tegen de Coronapandemie!

De app is te downloaden op de Apple en Android appwinkels – zoek op ‘CoViD radar’ of gebruik de link hieronder!

https://www.lumc.nl/org/coronavirus/covid-radar/

Aanpak onderzoek

Het CoViD BEHAVE onderzoek bestaat uit 3 onderzoeksprojecten met subsidie van ZonMW:

  • Wijkgerichte follow-up van ontsluiting van sportvelden en scholen in Leiden, de CoViD Radar in de praktijk
  • Evidence-based effective monitoring and control of Covid-19
  • Mobility- and behaviour-based early-warning system after the first wave of CoViD-19

Deelnemers onderzoek

Het onderzoek met de CoViD radar wordt uitgevoerd door de LUMC-Campus Den Haag en het Nationaal E-Health Living Lab (NeLL) in samenwerking met onder andere de GGD-Noord Hollands Midden, TU Twente, TU Eindhoven, Ortec, Erasmus MC, Universiteit van Utrecht UMC Utrecht, RIVM, CWI Amsterdam, Ilionx, en Mezuro. 

Meer informatie

Meer weten over het onderzoek naar CoDiD BEHAVE? Neem contact op met Nic Saadah, PhD (N.H.Saadah@lumc.nl) of Willian van Dijk, MD (W.J.van_Dijk@lumc.nl).