Willem-Alexander Kinderziekenhuis

It's a Kind of Magic

Het Willem-Alexander Kinderziekenhuis doet, samen met de bekende illusionist en ambassadeur van het kinderziekenhuis Victor Mids en onderzoekers van de Universiteit Leiden, wetenschappelijk onderzoek naar de inzet van magie en illusies in de gezondheidszorg bij kinderen. Middels dit project zal de wetenschappelijke kennis op het gebied van magie-interventies in de gezondheidszorg voor kinderen vergroot worden, met als ultiem doel om de zorg te optimaliseren op een kindvriendelijke manier.

Waarom doen we deze onderzoeken?

Binnen de gezondheidszorg wil iedereen de beste zorg te leveren. Veel kinderen en hun ouders/verzorgers vinden medische (be)handelingen en -opnames erg spannend. Dit kan zowel op de korte als op langere termijn gevolgen hebben voor hoe gemakkelijk een medische (be)handeling gaat, hoe het kind en de ouder/verzorger hierop terugkijken en kan zelfs beïnvloeden hoe het kind in de toekomst een medische (be)handeling ondergaat.

Naast het onderzoeken van nieuwe medicijnen om de zorg te verbeteren, kunnen we ook onderzoeken hoe we de ervaring met de gezondheidszorg kunnen verbeteren. Er worden al verschillende hulpmiddelen gebruikt, denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een Virtual Reality (VR) bril of een iPad voor afleiding. Een andere manier is door magie en illusies. Veel kinderen en volwassenen vinden magie en illusies leuk en interessant, maar we weten nog niet precies wat de effecten ervan zijn. Dat willen we in verschillende onderzoeken achterhalen door de effecten van de magie-interventie te vergelijken met de standaardzorg bij bijvoorbeeld veelvoorkomende medische (be)handelingen zoals vaccinaties en operaties.  

Uit welke onderzoeken bestaat het project?

Let op: Je kunt je niet zelf aanmelden om mee te doen aan de onderzoeken.*

*Het is belangrijk om eerst bij een kleine, specifieke groep kinderen te onderzoeken of de magie-interventie positieve effecten heeft. Als de onderzoeken positieve effecten laten zien willen we de magie-interventie uiteindelijk bij meer kinderen inzetten.

Nieuws

Donateursevent project “It’s a Kind of Magic”:  17 november 2023

Project “It’s a Kind of Magic” is gefinancieerd door verschillende particulieren, bedrijven en vermogensfondsen. Op vrijdag 17 november vond de eerste bijeenkomst met donateurs plaats, georganiseerd door het onderzoeksteam en de LUMC vriendenstichting.

De bijeenkomst werd afgetrapt door Arno Roest, hij vertelde meer over het belang van deze onderzoeken en hoe het tot stand gekomen is, waarna promovendus Anne Versluis een inhoudelijke presentatie gaf over de verschillende onderzoeken binnen het project en de stappen die inmiddels gezet zijn. Om een goed beeld te krijgen van de magie-interventie, zijn de donateurs verwonderd met een aantal verschillende trucs, waarna ze met hulp van Victor's uitleg zelf geprobeerd hebben om de trucs uit te voeren. Daarna volgde een rondleiding door het Willem-Alexander Kinderziekenhuis en sloten we af met een hapje en drankje. We kijken terug op een zeer geslaagd event en willen nogmaals van de gelegenheid gebruik maken om alle donateurs te bedanken voor hun bijdrage!

Make-A-Wish Kids’ Night: 27 maart 2023

“Een magische avond”. We waren als onderzoeksteam uitgenodigd door Make-A-Wish Nederland om aanwezig te zijn bij de Make-A-Wish Kids’ Night in in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Naast de indrukwekkende Wish journeys en de verhalen van kinderen die in beeld gebracht werden, hebben wij als onderzoeksteam iets mogen vertellen over project “It’s a Kind of Magic”. We willen Make-A-Wish onwijs bedanken voor de uitnodiging en kijken als onderzoeksteam terug op een fantastische avond!

Make a wish 2.jpg

 

Jenaplanschool de Kring in Oestgeest

Op vrijdag 18 november 2022 kwamen de kinderen van groep 1 t/m 8 samen voor de viering. Voor de gelegenheid was door Lieke een mooie cheque gemaakt, die zij namens de school overhandigde aan Anne Versluis; de onderzoeker in opleiding van het magie & illusie onderzoek. Het was een gezellige viering waarin de kinderen meer geleerd hebben over het kinderziekenhuis en het onderzoek naar magie & illusie. De kinderen wisten al veel over het doen van onderzoek en stelde goede vragen! Victor Mids kon er niet persoonlijk bij zijn, maar via een video heeft hij de kinderen bedankt voor hun hulp en ze één van de trucs voor het onderzoek laten zien, wat tot grootse verbazing leidde. Ontzettend bedankt voor jullie hulp, samen maken we dit onderzoek mogelijk!De kring_foto2.jpg

 

Het onderzoeksteam

Het project is een samenwerking tussen het Willem-Alexander Kinderziekenhuis, de sectie Gezondheids-,Medische- en Neuropsychologie van de Universiteit Leiden en illusionist en ambassadeur van het Willem-Alexander Kinderziekenhuis Victor Mids.

Steunt u ons ook?

Als particulier, bedrijf of vermogensfonds kunt u ook bijdragen aan dit magie & illusie onderzoek, zodat kinderen hun behandeling beter kunnen doorstaan en kinderen een fijner en beter verblijf in het ziekenhuis hebben. Wilt u meer informatie over donatiemogelijkheden? Neem dan contact op met Juliette Kops relatiemanager van de LUMC Vrienden Stichting via telefoonnummer  071 526 2554  of 06 29131047 of a.j.kops@lumc.nl. Direct doneren kan ook via het volgende rekeningnummer IBAN NL40INGB0007522135 ovv magie & illusie, de site of via de QR code:QR code magie en illusie_website.png

Wilt u meer weten over welke projecten voor kinderen u nog meer kunt steunen? Meer informatie vindt u op: Een lach voor kinderen in het WAKZ | LUMC of Onze projecten | LUMC (deze laatste pagina is de website van de LUMC Vrienden Stichting)

Contact

Heeft u nog vragen of wilt u graag meer informatie over de onderzoeken? Neem dan gerust contact met ons op via de mail: magie@lumc.nl.

Dankzij donaties van particulieren, bedrijven en vermogensfondsen aan de LUMC Vrienden Stichting wordt dit magie & illusie onderzoek gefinancierd. Wilt u meer informatie over donatiemogelijkheden? Neem dan gerust contact op met Julliette Kops, relatiemanager van de LUMC Vrienden Stichting via telefoonnummer 071 526 2554 of 0629131047 of a.j.kops@lumc.nl