Patiëntenfolder

Pijn bij het vrijen

In Nederland heeft ongeveer een op de vijf vrouwen regelmatig last van pijn bij het vrijen. Meestal gaat het om pijn bij de gemeenschap: het binnengaan van de penis in de vagina. Voor een aantal vrouwen is het vrijen altijd pijnlijk geweest, anderen voelen de pijn sinds een specifieke gebeurtenis of alleen in bepaalde situaties.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Psychosomatische Gynaecologie en Seksuologie.

Onze zorg

Wat is Pijn bij het vrijen?

Pijn bij de ingang van de vagina  

De meeste vrouwen voelen de pijn bij de ingang van de vagina, en omschrijven het als een schurende, brandende pijn. Ook de huid rond de ingang van de vagina is pijnlijk bij aanraking. De combinatie van pijn tijdens de gemeenschap en een pijnlijke huid bij de ingang van de vagina wordt oppervlakkige dyspareunie genoemd. Soms zijn er ook rode plekjes of kloofjes te zien bij de ingang van de vagina en houdt de pijn na het vrijen nog aan, vooral bij het plassen. Soms treedt de pijn ook op bij het inbrengen van een tampon, fietsen of het dragen van een strakke broek. 

Pijn dieper in de vagina  

Sommige vrouwen voelen de pijn dieper in de vagina of onderbuik – tijdens doorstoten van de penis in de vagina -, ook wel diepe dyspareunie genoemd.  

Vaginisme  

Wanneer het, ondanks dat dit gewenst is, onmogelijk is om iets in de vagina in te brengen (penis, vinger, tampon), wordt dit vaginisme of een vaginistische reactie genoemd. 

Oorzaak

Pijn bij het vrijen kan verschillende oorzaken hebben. Vaak spelen meerdere factoren een rol. Mogelijke oorzaken zijn:  

  • Lichamelijke oorzaken, zoals een vaginale schimmelinfectie, huidafwijkingen of hormonale verandering 
  • Angst, waardoor (onbewust) de bekkenbodemspieren extra worden aangespannen 
  • Onvoldoende ontspanning samen met onvoldoende seksuele opwinding
  • Somberheid, relatieproblemen of andere psychische oorzaken
Behandeling

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

Behandeling van pijn bij het vrijen  

Voor veel vrouwen zijn bovenstaande klachten een reden om hulp te zoeken. Neem contact op met uw huisarts, veelal kan een eerste behandeling door haar/hem worden ingezet. Uw huisarts (of specialist) kan u ook doorverwijzen naar de Polikliniek Psychosomatische Gynaecologie en Seksuologie van het LUMC. Deze polikliniek is o.a. gespecialiseerd in behandeling voor pijn tijdens het vrijen. Alle behandelingen vanuit deze polikliniek worden vergoed door de ziektekostenverzekeraar.

Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek

Doe mee met de GRIP studie 

Herkent u deze klacht(en)? In de GRIP studie onderzoeken we de effectiviteit van een groepsbehandeling voor vrouwen met pijn bij het vrijen. Het effect van de groepsbehandeling vergelijken we met vrouwen (en hun partners) die op de wachtlijst voor de behandeling staan. Wellicht is deze groepsbehandeling in het kader van de GRIP studie iets voor u? Kijk voor meer informatie over het onderzoek en de behandeling op gripstudie.nl of neem contact op met het LUMC GRIP-onderzoeksteam via gripstudie@lumc.nl of 071-5296633.

Meer informatie

Contact

Contact  

Afdeling Gynaecologie LUMC 
Polikliniek Psychosomatische Gynaecologie en Seksuologie. 
Locatie H3-P, route 485.
Telefoon: 071 - 526 2870 - toets 1 voor patiënten, 071 - 526 2870 - toets 9 voor verwijzers en overleg

Links

Meer informatie over de polikliniek kunt u vinden in de patiëntenfolder of op de pagina van de Polikliniek Psychosomatische Gynaecologie en Seksuologie.