Postdoc in Transcriptie-gekoppeld DNA-herstel

Onderzoek & onderwijs

Je functie

Ben je gefascineerd door hoe DNA-schade wordt hersteld? We zijn op zoek naar een postdoc om de biochemische basis van transcriptie-gekoppeld DNA-herstel in menselijke cellen te ontrafelen.

In het kort

• Je bent gepromoveerd in cel- of moleculaire biologie
• Je gaat werken aan het ontrafelen van DNA-herstel mechanismen tijdens gen-transcriptie
• Je hebt meerdere jaren ervaring als onderzoeker en bij voorkeur op het gebied van DNA-herstel

Wat ga je doen?

De aanwezigheid van DNA-beschadiging vormt een ernstige complicatie tijdens gen-transcriptie. Het mechanisme van transcriptie-gekoppeld DNA-herstel (TCR) zorgt voor de efficiënte verwijdering van DNA-beschadigingen tijdens transcriptie in actieve genen. Hoe dit DNA-herstel proces precies werkt is echter onduidelijk. Het onderzoek in de Luijsterburg groep is erop gericht om deze mechanismen op te helderen. In het huidige project, gefinancierd door een ENW-klein subsidie van NWO, bestudeer je hoe TCR werkt door biochemische, proteomics en genetische methoden te combineren. Hiermee breng je in kaart hoe de TCR-eiwitten samen werken om DNA-beschadigingen tijdens transcriptie om te ruimen. In dit project maak je gebruik van CRISPR-Cas9-technologie gecombineerd met eiwit crosslinking met massaspectrometrie (XL-MS ) en proximity-dependent biotin identification (BioID).

Wat vragen wij?

Je bent gepromoveerd in cel- of moleculaire biologie. Je bent zeer gemotiveerd en hebt bewezen onderzoeksvaardigheden en een uitstekende publicatierecord. Ervaring met onderzoek naar DNA-herstelmechanismen is een voordeel. Uitstekende vaardigheden in moleculaire biologie en celbiologie zijn essentieel. Idealiter heb je expertise in een of meer van de volgende technieken: celkweek, fluorescentiemicroscopie, proteomics, immunoprecipitatie en CRISPR/Cas9-technologie. Je bent georganiseerd, acuraat en in staat om zelfstandig te werken binnen een dynamisch team. Je hebt een flexibele, team-opbouwende instelling en bezit uitstekende communicatieve vaardigheden in het Engels.

Meer informatie

Voor deze vacature worden referenties opgevraagd.

U wordt in eerste instantie voor een jaar benoemd met de mogelijkheid om dit met twee jaar te verlengen.

Bekijk hier meer informatie over het Luijsterburg lab. Lees meer over de onderzoeksgroep van dr. Martijn Luijsterburg,die onderdeel uitmaakt van het onderzoeksthema Genetische instabiliteit en kanker

Berend van Meer, postdoc

Berend van Meer, postdoc

“Het LUMC is een essentiële bouwsteen voor onderzoek en zorg.”

Je werkplek

De afdeling Humane Genetica is een breed georiënteerde onderzoeksafdeling, geleid door prof. dr. Silvère van der Maarel. Het onderzoek richt zich op de genetische aspecten van monogene, multifactoriële en verworven ziekten, en de vertaling naar klinische toepassingen. De afdeling bestaat uit 21 onderzoeksgroepen die zijn ingebed in vier overkoepelende onderzoeksthema's. Je maakt deel uit van de onderzoeksgroep van dr. Martijn Luijsterburg, die onderdeel uitmaakt van het onderzoeksthema Genetische instabiliteit en kanker. De onderzoeksgroepen in dit cluster richten zich op het ophelderen van de cellulaire respons op verschillende DNA-beschadigende stoffen en de relevantie ervan voor de menselijke gezondheid. Hierbij ligt de nadruk op de mechanismen die ten grondslag liggen aan DNA-herstel en mutagenese. De expertise en technische faciliteiten van deze onderzoeksgroepen voor DNA-herstel zijn zeer complementair en vormen een samenwerkingsomgeving voor baanbrekend onderzoek op het gebied van DNA-herstel. Uitstekende faciliteiten voor geavanceerde live-cell imaging, genetische screening en interactie-proteomics zijn beschikbaar. De Luijsterburg groep bekleedt een sterke nationale en internationale positie in samenwerking met andere academische partners in Europa en in de VS en heeft sterke banden met patiëntenorganisaties voor DNA-herstel syndromen.

Carrière in het LUMC

Het LUMC faciliteert jou bij het onderhouden en ontwikkelen van je kennis en vaardigheden. Hiervoor bieden wij onder andere interne opleidingen en bijscholing aan. Maar ook persoonlijke ontwikkeling, mobiliteit en loopbaanadvies maken deel uit van deze afspraken.

Contact: dr. Martijn Luijsterburg, assistant professor, afdeling Humane Genetica
+31(0)715269612
s.m.luijsterburg@lumc.nl

Solliciteren