Patiëntenfolder

Borstreconstructie na borstamputatie met behulp van een tissue expander

U overweegt om een borstreconstructie te ondergaan nadat een of beide van uw borsten zijn verwijderd. In deze informatiefolder vindt u de belangrijkste informatie en uitleg over de voorbereidingen, de operatie, het herstel en het te verwachten beloop.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Plastische Chirurgie.

Voorbereiding

Wat gaat er vooraf aan het onderzoek of de behandeling?

Intake/reconstructiegesprek 

Om te beginnen krijgt u een afspraak op onze polikliniek voor een intakegesprek. Tijdens dit gesprek zal de arts u algemene vragen stellen om uw persoonlijke situatie in kaart te brengen. Vervolgens zal de arts de reconstructiemogelijkheden met u bespreken. Een borstreconstructie kan direct (= tijdens dezelfde operatie als de borstamputatie) of indirect (= maanden tot jaren na de borstamputatie) plaatsvinden. 

De eerste stap van een borstreconstructie is vaak het inbrengen van een zogenaamde tissue expander. Dit is een tijdelijke prothese die kan worden gebruikt om de borstspier en de huid langzaam op te rekken, om zo ruimte te maken voor de definitieve borstreconstructie. Op een later moment kan de tissue expander operatief worden verwisseld voor een definitieve prothese (borstimplantaat) of lichaamseigen weefsel. Bij enkelzijdige reconstructies van een kleine borst kan soms ook direct een definitieve prothese geplaatst worden.

Hoe kunt u zich voorbereiden?

Indien u kiest voor een borstreconstructie met behulp van een tissue expander, houdt u dan rekening met de volgende zaken:

  • Gebruikt u medicijnen of bent u bekend met allergieën? Geef dit door aan uw arts. 
  • Rookt u? Wij adviseren u om te stoppen, ten minste 4 weken voor de operatie. 
  • Zorg dat u op de opnamedag ten minste één ondersteunende BH zonder beugels meeneemt. Hierbij is het belangrijk dat de BH “strak” genoeg is om tegendruk tegen de borst te bieden. Wij adviseren een BH met de sluiting aan de voorzijde, om het aan- en uittrekken na de operatie te vergemakkelijken. Voor een uitgebreid advies over de juiste BH verwijzen wij u naar uw mammacare verpleegkundige.

  • U blijft gemiddeld 1-3 nachten opgenomen in het ziekenhuis.

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

Dag van de ingreep 

U wordt de dag van de ingreep opgenomen in het ziekenhuis. U krijgt van tevoren bericht over waar u zich op welk tijdstip kunt melden. Het is belangrijk dat u op de dag van de operatie nuchter bent, dit betekent dat u niet mag eten en drinken in de uren voor de operatie (kleine beetjes water voor bijvoorbeeld het innemen van medicijnen mag wel). 

Wanneer u op het operatiecomplex bent aangekomen, zal de plastisch chirurg uw borst aftekenen. Hierna zult u naar de operatiekamer worden gebracht, waar nog eenmaal enkele controlevragen zullen worden gesteld. Vervolgens zult u in slaap worden gebracht door de anesthesist. 

Tijdens de operatie zal (eventueel na het verwijderen van de borst) de tissue expander deels worden gevuld en onder de grote borstspier worden geplaatst. Vervolgens wordt de huid gesloten met oplosbare hechtingen. De chirurg plaatst een drain in de geopereerde borst(en). Dit is een dun slangetje dat bloed en/of wondvocht afvoert na de operatie. Ten slotte wordt de borst/worden de borsten verbonden met een speciaal (foam)verband. Na de operatie zult u spoedig naar de afdeling worden gebracht. 

U krijgt gedurende de eerste 24 uur na de operatie antibiotica via het infuus toegediend. De dag na de operatie zal de arts het foamverband verwijderen. U kunt het resultaat van de operatie dan rustig bekijken. Hierna trekt u (met behulp van de verpleegkundige) de door uzelf meegenomen BH aan. Het is de bedoelding dat u deze BH gedurende 2 weken dag en nacht draagt (u mag de BH wel kort uit om bijvoorbeeld te douchen of om de BH te wassen).

