PhD-kandidaat SUMO & het Ubiquitine Proteasoom Systeem

Onderzoek & onderwijs

Je functie

Wil je als PhD-kandidaat deel uitmaken van een TOP-project over de rol van SUMO-ylatie in eiwitafbraak? Het LUMC biedt een uitdagende onderzoekspositie in een bruisende, internationale omgeving.

In het kort

• Je onderzoekt post-translationele modificaties door SUMO en ubiquitine
• Je focust je onderzoek op het niveau van het volledige proteoom en van individuele doelwitten
• Je hebt ervaring met eiwitzuivering, eiwitbiochemie, moleculaire biologie en celbiologie.
• Je hebt bij voorkeur ervaring met eiwitafbraak en ubiquitine signaaloverdracht.
• Je staat op de voorgrond van baanbrekend medisch onderzoek in een academische omgeving

Wat ga je doen?

Ons team is geïnteresseerd in mechanismen en functionele consequenties van post-translationele modificaties door SUMO en ubiquitine. We integreren biochemie, celbiologie en proteomics en gebruiken state-of-the-art microscopen en massaspectrometers om nieuw inzicht te verkrijgen in SUMO- en ubiquitine-signaaloverdracht. We hebben laten zien dat SUMO-2/3 kettingen vormen en dat deze SUMO-familieleden samenwerken met het ubiquitine-proteasoomsysteem om de afbraak van doeleiwitten te reguleren. Recent hebben we innovatieve methodologie ontwikkeld om SUMO-signaaloverdracht en crosstalk tussen SUMO en ubiquitine op grote schaal in kaart te kunnen brengen. Jij bestudeert de crosstalk-mechanismen tussen de post-translationele eiwitmodificaties ubiquitine en SUMO (Small Ubiquitin-like Modifier) in samenwerking met de groep van prof. dr. Huib Ovaa. Je onderzoekt onder andere de belangrijke rol die SUMO en ubiquitine samen spelen tijdens eiwitafbraak. Dit doe je op het niveau van het volledige proteoom en op het niveau van individuele doeleiwitten

Wat vragen wij?

Wij zijn op zoek naar een enthousiaste, gemotiveerde en resultaatgerichte PhD-kandidaat. Je hebt een mastergraad in de biomedische wetenschappen of een vergelijkbare richting. Verder heb je ervaring met eiwitzuivering, eiwitbiochemie, moleculaire biologie en celbiologie. Het is een pre als je kennis hebt van eiwitafbraak en ubiquitine signaaloverdracht. Je bent creatief en professioneel, en beschikt over uitstekende communicatieve vaardigheden, zowel in woord als geschrift, ook in het Engels.

Meer informatie

Je werkt in een dienstverband van 36 uur per week. Als PhD-kandidaat krijg je een dienstverband ter vervaardiging van een proefschrift voor de duur van de opleiding, met een maximum van vier jaar. Het salaris bedraagt € 2.422,- bruto per maand in het eerste jaar, oplopend tot € 3.103,- in het laatste jaar (schaal Pro, cao UMC). 

Referenties kunnen worden opgevraagd. Het geven van een presentatie kan tot de procedure behoren.

Berend van Meer, postdoc

Berend van Meer

“Het LUMC is een essentiële bouwsteen voor onderzoek en zorg.”

Je werkplek

Binnen de afdeling Cel en Chemische Biologie onderzoekt een team van professionals de functionele regulatie van eiwitten door post-translationele modificaties, inclusief SUMO-ylering, ubiquitylering en fosforylering. Zo verkrijgen we inzicht in fundamentele levensprocessen op moleculair niveau en in ziekte-geassocieerde deregulatie van deze processen. Onze onderzoeksgroep behoort tot het LUMC-profileringsgebied Kanker Pathogenese & Therapie. De afdeling is lid van de onderzoeksschool Medisch Genetisch Centrum Zuid-West Nederland (MGC).

Carrière in het LUMC

Het LUMC faciliteert jou bij het onderhouden en ontwikkelen van je kennis en vaardigheden. Hiervoor bieden wij onder andere interne opleidingen en bijscholing aan. Maar ook persoonlijke ontwikkeling, mobiliteit en loopbaanadvies maken deel uit van deze afspraken.

Contact: prof. dr. Alfred Vertegaal, afdeling Cel en Chemische Biologie
+071 526 96 21
e-mail vertegaal@lumc.nl.

Solliciteren