PhD-kandidaat Immuunmetabolisme

Onderzoek & onderwijs

Je functie

Wij zoeken een gemotiveerde PhD-kandidaat voor het project ‘Hitting the sweet spot of dendritic cells and macrophages: Targeting O-GlcNAcylation to shape Type 2 immune responses’.

In het kort

• Je focust je op een onderzoek gericht op type 2 immuunrespons
• Dit onderzoek richt zich op de rol van een specifieke vorm van glycosylering in dendritische cellen en macrophagen
• Je gebruikt verschillende in vivo modellen en klinisch materiaal
• Het betreft een multidisciplinair onderzoek in een academische omgeving

Wat ga je doen?

Als PhD-kandidaat draag je bij aan onderzoek naar type 2 immuunresponsen. Deze respons biedt bescherming tegen parasitaire worminfecties, maar draagt ook bij aan tumorgroei en het ontwikkelen van allergieën. Daarom is het van groot belang te begrijpen hoe type 2 immuunresponsen gereguleerd worden. Als onderdeel van het veelbelovende veld van immuunmetabolisme, richt dit onderzoek zich op de rol van een specifieke vorm van glycosylering, O-GlcNAcylering genaamd, bij het vormgeven van type 2 immuunresponsen door dendritische cellen en macrofagen. Je gebruikt voor dit onderzoek in vitro dendritische cel (DC) en macrofaag (Mf) modellen, in vivo modellen en klinisch materiaal. Het project omvat zowel fundamenteel moleculair en cellulair werk als meer translationeel onderzoek, en je maakt gebruik van transcriptomics, massa-spectrometrie en massa-cytometrie. Dit project heeft als doel om type 2 immuunrespons te moduleren en de O-GlcNAcylering in DCs en Mfs te targetten.

Wat vragen wij?

Je hebt een masterdiploma in biomedische wetenschappen, bij voorkeur met ervaring in cellulaire immunologie en/of metabolisme. Praktische ervaring met celkweek en het werken met muizen zijn een pre. Ook aanvullende ervaring met moleculaire en celbiologie technieken (Western blot, Massa-spectrometrie en flow cytometrie) is een voordeel. Je bent een gemotiveerde en onafhankelijke teamspeler met een flexibele werkhouding. In een multidisciplinair team houd je je prima staande. Uitstekende kennis van de Engelse taal is onmisbaar voor samenwerking binnen het team, maar ook voor wetenschappelijke presentaties en publicaties.

Meer informatie

Je werkt in een dienstverband van 36 uur per week. Je krijgt een aanstelling ter vervaardiging van een proefschrift voor de duur van de opleiding met een maximum van vier jaar. Je salaris bedraagt maximaal € 2.422,- bruto per maand in het eerste jaar, oplopend tot  € 3.103,- in het laatste jaar bij een fulltime functie (schaal Pro, cao UMC).

Voor deze vacature zullen referenties worden opgevraagd.

Hine van Os

Hine van Os

‘Een PhD in het LUMC doe je verre van alleen’

Je werkplek

Je werkt binnen de Leidse Immunoparasitology Group (LIPG), die deel uitmaakt van de afdeling Parasitologie. Naast de hoofdonderzoekslijn van de afdeling gefocust op het begrijpen van de immunologische basis van gastheer-parasietinteracties, richt een nieuwe onderzoekslijn binnen de afdeling zich op cellulair immuunmetabolisme en metabole ziekten. Bovendien, gezien de multidisciplinaire aard van dit project, voer je dit onderzoek uit in nauwe samenwerking met andere afdelingen; onder andere het Center for Proteomics and Metabolomics. Dit zorgt ervoor dat dit onderzoek wordt uitgevoerd in een zeer stimulerende en diverse omgeving met een uitstekende inbedding van het project binnen het LUMC.

Carrière in het LUMC

Het LUMC faciliteert je bij het onderhouden en ontwikkelen van je kennis en vaardigheden. Hiervoor bieden wij onder andere interne opleidingen en bijscholing aan. Maar ook persoonlijke ontwikkeling, mobiliteit en loopbaanadvies maken deel uit van deze afspraken.

Contact: dr. Bart Everts, universitair docent, afdeling Parasitologie
071 526 50 70
email b.everts@lumc.nl

Solliciteren