Patiëntenfolder

Verwijderen van een k-draad op de Gipskamer

U of uw kind is geopereerd aan een fractuur (botbreuk) welke is gefixeerd met een of meerdere Kirschnerdraden (k-draden). Deze k-draad moet na een aantal weken, in opdracht van de behandelend arts, worden verwijderd. Dit gebeurt over het algemeen op de Gipskamer. Met behulp van deze folder willen we u informeren en voorbereiden op deze behandeling.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Gipskamer.

Onze zorg

Wat is Verwijderen van een k-draad op de Gipskamer?

U bent geopereerd om het bot weer in een goede stand te krijgen. Tijdens de operatie is de breuk gezet, zoals dat heet (ofwel: gereponeerd). Om de breuk goed vast te zetten heeft de arts K-draden gebruikt. K-draden zijn metalen pennetjes, vergelijkbaar met een cocktail-prikker.  

Waarom doen we dit onderzoek/deze behandeling?

Deze draden maken de twee delen van het bot niet aan elkaar vast, zoals je misschien zou denken. Maar ze houden de botdelen in de juiste stand.  

Tijdens de operatie bepaalt de arts of er een of meerdere k-draden geplaatst worden.  

Meestal krijgt de patiënt na de operatie een gips, maar dat is afhankelijk van de soort breuk. De k-draad is aan de buitenzijde van de huid te zien. Het uiteinde van de k-draad is omgebogen of er is een kraaltje op het uiteinde geplaatst. Als het goed is, vormt zich nieuw bot rond de breuk. Daardoor groeit de breuk aan elkaar. Is er voldoende nieuw bot gevormd, dan zijn de K-draden niet meer nodig en worden ze verwijderd. Dit is meestal na 4 weken.

Voorbereiding

Wat gaat er vooraf aan het onderzoek of de behandeling?

Het is nuttig om een uur voor de afspraak een dosis paracetamol te nemen. Als de k-draden worden verwijderd wordt er voor- of achteraf nog een röntgenfoto gemaakt. De arts bepaalt wanneer dit gebeurt.  

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

Het verwijderen van de k-draad  

Het verwijderen van de k-draad gebeurt op de Gipskamer, zonder verdoving. 

Het verwijderen is een korte handeling van enkele seconden en is vergelijkbaar met het verwijderen van een pleister of het geven van een injectie. De k-draad is niet vast gegroeid aan de huid.  

De pijn die de patiënt ervaart komt van het botvlies, een pijnscheut van de beweging van de k-draad langs dit vlies.  

De k-draad wordt door de gipsverbandmeester (of de arts) verwijderd.  

Het verwijderen gebeurt met behulp van een tang, daarmee trekt de gipsverbandmeester de k-draad er uit, over het prikgaatje wordt een pleister geplakt. In sommige gevallen bloedt de insteekopening even na.  

De verwijderde k-draden mag u mee naar huis nemen, let wel op, het is geen speelgoed, ze zijn zeer scherp.  

De arts spreekt verder beleid af na het verwijderen van de k-draad, bijvoorbeeld mag de patiënt belasten/oefenen, of moet er opnieuw gips omheen.  

Heel soms komt het voor dat de k-draden toch onder de huid zitten. Steken de pennen niet door de huid, dan worden ze via een kleine operatieve ingreep verwijderd. Dit kan poliklinisch gebeuren als kleine verrichting onder plaatselijke verdoving of dit gebeurt op de afdeling dagbehandeling, onder een korte narcose. Indien nodig, legt de gipsverbandmeester een gipsverband aan. Houd u daarna rekening met een blauwe plek of zwelling, die nog enige tijd zichtbaar kan zijn.  

Nazorg

Waar moet u op letten na uw onderzoek/behandeling?

Nazorg  

Droge pleister over de insteekopening, zolang deze bloedt;  

Patiënt mag gewoon douchen;  

Indien de insteekopening warm, rood, pussig wordt dan contact opnemen met de Gipskamer/Spoedeisende Hulp.  

Na het verwijderen van de K-draden  

Douchen en zwemmen: De wondjes genezen meestal binnen een paar dagen. In deze dagen mag u gewoon douchen. Spoel na gebruik van shampoo of badschuim de wond na met behulp van de douchekop. Gaat u niet in bad of zwemmen, zolang de wondjes open zijn. Dit in verband met een verhoogde kans op infectie.  

Lopen, tillen, sporten: Vermijd in het begin grote kracht op het bot waar de pennetjes zijn uitgehaald. De wond en het bot moeten herstellen. U mag natuurlijk wel voorzichtig gaan bewegen. Voelt u geen pijn, dan kunt u het bewegen steeds verder uitbreiden. 

Meer informatie

Contactgegevens van de betrokken poliklinieken

Als u nog vragen heeft, dan kunt u contact opnemen met de Gipskamer of de Spoedeisende Hulp.  

De gipskamer is geopend van maandag t/m vrijdag van 8.00 uur tot 16.30 uur.  

U kunt de Gipskamer telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 08.30 - 09.30 uur en tussen 13.30 - 14.30 uur via (071) 526 3038.  

  

Vanaf 16.30 uur, in het weekend en op feestdagen is de Gipskamer gesloten en kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp via (071) 526 1950.