Patiëntenfolder

Neuscorrectie (rhinoplastiek)

U ondergaat een neuscorrectie.   In deze folder vindt u informatie omtrent de opname voor de operatie, de operatie zelf en belangrijke informatie voor na de ingreep. Uiteraard kan het zijn dat uw situatie verschilt van de hier beschreven operatie, dit zal door uw arts met u besproken worden.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Keel- Neus- en Oorheelkunde.

Voorbereiding

Wat gaat er vooraf aan het onderzoek of de behandeling?

Na een gesprek met uw arts en lichamelijk onderzoek is vast komen te staan dat u wordt ingepland voor een neuscorrectie. Tijdens het gesprek is met u besproken wat de operatie inhoudt en wat het doel is van uw operatie. Hierna wordt er een machtiging bij uw zorgverzekeraar aangevraagd, omdat de zorgverzekeraar niet altijd de kosten vergoedt van de operatie.   

Wachtlijst  

Er bestaat een wachtlijst voor het ondergaan van een neuscorrectie. De duur daarvan zal u tijdens het poliklinisch bezoek worden meegedeeld, maar gemiddeld is deze 18-24 maanden. Over het algemeen kunnen wij helaas geen uitzondering maken op de duur van de wachtlijst. Wel kunt u aangeven in welke periode het niet gelegen komt om geopereerd te worden. Wij kunnen daar dan rekening mee houden. Zodra er een operatiedatum voor u bekend is, neemt de OK planning contact met u op.  

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

Dag van de operatie   

De operatie is doorgaans een dagopname, dat wil zeggen dat u dezelfde dag naar huis gaat. Komt u van ver, dan is het wellicht een optie om een onderkomen in de buurt van het ziekenhuis te regelen (bijvoorbeeld een hotel*). De afdeling dagopname vindt u op J8 (J-zone, 8ste verdieping), u kunt zich daar melden op het afgesproken tijdstip en een verpleegkundige zal de gang van zaken met u doornemen.   

*U kunt dit regelen via het patiëntenservicebureau. Het telefoonnummer vindt u aan het einde van de folder.   

De operatie   

De operatie vindt plaats onder algehele narcose. Vlak voor de operatie ziet u uw arts en worden er enkele vragen aan u gesteld als onderdeel van een veiligheidsprocedure. De operatie wordt meestal uitgevoerd middels een kleine snee op het gedeelte tussen de beide neusgaten. Het litteken van de snee is na enkele maanden nauwelijks tot niet zichtbaar. De operatie duurt gemiddeld 1 ½ tot drie uur. 

Waar moet u op letten direct na het onderzoek / de behandeling?

Na de operatie    

Na de operatie wordt u wakker op de uitslaapkamer. Daar verblijft u enkele uren totdat u voldoende hersteld bent om naar de verpleegafdeling te gaan. Doorgaans wordt er geen pijn ervaren. Wel zit de neus gedeeltelijk dicht en kan er wat bloed lekken. Er worden vrijwel nooit neustampons gebruikt. Indien er gebruik is gemaakt van ribkraakbeen (dit wordt van tevoren met u besproken) kunt u daar wel ongemak of pijn ervaren. Aan het einde van de dag zal uw arts op de verpleegafdeling langs komen om het verloop van de operatie met u te bespreken. Als alles naar wens is verlopen kunt u naar huis. Het is verstandig om u te laten ophalen.  

Nazorg

Welke specifieke nazorg kunnen wij bieden?

Bij het ontslag uit het ziekenhuis krijgt u instructies over de verzorging van de operatiewond/hechtingen . Na 7 dagen heeft u een afspraak voor het verwijderen van de hechtingen, tevens wordt het kapje op de neus verwijderd. Het resultaat van de operatie is dan direct zichtbaar hoewel de neus nog weken gezwollen zal zijn. De neusademhaling zal eveneens nog enkele weken matig blijven als gevolg van zwelling. 

Waar moet u op letten na uw onderzoek/behandeling?

Spoelen   

De dag na de operatie moet u beginnen met het spoelen van de neus, dit mag u vier weken doen, ter voorkoming van korstvorming in de neus. U mag de neus spoelen 4 maal per dag met 3 ml zoutoplossing per neusgat. U kunt de zoutoplossing zelf maken, daarvoor heeft u nodig:   

  • 1 liter lauw kraanwater  
  • 1 afgestreken eetlepel keukenzout (9 gram)  
  • 10 ml spuit

Tijdens de eerste week na de operatie mag u de neus spoelen op de volgende wijze:   

  • Liggend met hoofd achteroverbuigen en water rustig naar binnen druppelen en opsnuiven  

Schoonmaak hechtingen met waterstofperoxide 3% en neuszalf (Mupirocine zalf)   

De dag na de operatie kunt u beginnen met het schoonmaken van de hechtingen.