Waar moet u op letten direct na het onderzoek / de behandeling?

In de dagen na de operatie wordt dagelijks gekeken hoe u zich voelt en hoeveel vocht er nog via de drain(s) wordt afgevoerd. Wanneer deze vochtproductie voldoende is afgenomen, kan de drain/kunnen de drains worden verwijderd. Soms komt het voor dat de vochtproductie nog te hoog is om de drain(s) te verwijderen, terwijl u zich wel al goed genoeg voelt om naar huis te gaan. In dit geval kunt u met drain(s) naar huis. De drain(s) zal/zullen dan poliklinisch verwijderd worden binnen 1 week.

Wat zijn de risico's, bijwerkingen of complicaties?

Net als bij andere operaties is er ook bij deze ingreep een geringe kans dat zich complicaties voordoen. 

  • Nabloeding: Dit merkt u aan een gespannen borst. De kans op een nabloeding is het grootst in de eerste 24 uur na de ingreep. In het geval van een nabloeding is er een kleine kans dat u opnieuw geopereerd dienst te worden om de bloeding te stelpen. 
  • Infectie: Dit merkt u aan een rode, warme en/of pijnlijk borst of het ontstaan van koorts. Meestal kan een infectie goed worden behandeld met antibiotica. In zeldzame gevallen moet de tissue expander verwijderd worden. 
  • Lekkende tissue expander: Wanneer de tissue expander lek raakt, zal de borst platter worden. De tissue expander is gevuld met een fysiologische zoutoplossing. Wanneer dit uit de prothese lekt, kan dit geen schade aanbrengen in het lichaam.

Let op! Roken geeft een slechtere wondgenezing en verhoogt de kans op complicaties. 

Nazorg

Welke specifieke nazorg kunnen wij bieden?

Na twee weken komt u terug voor controle op de polikliniek. De hechtpleistertjes worden verwijderd (indien deze nog op de wond zitten) en de borst wordt beoordeeld. De wond is gehecht met oplosbare hechtingen, deze hoeven dus niet te worden verwijderd. Als de wond helemaal genezen is kunt u het litteken insmeren met Calendulan zalf, dit is verkrijgbaar bij elke drogist of apotheek. 

Na 2-4 weken na de operatie zullen we beginnen met het vullen van de tissue expander. Met een klein prikje door de huid wordt de tissue expander aangeprikt. Hier voelt u vaak weinig tot niets van. Vervolgens wordt de tissue expander gevuld met fysiologisch zout. Door het oprekken van de borstspier en huid kunt u de uren tot dagen na het vullen een gespannen gevoel ervaren rondom de tissue expander. Wij adviseren u daarom om een uur van tevoren paracetamol in te nemen en dit te continueren tot u geen klachten meer ervaar.

Afhankelijk van het gewenste volume moet u een aantal keer terugkomen om de tissue expander te vullen. Minimaal 3 maanden na de laatste keer vullen kan de tissue expander worden gewisseld voor een definitieve prothese dan wel voor lichaamseigen weefsel. Meer informatie over deze ingrepen kunt u vinden in de desbetreffende patiënten folders.

Waar moet u op letten na uw onderzoek/behandeling?

Het herstel 

Na het ontslag moet u het nog rustig aan doen. Wij adviseren u de volgende regels na te leven: 

  • Niet zwaar tillen (maximaal 1 kg). 
  • De armen niet te hoog heffen (ellebogen niet boven de schouders). 
  • Kort douchen mag, weken in bad wordt streng afgeraden. 
  • Ondersteunende BH dragen: Week 0-2: dag en nacht. Week 3-6: alleen overdag.
  • 6 weken niet sporten.
Meer informatie

Contactgegevens van de betrokken poliklinieken

Indien u vragen heeft kunt u terecht bij: 

  • Polikliniek Plastische, Reconstructieve en Handchirurgie, bereikbaar van maandag t/m donderdag van 10.00-12.00 uur op telefoonnummer 071-5262939.
  • Onze doktersassistente Plastische Chirurgie, bereikbaar van maandag t/m donderdag van 10.00-12.00 uur op telefoonnummer 071-5296476.