PhD-kandidaat in Immuuntherapie voor Acute Myeloïde Leukemie

Onderzoek & onderwijs

Je functie

Ben jij een enthousiaste onderzoeker en wil je promotieonderzoek in immuuntherapie van kanker? Dan is dit de vacature voor jou.

In het kort

• Je hebt een afgeronde master in (bio)medische wetenschappen
• Je hebt interesse in immuuntherapie van kanker
• Je bent enthousiast en kan goed samenwerken  

Wat ga je doen?

In acute myeloïde leukemie (AML) worden vaak mutaties in dezelfde genen gevonden. Sommige genetische mutaties kunnen afwijkende eiwit fragmenten (peptiden) produceren die op het oppervlak van de kankercel worden gepresenteerd door HLA-moleculen. Omdat genetische mutaties meestal afwezig zijn in gezonde cellen, zijn deze afwijkende peptiden aantrekkelijk om aan te vallen met het afweersysteem. In het onderzoek zullen afwijkende peptiden worden gekarakteriseerd die binden aan HLA en worden geproduceerd door mutaties die vaak voorkomen in AML. Om te onderzoeken of de afwijkende peptiden aangevallen kunnen worden door het afweersysteem, zal worden gezocht naar T-lymfocyten met specifieke receptoren die deze peptiden kunnen binden en herkennen. De genetische codes voor deze T-cel receptoren zullen in kaart worden gebracht en gebruikt om T-lymfocyten van andere individuen te modificeren. Na het inbrengen van de T-cel receptoren, worden de genetisch gemodificeerde T-lymfocyten getest op hun vermogen om AML-cellen te herkennen en te doden. In het onderzoek ga je op zoek naar afwijkende peptiden en specifieke T-cel receptoren die kunnen worden gebruikt om patiënten met AML te behandelen met immuuntherapie. Hiervoor worden cytokine ELISA, cytotoxiciteit assays en flowcytometrie gebruikt. Als PhD-kandidaat ben je verantwoordelijk voor het ontwerpen, plannen en uitvoeren van experimenten en het verwerken van de uitkomsten. Je werkt intensief samen met andere onderzoekers en rapporteert en presenteert je bevindingen in wetenschappelijke artikelen, werkbesprekingen en congressen.

Wat vragen wij?

Voor deze functie zoeken wij een enthousiaste, excellente onderzoeker met een afgeronde master in (bio)medische wetenschappen. Tijdens stages heb je geleerd en aangetoond dat je gestructureerd, zelfstandig en nauwkeurig werkt en in staat bent onderzoeksvragen om te zetten in resultaten. Je hebt affiniteit met immunologie en de behandeling van kanker en aantoonbaar ervaring met celkweek, flowcytometrie en immunologische technieken. Je beschikt over uitstekende communicatieve en organisatorische vaardigheden en werkt goed in een multidisciplinair team van onderzoekers en analisten. Verder beheers je de Engelse taal uitstekend in woord en geschrift.

Meer informatie

Je werkt in een dienstverband van 36 uur per week. Je krijgt een aanstelling voor de duur van vier jaar, te beëindigen met een proefschrift. Je salaris bedraagt € 2.357,- bruto per maand in het eerste jaar, oplopend tot € 3.020,- in het laatste jaar (schaal Pro, CAO UMC).

Je wordt verzocht een motivatiebrief en een CV met de contactgegevens van twee referenten bij je sollicitatie toe te voegen. Voor deze vacature worden referenties opgevraagd. 

Hine van Os

Hine van Os

‘Een PhD in het LUMC doe je verre van alleen’

Je werkplek

Cellulaire immunotherapie als gerichte en persoonlijke behandeling op maat, is een van de speerpunten van de afdeling Hematologie in het LUMC. In het researchlaboratorium, worden T-lymfocyten geïsoleerd en relevante antigenen en T-cel receptoren geïdentificeerd met moleculaire en biochemische technieken. Artsen en biomedische onderzoekers werken intensief samen aan de ontwikkeling en toepassing van baanbrekende behandelingen waarbij T-lymfocyten worden geproduceerd en ingezet als levend geneesmiddel tegen kanker.

Carrière in het LUMC

Het LUMC faciliteert jou bij het onderhouden en ontwikkelen van je kennis en vaardigheden. Hiervoor bieden wij onder andere interne opleidingen en bijscholing aan. Maar ook persoonlijke ontwikkeling, mobiliteit en loopbaanadvies maken deel uit van deze afspraken.

Contact: dr. Marieke Griffioen, senior onderzoeker, afdeling Hematologie
071 526 51 43
m.griffioen@lumc.nl

Solliciteren