Zie instructiefilmpje: : https://youtu.be/IWr8sNq5jMA

Gebruik hiervoor wattenstaafjes gedrenkt in waterstofperoxide 3%, deze rolt u voorzichtig over de hechtingen. Dit kunt u doen alleen op de hechtingen aan de buitenzijde van de neus. Na 2 à 3 dagen vervangt u het waterstofperoxide met gewoon kraanwater.  

  

Na het schoonmaken brengt u met een schoon wattenstaafje een dunne laag worden Mupirocine zalf aan op de hechtingen. Aan de binnenzijde van de neus, voorin, mag de Mupirocine zalf ook gebruikt worden. Deze verzorging van de hechtingen doet u 4 maal per dag.    

De eerste dagen mag u met mate gebruik maken van Otrivin neusspray tegen het lekken van bloed

Antibiotica   

U krijgt van te voren of bij ontslag een recept voor een antibioticakuur  voor zeven dagen. Het is van belang dat u direct bij ontslag of de volgende dag begint met de antibioticakuur.   

Pijnstilling   

Een neuscorrectie is geen pijnlijke ingreep daarom worden er geen pijnstillers voorgeschreven voor deze operatie. Mocht u toch wat pijn ervaren, dan kunt u Paracetamol gebruiken.   

Thuis   

Sport   

Tijdens de eerste 4 weken raden wij u af om te sporten. Voor de eerste zes weken mag u geen deelnemen aan een contactsport.   

Werk   

Wij raden u aan om rekening te houden met 2 weken afwezigheid, de duur van de afwezigheid zal ook afhangen van uw werkzaamheden.  

  

Contactlenzen en bril   

Vanaf de eerste dag na de operatie mag u uw contactlenzen dragen. Uw bril kunt u dragen zolang er een neuskapje op de neus is. Nadat het neuskapje is verwijderd overlegt u met uw arts over het dragen van een bril.   

Overige zaken   

U kunt de eerste week niet in bad, u kunt wel douchen een dag na de operatie, probeert u wel het neuskapje droog te houden.   

U kunt weer zonnen of naar de sauna zes weken na de operatie.   

Wijzigingen   

Gaat u van zorgverzekeraar veranderen? Neem dan contact op met de polikliniek KNO, zodat er een nieuwe aanvraag kan worden ingediend bij uw nieuwe zorgverzekeraar. Zonder deze nieuwe goedkeuring zal er geen operatie plaatsvinden.  

Gaat u in de toekomst verhuizen of van telefoonnummer veranderen, vergeet dit dan niet door te geven aan het secretariaat van de poli KNO. Zo voorkomt u dat u uw opname misloopt. 

Contact bij problemen na uw onderzoek/behandeling

U dient contact met de verpleegafdeling op te nemen bij de volgende situaties   

  • Forse bloedneus die niet spontaan stopt, ook niet na gebruik van Otrivin  
  • Koorts boven de 38,5 C  
  • Volledige verstopping en pijn aan de neus 
  • Rode en pijnlijke neus  
  • Als het niet lukt om het litteken goed schoon te houden  

Als u twijfelt over een bepaalde situatie dan kunt u altijd contact opnemen met de KNO-polikliniek of verpleegafdeling. 

Meer informatie

Contactgegevens van de betrokken poliklinieken

Mocht u naar aanleiding van deze folder vragen hebben dan kunt u deze uiteraard bespreken met uw arts. En mochten er voor of na de ingreep situaties zich voor doen waar u over twijfelt, aarzelt u niet om contact op te nemen met de KNO polikliniek.   

Telefoonnummers  

Verpleegafdeling Dagbehandeling: 071-5264469 

Verpleegafdeling KOHG: 071-5262539  

Voor vragen na ontslag

Polikliniek KNO: 071-5268020 van 9.00 uur tot 12.30 uur 

Voor contact buiten kantooruren en overleg met de KNO-arts: 

Als u op de dagbehandeling en/ of kort verblijf afdeling heeft gelegen, belt u de kortverblijfafdeling. U wordt automatisch doorverbonden met de telefoniste als de afdeling gesloten is. De telefoniste kan u doorverbinden met de dienstdoende KNO-arts.  

Operatieplanner KNO

Dinsdag en donderdag tussen 10.00 uur en 13.00 uur: 071 5262492  

Email: KNOplanning@lumc.nl 

Patiëntenservicebureau 

Tel: 071-5262989  

Email: patientenservicebureau@lumc.nl