PhD-kandidaat Klinische Epidemiologie

Onderzoek & onderwijs

Je functie

Word jij enthousiast van epidemiologisch onderzoek? Wil je bijdragen aan het ontrafelen van de link tussen obesitas en trombose via ontstekingsprocessen en de bloedstolling onder de loep te nemen? En zou je naast je promotieonderzoek de opleiding tot klinisch epidemioloog B willen volgen en je bekwamen in alle aspecten die komen kijken bij het doen van sterk wetenschappelijk en klinisch relevant onderzoek? Dan ben jij de PhD-kandidaat Klinische Epidemiologie die we zoeken!

In het kort

• Je hebt een MSc in Biomedische Wetenschappen, Gezondheidswetenschappen, Epidemiologie, Medische statistiek, (Moleculaire) Biologie of een verwant veld
• Je gaat aan de slag met grote epidemiologische datasets en doet onderzoek naar verschillende soorten vetverdeling in het lichaam en de relatie met ontstekingsprocessen, de bloedstolling en trombose
• Je werkt samen met verschillende (nationale en internationale) onderzoeksgroepen met expertise op het gebied van onderzoek naar obesitas, vetverdeling in het lichaam en trombose
• Enige ervaring met -of enthousiasme voor- de epidemiologie is vereist
• Je volgt naast je promotieonderzoek de opleiding tot klinisch epidemioloog B op onze afdeling

Wat ga je doen?

Obesitas vormt een van de grootste uitdagingen in de gezondheidszorg en is een van de belangrijkste risicofactoren voor het optreden van een trombose, zowel veneuze trombo-embolie als arteriële trombotische aandoeningen (ischemisch CVA, myocardinfarct en perifeer arterieel vaatlijden). Hoewel er een duidelijk verband is tussen obesitas en trombose is het onderliggend mechanisme niet goed bekend. Daarnaast lijkt er niet sprake te zijn van “één type” obesitas maar zijn er verschillende fenotypen van ververdeling in het menselijk lichaam, met bijvoorbeeld veel subcutane vetdepositie of juist meer orgaan- of leververvetting. Tijdens dit promotieonderzoek ga je de link tussen verschillende soorten vetverdeling in het lichaam en het optreden van trombose (zowel veneus als arterieel) onderzoeken. Van bijzonder belang voor dit onderzoek zijn de rol van ontstekingsprocessen (inflammatie) en de bloedstolling (coagulatie). Dit doe je door gebruik te maken van verschillende grote populatie brede studies, waaronder de NEO-studie. Er zal een sterke samenwerking zijn met het Amsterdam Universitair Medisch Centrum, waar ook analyses uitgevoerd zullen worden binnen het BARIA-cohort onder supervisie van de heer dr. Victor Gerdes en de heer dr. Michiel Coppens. Naast het opzetten en uitvoeren van analyses zal je ook bijdragen aan het uitvoeren van metingen voor het vervolg van de NEO-studie, hetgeen je de kans geeft om ervaring op te doen met het includeren en begeleiden van proefpersonen. Naast je promotieonderzoek volg je de opleiding tot klinisch epidemioloog B op onze afdeling. De resultaten van de studies rapporteer je in (internationale) wetenschappelijke tijdschriften en je krijgt daarnaast ook de kans deze te presenteren op (internationale) congressen. Je begeleiders bij dit onderzoek zijn de heer dr Luuk Scheres, mevrouw dr Astrid van Hylckama Vlieg en mevrouw prof. dr. Suzanne Cannegieter.

Wat vragen wij?

We zoeken een enthousiaste onderzoeker met de ambitie zich wetenschappelijk te ontwikkelen en te promoveren. Je bent analytisch en kan zowel goed zelfstandig te werk gaan als in teamverband. Ook beschik je over mondelinge en schriftelijke beheersing van de Engelse taal op wetenschappelijk niveau. Enige ervaring met -of enthousiasme voor- de epidemiologie is gewenst, verder volg je naast je promotieonderzoek de opleiding tot klinisch epidemioloog B op onze afdeling. Je hebt een MSc in Biomedische Wetenschappen, Gezondheidswetenschappen, Epidemiologie, Medische statistiek, (Moleculaire) Biologie, of een verwant veld.

Meer informatie

Als PhD-kandidaat bedraagt het salaris € 2.631,- in het eerste jaar en € 3.336,- in het laatste jaar (schaal Pro). Deze bedragen zijn op basis van een fulltime dienstverband. Je krijgt een arbeidsovereenkomst ter vervaardiging van een proefschrift voor de duur van de opleiding met een maximum van vier jaar.

Bekijk onze website voor meer informatie over de opleiding tot epidemioloog B.

Op deze website vind je informatie over de NEO studie voor deelnemers, huisartsen en onderzoekers.

Voor meer informatie over de vacature kun je ook contact opnemen met:

Dhr. Luuk Scheres, Assistent Professor, Klinische Epidemiologie, l.j.j.scheres@lumc.nl

Leoni Abendstein

Collega's aan het woord

Wil je weten hoe het is om in het LUMC te werken? Lees dan de verhalen van onze LUMC-collega's.

Je werkplek

Je gaat werken op de afdeling Klinische Epidemiologie van het LUMC. De afdeling Klinische Epidemiologie richt zich op wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. De afdeling bestaat uit verschillende onderzoeksgroepen (o.a. trombose, obesitas, hemofilie, nierfalen, artrose en transfusie) met elk een team van hoogleraren, senior-onderzoekers, postdocs, promovendi en studenten. Er heerst een prettige en open werksfeer en daarmee is er ook veel kruisbestuiving tussen de verschillende aandachtsgebieden. In totaal werken er ongeveer 40 collega’s en zijn er gedurende de week meermaals verschillende onderwijsmomenten en besprekingen. Daarnaast zijn er ook periodieke sociale activiteiten die worden georganiseerd door de mede-promovendi.

Carrière in het LUMC

Grensverleggend beter worden; dat is onze missie. Dit geldt niet alleen voor de zorg, maar ook voor onze medewerkers. Om te kunnen blijven leren en ontwikkelen bieden wij interne opleidingen en bijscholing aan. Daarnaast heb je recht op een eindejaarsuitkering (8,3%), vakantiegeld, fietsregeling en sportbudget. Ook kun je gebruikmaken van onze pensioenregeling bij het ABP, waarbij het LUMC maar liefst 70% van je pensioenpremie betaalt en je netto meer salaris over houdt.

Contact: Mw. Astrid van Hylckama Vlieg, Assistent Professor, Klinische Epidemiologie
071 526 1562
E-mail: a.van_hylckama_vlieg@lumc.nl

Solliciteren