Postdoc Deep Learning voor Real-time MRI-kwaliteitscontrole

Onderzoek & onderwijs

Je functie

Heb jij een PhD-graad behaald rondom MRI en medische beeldverwerking en zoek je een interessant onderzoeksproject in een multidisciplinaire setting? Het LUMC zoekt, in samenwerking met Philips en HollandPTC, een postdoctoral researcher voor een door NWO HTSM gefinancierd project over deep learning voor real-time MRI-kwaliteitscontrole. Ben jij de kandidaat die we zoeken?

In het kort

• Je hebt een PhD-graad rondom MRI en/of medische beeldverwerking, en interesse in radiologie en radiotherapie
• Je ontwikkelt een nieuwe benadering van het acquisitieproces door het monitoren van data in termen van de beeldkwaliteit
• Je ontwikkelt een feedback-loop waarmee je aan de hand van data de volgende acquisitie bepaalt
• Dit doe je om een zo goed mogelijke beeldkwaliteit te realiseren
• De onderliggende beslissingsmodellen zullen (deels) worden gebouwd met behulp van snelle machine learning / deep learning-technieken

Wat ga je doen?

Je gaat als postdoctoraal onderzoeker aan de slag om machine learning-methodes te ontwikkelen en implementeren die de MRI-scanner real-time aansturen ten behoeve van een optimale beeldkwaliteit. In het project richt je je op diffusie-gewogen MRI, dat wordt ingezet voor de behandeling via radiotherapie van hoofd/hals- en oogtumoren. Je werkt direct samen met dr. ir. Marius Staring en prof. dr. ir. Thijs van Osch, en met een aantal andere onderzoekers die aan dit project werken.

Wat vragen wij?

We zoeken een enthousiast en toegewijd persoon met een PhD rondom (diffusie-gewogen) MRI, en/of medische beeldverwerking rondom MRI, of direct aanverwant. Je bent erg goed in data-analyse en hebt aantoonbare affiniteit met machine learning. Verder zijn je programmeervaardigheden meer dan prima. Het is belangrijk dat je interesse hebt in radiologie en radiotherapie. Daarnaast kun je zowel individueel als in een multidisciplinair team werken. Je neemt verantwoordelijkheid voor het project, bent creatief en neemt initiatief. Uitstekende mondelinge communicatievaardigheden en schrijfvaardigheden zijn een must.

Meer informatie

Achtergrondinformatie
Nieuwe imaging biomarkers voor kankerpatiënten kunnen inzicht geven in de therapieresponse en zo mogelijkheden creëren de behandeling aan te passen aan de individuele patiënt. Diffusie-gewogen MRI is zo’n biomarker, waarvan bekend is dat de resulterende ADC-waardes dalen bij een succesvolle behandeling van de tumor. Deze daling is bovendien ook vrij vroeg waarneembaar. Diffusie-gewogen MRI wordt echter nog niet altijd succesvol toegepast in de kliniek, vanwege problemen rondom de acquisitie (met name beweging) die leiden tot een te lage beeldkwaliteit. In dit project ontwikkel je een nieuwe benadering van het acquisitieproces waarin de geacquireerde data continu wordt gemonitord in termen van de kwaliteit van de ADC-waardes. Je ontwikkelt een feedback-loop waardoor op basis van de data wordt besloten of bepaalde shots opnieuw geacquireerd moeten worden, de oriëntatie van de scan aan de beweging aangepast moet worden, of er meer diffusie-richtingen of diffusie-sterktes opgenomen moeten worden, en zo ja welke. De scan wordt gestopt zodra de beeldkwaliteit voldoende is. De onderliggende beslissingsmodellen zullen (deels) worden gebouwd met behulp van snelle machine learning / deep learning-technieken.


Voor deze vacature kunnen referenties worden opgevraagd. Het geven van een presentatie behoort tot de procedure.

Roderick Treskes

Roderick Treskes

'Ik werk op een geweldige afdeling'

Je werkplek

Het onderzoek vindt plaats binnen de afdeling Radiologie van het LUMC, en is een samenwerking tussen het Laboratorium voor Klinische en Experimentele Beeldverwerking (LKEB) en het C.J. Gorter Center for High Field MRI. Via het LKEB is expertise beschikbaar rondom medische beeldverwerking en deep learning. Ook is er een uitstekende software- en hardware-infrastructuur voor grootschalige (deep learning-) experimenten. Via het Gorter Centrum heb je toegang tot MRI-expertise, kennis rondom de interface met de machine, en MRI-scantijd. Radiologen en radiotherapeuten zijn ook betrokken bij het project, ter borging van de achterliggende klinische vraagstelling en validatie.

Carrière in het LUMC

Het LUMC faciliteert je graag bij het onderhouden en ontwikkelen van je kennis en vaardigheden. Wij bieden onder andere (interne) opleidingen en bijscholing aan. Deels verwerken wij dit in je persoonlijke opleidingsplan. Maar je krijgt ook de mogelijkheid om zelf opleidingen en cursussen te volgen buiten je vakgebied om.

dr. Marius Staring, associate professor, afdeling Radiologie
071 526 21 37
m.staring@lumc.nl

Solliciteren