PhD-kandidaat Implementatie FAIR-principes voor Onderzoek naar Zeldzame Aandoeningen

Onderzoek & onderwijs

Je functie

Wij zoeken een promovendus voor een PhD-traject gericht op de implementatie van FAIR-principes voor translationeel onderzoek naar zeldzame en genetische aandoeningen. Spreekt dit jou aan en herken jij jezelf in onze functiebeschrijving? Dan maken wij graag kennis met je.

In het kort

• Je hebt een master in bioinformatica of een combinatie van biomedische wetenschappen en (bio)informatica
• Je bent geïnteresseerd in translationeel onderzoek naar zeldzame aandoeningen
• Je hebt kennis van standaarden voor kennisrepresentatie voor biologische en medische data
• Je bent in staat om met verschillende betrokkenen samen te werken, zowel in een internationaal als multidisciplinair team
• Je hebt uitstekende communicatievaardigheden in het Engels en bent in staat om je technische kennis over te dragen aan samenwerkingspartners met een biologische of medische achtergrond

Wat ga je doen?

Lees voor de volledige functiebeschrijving de Engelse vacature.

Wat vragen wij?

Lees voor de volledige profielbeschrijving in de Engelse vacature.

Meer informatie

Je krijgt een aanstelling ter vervaardiging van een proefschrift voor de duur van de opleiding met een maximum van vier jaar. Het salaris bedraagt € 2.422,- bruto per maand in het eerste jaar, oplopend tot € 3.103,- bij een fulltime dienstverband (schaal Pro, cao UMC).

Voor deze vacature kunnen referenties worden opgevraagd.

Lees hier de Engelse vacature.

Berend van Meer, postdoc

Collega's aan het woord

Wil je weten hoe het is om in het LUMC te werken? Lees dan de verhalen van onze LUMC-collega's.

Je werkplek

De afdeling Humane Genetica is een breed georiënteerde onderzoeksafdeling, geleid door prof. dr. Silvère van der Maarel. Het onderzoek richt zich op de genetische aspecten van monogene, multifactoriële en verworven ziekten, en de vertaling naar klinische toepassingen. De afdeling bestaat uit 21 onderzoeksgroepen die zijn ingebed in vier overkoepelende onderzoeksthema's. Je wordt onderdeel van de Biosemantiekgroep, die zich richt op computationeel kennis-gebaseerd dataonderzoek aan zeldzame en genetische ziekten, en onderzoek doet naar de implementatie van FAIR-principes als beter substraat voor translationeel onderzoek. Als initiator van de FAIR-dataprincipes is de groep actief in de voorlinie van internationaal onderzoek met en aan de implementatie van deze principes, met focus op interoperabiliteit en machine-leesbaarheid en het gebruik van kennisrepresentatie en ‘Linked Data’-technologie. De aanpak is om generieke oplossingen voor specifieke toepassingen te ontwikkelen, zoals prioriteren van medicijnen of biomarkers voor een specifieke ziekte. De groep omarmt een ‘doende leren’-aanpak en heeft daarvoor samenwerkingen binnen de afdeling Humane Genetica en andere ziekenhuizen, patiëntenorganisaties, internationale projecten en organisaties. De groep streeft naar een diverse samenstelling.

Carrière in het LUMC

Het LUMC stimuleert je in het onderhouden en ontwikkelen van je kennis en vaardigheden. Wij bieden interne opleidingen en bij- en nascholing aan, en ook ondersteuning op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, mobiliteit en loopbaanadvies. Je wordt lid van de groep die de FAIR-principes heeft geïnitieerd en maakt deel uit van de internationale ontwikkeling van de implementatie van FAIR-principes. Deze rol biedt mogelijkheden voor vervolgprojecten in de groep, FAIR-projecten in het LUMC, of nationale en internationale projecten.

Contact: dr. Marco Roos, assistant professor, afdeling Humane Genetica
071 526 86 42

Solliciteren