Patiëntenfolder

Pijnscore

Pijn wordt binnen het LUMC gemeten aan de hand van een pijnscore. De pijnscore geeft de arts en verpleegkundige inzicht in de mate waarin u pijn ervaart. In deze folder leest u hoe u deze score kunt aangeven.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling Anesthesiologie.

Waarom een pijnscore? 

Patiënten in ons ziekenhuis kunnen pijn ervaren door hun ziekte of operatie. We vinden het belangrijk dat u zo weinig mogelijk pijn ervaart. We zullen dan ook regelmatig vragen naar de pijn. Dit blijven wij doen ook wanneer u geen pijn heeft. Dat lijkt overdreven maar is nodig zodat wij merken wanneer u wel pijn krijgt. De pijn wordt gemeten door een pijnscore te gebruiken. Door de pijnscore kunnen we controleren hoe u de pijn op dat moment ervaart en of de behandeling of de medicijnen helpen.

Hoe werkt de pijnscore? 

Uw verpleegkundige of arts zal u vragen om een cijfer te noemen tussen 0 en 10 en of het voor u draaglijk en/of acceptabel is. Hierbij is het van belang om het volgende te weten: 

0 = helemaal geen pijn 

1 – 3 = weinig pijn/draaglijke pijn 

4 – 6 = matige pijn 

7 – 9 = ernstige pijn 

10 = ondraaglijke pijn/de ergste pijn die u zich kunt voorstellen

Indien de pijnscore hoger is dan 4, of wanneer de pijn niet meer draaglijk is zullen wij maatregelen nemen om de pijn te verminderen.

Omdat pijn een persoonlijke beleving is, kan uw score verschillen van een ander. Als u vindt dat uw pijn een 5 is, dan geeft u een 5, ook al denkt u dat een ander daar misschien een 3 of 7 aan zou geven. Bij het geven van een pijnscore kan het u helpen om uw pijn te vergelijken met pijn waar u eerder last van heeft gehad.

Het kan voorkomen dat u minder pijn heeft als u rustig in bed ligt. Pijn kan heviger zijn bij adem halen, hoesten of bewegen. Wij vragen naar de pijn in rust en bij inspanning. Bewegen en uit bed komen is vaak pijnlijk maar wel belangrijk voor uw herstel. Het aanbieden van pijnstilling wordt hier door ons op afgestemd.

Goed kunnen bewegen en diep inademen is zeer belangrijk voor het genezingsproces en om de kans op een longontsteking te verminderen. Laat ons dus ook het hoogste pijncijfer weten!

Wat kunt u zelf doen om de pijn te verlichten? 

Gezonde leefgewoonten hebben een belangrijke invloed op pijn. Enkele voorbeelden zijn gezonde voeding, een gezond gewicht en een goede slaap. Afleiding en ontspanning hebben ook een positieve invloed op pijn. Voorbeelden van afleiding en ontspanning kunnen zijn: een boek lezen, naar muziek luisteren, een film kijken, etc. Zorg daarom dat u genoeg spullen voor afleiding meeneemt naar het ziekenhuis. Geef vooral zelf ook aan wanneer u pijn heeft of de pijn erger wordt. Alleen dan kunnen we de pijn adequaat behandelen.

Hulpmiddel bij het meten van de pijn: