PhD-kandidaat Genetica van Gezonde Veroudering

Onderzoek & onderwijs

Je functie

Wij zoeken een gemotiveerde PhD-kandidaat voor een project in de genetische epidemiologie bij de afdeling Biomedische Datawetenschappen. Het project richt zich op de analyse van bestaande genetische data in de Leiden Langleven Studie en het geïntegreerd analyseren van nieuwe genetische en omgevingsdata om de beschermende causale mechanismen te identificeren die  bijdragen aan het bereiken van extreme ouderdom en een laag risico op (multi)morbiditeit. .

In het kort

• Je draagt bij aan het verzamelen van genetische data en de constructie van een nieuwe database die genetisch-epidemiologische gegevens bevat van personen uit nieuw te verzamelen langlevende families
• Naast het verzamelen van nieuwe data werk je met meerdere grote bestaande ‘state of the art’ databases
• Je werkt in een multidisciplinaire omgeving variërend van data science tot translationele biologie en gedragswetenschappen binnen de sectie Moleculaire Epidemiologie
• Je hebt een MSc diploma in de Biomedische wetenschappen, Bioinformatica, Statstiek, Levenswetenschappen of iets vergelijkbaars 

Wat ga je doen?

Personen uit langlevende families leven extreem lang en lijken langzamer te verouderen dan hun partners en de algemene populatie. Dit blijkt uit hun verlate aanvang van ziektes, kleiner risico op multimorbiditeiten en de compressie van morbiditeit aan het einde van hun leven. Onderzoek heeft laten zien dat hun gunstige overlevings- en ziekteprofielen waarschijnlijk verklaard worden door een combinatie van genetische predispositie en gezonde leefstijl en gedrag, dat vervolgens resulteert in een gezond metabool- en immuunprofiel tot op hoge leeftijden. De causale (genetische) mechanismen zijn helaas nog maar deels geïdentificeerd. Binnen dit project ga je daarom nieuwe genetische data verzamelen en werk je met grote bestaande databases die zowel moleculaire als omgevingsdata bevatten om zodoende (beschermende) genetische varianten en pathways te identificeren die betrokken zijn bij familiaire langlevendheid en gezonde veroudering. Jouw activiteiten bevatten zowel computationeel werk als het includeren van families en het beperkt uitvoeren van labwerk.

Wat vragen wij?

Je hebt een MSc diploma in de Biomedische wetenschappen, Bioinformatica, Statstiek, Levenswetenschappen of soortgelijk gebied. Je hebt een sterke achtergrond in data analyse en hebt ervaring met het analyseren van genetische data. Bovendien ben je bekend met scripttalen zoals R of Python en ben je in staat om wat licht labwerk uit te voeren. Je geniet van het verwerven van nieuwe kennis in een multidisciplinaire setting en je hebt een optimistisch en vriendelijk karakter.

Meer informatie

Je krijgt een arbeidsovereenkomst ter vervaardiging van een proefschrift voor de duur van de opleiding met een maximum van vier jaar. Het salaris bedraagt € 2.495 bruto per maand in het eerste jaar, oplopend tot € 3.196,- in het laatste jaar bij een fulltime dienstverband (schaal Pro, CAO UMC).

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Leoni Abendstein

Collega's aan het woord

Wil je weten hoe het is om in het LUMC te werken? Lees dan de verhalen van onze LUMC-collega's.

Je werkplek

Je komt te werken bij de afdeling Biomedische Datawetenschappen binnen de sectie Moleculaire Epidemiologie (MOLEPI) die wordt geleid door prof. P. Eline Slagboom. We werken nauw samen met prof. Dorret Boomsma van het Nederlands Tweeling Register, Vrije Universiteit en prof. Monique Verschuren van het RIVM. Een deel van de promotie kan daarom uitgevoerd worden op de VU en het RIVM. Onderzoekers bij MOLEPI richten zich op het identificeren van biologische processen die gezonde veroudering stimuleren. Slagbooms groep onderzoekt al meer dan twintig jaar langlevende families in Nederland en publiceert daar over in nationale en internationale wetenschappelijke tijdschriften met hoge impact. De groep heeft hierdoor een sterke positie in het verouderings- en langlevendheidsonderzoek verworven. Omdat de sectie onderdeel is van de afdeling Biomedische Datawetenschappen hebben we een sterke band met de sectie Medische Statistiek met als resultaat een optimale omgeving voor complexe data analyse.

Carrière in het LUMC

Het LUMC faciliteert bij het onderhouden en ontwikkelen van je kennis en vaardigheden. Hiervoor bieden wij onder andere interne opleidingen en bijscholing aan. Maar ook persoonlijke ontwikkeling, mobiliteit en loopbaanadvies maken deel uit van deze afspraken.

Contact: Inge ten Hoorn, management assistent Moleculaire Epidemiologie, Biomedische Datawetenschappen
071 526 97 30
inge.ten.hoorn@lumc.nl

Solliciteren