Geneesmiddelen

Poli Apotheek LUMC heeft een ruim assortiment geneesmiddelen, afgestemd op de specialistische behandelingen van het LUMC. Heeft u vragen over voorgeschreven medicijnen, dan kan de apotheker u informeren en zo nodig contact opnemen met uw specialist.

Veilig medicijngebruik

De medewerkers van Poli Apotheek LUMC zorgen ervoor dat u uw medicijnen veilig kunt gebruiken. Bij uw eerste bezoek leggen wij een dossier voor u aan. Wij vragen ook uw toestemming voor het aanmelden van uw dossier bij het Landelijk Schakelpunt (LSP). Als u niet wilt dat wij uw dossier aanleggen, of via het LSP gegevens uitwisselen met andere zorgverleners, kunt u dit bij ons aangeven.

Wij adviseren u bij elk bezoek aan het LUMC een actueel medicatie-overzicht mee te nemen. Hierin staan de medicijnen die u de afgelopen 3 maanden hebt gebruikt, en medicijnen waarvoor u allergisch bent. Laat ons weten wanneer u zwanger bent of wilt worden, of borstvoeding geeft. 

Specialistische medicatie

Een aantal specialistische medicijnen mag uitsluitend door het ziekenhuis worden verstrekt:

  • groeihormonen
  • fertiliteitshormonen
  • TNF-alfa blokkers
  • medicijnen tegen kanker (orale oncolytica)

Deze geneesmiddelen kunnen alleen verstrekt worden door de apotheek van het ziekenhuis waar u onder behandeling bent. Voor het LUMC is dat Poli Apotheek LUMC. 

Uw recept voor medicijnen tegen kanker en fertiliteitshormonen kunt u na poli-bezoek meteen ophalen aan de balie van de Apotheek. 

Wanneer u een specialistisch medicijn krijgt voorgeschreven dat u thuis per infuus krijgt toegediend door een specialistische verpleegkundige, levert de Poli Apotheek deze infuustherapie bij u thuis af. Groeihormonen en anti-TNF remmers behoren ook bij u thuis bezorgd. 

Lees meer over deze werkwijze bij Infuustherapie thuis.

Betaling 

De kosten van geneesmiddelen die door uw zorgverzekeraar vergoed worden, declareren wij direct bij uw zorgverzekeraar. Geneesmiddelen die zonder recept verkrijgbaar zijn en geneesmiddelen op recept die niet voor vergoeding in aanmerking komen, dient u ter plekke te betalen. In het LUMC kunt u nergens contant afrekenen. Ook in de Poli Apotheek kun u alleen betalen met een pinpas of creditcard.

Meer over medicijnen 

Wanneer u voor het eerst een geneesmiddel gaat gebruiken wordt u door de apothekersassistente zowel mondeling als schriftelijk geïnformeerd over de werking van het medicijn. Vaak wordt daarnaast het internet geraadpleegd om informatie op te zoeken over medicatie. Vanaf 2019 starten we daarom zelf met kwalitatief betrouwbare digitale voorlichting in de vorm van Kijksluiter®. Ook adviseren we de website apotheek.nl als betrouwbare bron om informatie op te zoeken.