Transplantatie Centrum

Seksualiteit na een transplantatie

Nadat u een transplantatie heeft ondergaan, is het mogelijk om seksueel actief te blijven. U hoeft zich geen zorgen te maken over eventuele beschadigingen van uw transplantaat. Ook een zwangerschap behoort tot de mogelijkheden.

Mannen en vrouwen merken na de transplantatie vaak dat hun libido en seksuele activiteit hoger worden. Bij een deel van hen verbetert ook de vruchtbaarheid.  Bij getransplanteerde mannen is er geen verhoogde kans op aangeboren afwijkingen bij nakomelingen.

Zwangerschap

Na een transplantatie behoort een zwangerschap in principe tot de mogelijkheden. Er is wel een aantal voorwaarden. Zo raden we een zwangerschap in het eerste jaar na transplantatie af. Als bij vrouwen het getransplanteerde orgaan goed functioneert, komt de menstruele cyclus soms binnen enkele maanden terug. Meestal is dit binnen een jaar. Daarom is het voor vrouwen belangrijk om snel na transplantatie te starten met anticonceptie door de sub-30 pil, condooms of pessarium. Een spiraaltje raden wij af, het geeft een verhoogde kans op infectie en door uw afweeronderdrukkende medicatie is het mogelijk minder effectief.

Als u na dit eerste jaar zwanger wilt worden, moeten we bepaalde medicijnen op tijd vervangen door andere omdat ze schadelijk kunnen zijn voor de ongeboren vrucht. Bij een kinderwens is overleg met uw arts op de polikliniek daarom noodzakelijk.

Lees meer in het e-book Leven na transplantatie