Patiëntenfolder

Een bovenarmbrace

U heeft uw bovenarm gebroken. Nu de zwelling in uw bovenarm is afgenomen, krijgt u een brace op maat. Deze folder geeft u informatie over de bovenarmbrace.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Gipskamer.

Onze zorg

Wat is Een bovenarmbrace?

Een bovenarmbrace is een kunststof koker om uw bovenarm, voorzien van klittenbanden. Uw elleboog blijft daarbij vrij, terwijl de breuk toch voldoende bescherming krijgt. Doordat uw schouder, elleboog en onderarm vrij kunnen bewegen, verbetert de doorbloeding in uw bovenarm. Deze doorbloeding stimuleert de botgroei.   

De brace wordt op maat gemaakt, wat ongeveer een half uur duurt.  

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

Hoe werkt de brace?   

De brace biedt net als een gipsverband bescherming aan de botbreuk, waardoor de breukvlakken minder ten opzichte van elkaar bewegen. Hierdoor blijft de breuk in een bepaalde stand en neemt de pijn af.   

Met de klittenbanden kunt u de brace altijd zo strak aantrekken, dat deze niet meer kan schuiven. De klittenbanden zijn dus in eerste instantie niet bedoeld om de brace er af te kunnen halen.   

Omdat de spieren minder kunnen bewegen, neemt de spieromvang af en wordt uw arm dunner. Hierdoor wordt de brace te ruim en raken de randen van de brace elkaar. Op dat moment moet u contact opnemen met de gipskamer. De brace kan dan eenvoudig strakker gemaakt worden.  

Waar moet u op letten direct na het onderzoek / de behandeling?

Bijzonderheden   

  • Het is normaal dat uw onderarm en hand dikker worden. Dit komt doordat zwelling van de bovenarm naar de onderarm zakt. Doordat u de arm minder beweegt, blijft de zwelling langer aanwezig. Om dit tegen te gaan, krijgt u een elastische kous om de onderarm. Door in een stressballetje te knijpen kunt u het vocht sneller uit de hand pompen.  
  • Uw elleboog mag nooit ondersteund worden. Het gewicht van uw arm draagt namelijk bij aan een goede stand van de breukvlakken. Laat uw arm daarom niet rusten op een kussen of op de leuning van een stoel. Het beste kunt u in halfzittende houding slapen.
  • De oksel moet u schoon en droog houden, om huidirritatie te voorkomen. U kunt een washand of een katoenen zakdoek in de oksel leggen en dit regelmatig verschonen.

Wat is de prognose?

Wanneer mag de brace af?   

De brace mag alleen af als de arts u daarvoor toestemming geeft. Dit is afhankelijk van de herstelfase van de botbreuk. In het begin mag u de brace beslist niet afdoen. In de laatste fase mag u de brace 's nachts en tijdens het douchen af doen. U kunt in de eerste fase douchen met een plastic zak of met een speciale douchehoes over de brace.

Nazorg

Waar moet u op letten na uw onderzoek/behandeling?

Oefeningen

Het doen van oefeningen is belangrijk om:

  • Zwelling te verminderen
  • Stijfheid in gewrichten te voorkomen
  • Spierverlies te beperken
  • Botgroei te stimuleren

Wij adviseren u de volgende oefeningen te doen:

  • Strek en buig de elleboog, zolang de pijn hier niet door wordt verergerd
  • Als de pijn het toelaat, haal de arm uit de sling (draagband) en buig met uw bovenlichaam voorover en maak draaiende bewegingen vanuit de schouder, alsof u in een pan roert
  • Knijp de hand samen tot een vuist en strek de vingers
  • Span met een gebogen elleboog gelijktijdig de spieren aan, waarmee de elleboog zowel gestrekt als gebogen kunnen worden, dit geeft druk op de breuk en stimuleert botgroei (isometrische oefeningen)

Contact bij problemen na uw onderzoek/behandeling

Neem contact op met de gipskamer, als:   

  • De pijn toeneemt  
  • De brace knelt of kapot is  
  • De brace te ruim gaat zitten (als de randen elkaar aan de achterkant raken of overlappen)
  • U het gevoel heeft dat de hand gaat “hangen” en het gevoel in de vingers vermindert
Meer informatie

Contactgegevens van de betrokken poliklinieken

Bereikbaarheid   

Bij klachten of als u meer informatie wilt kunt u contact opnemen met de gipskamer.   

De gipskamer is geopend van maandag t/m vrijdag van 8.00 uur tot 16.30 uur.  

U kunt de Gipskamer telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 08.30 - 09.30 uur en tussen 13.30 - 14.30 uur via (071) 526 3038.


Vanaf 16.30 uur, in het weekend en op feestdagen is de Gipskamer gesloten en kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp via (071) 526 1950.