Patiëntenfolder

Hemaferese: Keuring beenmergdonor

In deze folder vindt u informatie over de gang van zaken omtrent de medische keuring en het afstaan van beenmerg voor een stamceltransplantatie bij een zoon of dochter.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Hemaferese.

De donorkeuring  

Omdat u voor uw zoon of dochter een geschikte beenmergdonor lijkt te zijn, heeft u zojuist een informatiegesprek en medische keuring ondergaan. Deze was nodig om vast te stellen of het veilig is voor u om beenmergdonor te zijn, maar ook of het veilig is voor uw zoon of dochter om beenmerg van u te ontvangen.  

Ter voorkoming van belangenverstrengeling heeft een onafhankelijke donorarts uw medische zorg op zich genomen.  

Wanneer er testresultaten afwijkend blijken te zijn, zult u hiervan door de donorarts op de hoogte worden gesteld. Soms is dan aanvullend onderzoek nodig, soms kan het ook betekenen dat u niet kunt optreden als stamceldonor. Omdat u uitgebreid bent gekeurd, is het mogelijk dat een eerder niet-ontdekte medische aandoening wordt gevonden. U en uw huisarts worden hiervan dan op de hoogte gesteld door de donorarts. Sommige bloedtesten zijn maar beperkte tijd geldig. Als er langer dan 30 dagen zit tussen keuring en donatie, dan worden deze bloedtesten herhaald.

Alles nog even op een ritje:  

 • Binnen 7 dagen volgt de uitslag en hoort u of u bent goedgekeurd als beenmergdonor.  
 • Evt. ontvangt u afspraken voor de vervolgonderzoeken.  
 • U krijgt een oproep voor een gezondheidscheck. 
 • Evt moet er nog bloed worden afgenomen. 
 • U krijgt een belafspraak mee voor de anesthesie.  
 • Mocht door een patiënt gerelateerde reden de transplantatie worden uitgesteld, dan zullen wij u hier zo snel mogelijk over informeren. Soms is er nog geen nieuwe datum bekend en kunnen wij nog geen nieuwe afspraak inplannen. Zodra er een nieuwe datum bekend is, zullen wij u daarvan op de hoogte stellen.  
 • Mocht u beenmerg onder narcose gaan doneren, dan ontvangt u een brief over de opname. In principe mag u dezelfde dag weer naar huis.  
 • Een dag voor opname graag contact opnemen met de afdeling DBVL telefoon nummer : 071-5264469 om te vragen hoe laat u zich moet melden op de afnamedag.   
 • Op de afnamedag moet u nuchter zijn! De DBVL bevindt zich op J8-P route 684 
 • In principe mag u eind van de dag weer naar huis, nadat u de arts heeft gesproken. U krijgt een recept ferrofumeraat mee voor 6 weken en het is verstandig om paracetamol in huis te hebben. 
 • 2 Dagen na de ingreep wordt u gebeld door de arts. Hiervoor krijgt u een belafspraak mee. Tevens wordt er een brief opgestuurd voor nacontrole 6 tot 8 weken na de ingreep.

Contactgegevens

Neem bij vragen of onduidelijkheden contact op met:  

Afdeling Hemaferese

Locatie: C-11-p-44 route 265    

Telefoonnummer: 071-526 38 10 

E-mail: hemaferese@lumc.nl

Afdeling Dagbehandeling 

Locatie: J-8-P route 684 

Telefoonnummer 071-5264469