PhD-kandidaat DNA-schadeherstel in Kanker

Onderzoek & onderwijs

Je functie

Ben je nieuwsgierig naar de fundamentele mechanismes die het ontstaan van kanker voorkomen? Heb je ervaring in mechanistisch onderzoek in humane cellijnmodellen? Hou je ervan om in een jong en dynamisch team te werken? Lees dan verder.

In het kort

• Je hebt een afgeronde MSc-opleiding in moleculaire biologie of een aanverwant vakgebied
• Je hebt hands-on ervaring met standaard moleculaire biologietechnieken
• Je bent gemotiveerd om de functie van BRCA1 in DNA-schadeherstel te onderzoeken
• Je werkt georganiseerd, zelfstandig en hebt goede communicatieve vaardigheden 

Wat ga je doen?

Als PhD-kandidaat ga je een onderzoeksproject uitvoeren om de rol van BRCA1-eiwitcomplexen in homologe recombinatie te bestuderen. Hiervoor ga je complexformatie onderzoeken met proteomics en de genetische interacties van de verschillende complexen in kaart brengen via genoomwijde CRISPR-Cas9-screens. Ook zal je mechanistische studies uitvoeren om het effect van BRCA1-mutaties op genomische stabiliteit te onderzoeken en de fundamentele resultaten vergelijken met klinische data van patiënten met BRCA1-gemuteerde tumoren.

Wat vragen wij?

Je bent een enthousiaste en gedreven onderzoeker die het leuk vindt om in een jong en dynamisch team te werken aan fundamentele en mechanistische vragen in het kankeronderzoek. Je hebt ervaring met moleculair biologische technieken (klonering, humane celkweek, Western blotting, fluorescentie microscopie, flow cytometrie, etc). Ervaring met ‘CRISPR/Cas9 genome editing’ is een voordeel, maar geen vereiste. Je hebt een georganiseerde, flexibele en zelfstandige werkstijl, bent een teamplayer en hebt uitstekende communicatieve vaardigheden, ook in het Engels.

Meer informatie

Je werkt in een dienstverband van 36 uur per week. De aanstelling is voor een maximum van vier jaar (met een bindende evaluatie na één jaar), af te sluiten met een PhD-proefschrift. Je salaris bedraagt maximaal € 2.357,- bruto per maand in het eerste jaar, oplopend tot € 3.020,- in het vierde jaar (schaal pro, CAO UMC).
Voor deze functie kunnen wij referenties opvragen.
Bekijk hier meer informatie over de onderzoeksgroep.
Bekijk hier meer informatie over het onderzoeksthema ‘Genoomstabiliteit en kanker’. 

Kees van Bergen

‘Kansen aangrijpen’

Je werkplek

De afdeling Humane Genetica is een breed georiënteerde onderzoeksafdeling, geleid door prof. dr. Silvère van der Maarel. Het onderzoek richt zich op de genetische aspecten van een variëteit aan ziekten, waaronder kanker, en de vertaling naar klinische toepassingen. De afdeling bestaat uit 22 onderzoeksgroepen die zijn ingebed in vier overkoepelende onderzoeksthema's. Je komt te werken bij de recent gestarte onderzoeksgroep van dr. Sylvie Noordermeer die deel uitmaakt van het onderzoeksthema ‘Genoominstabiliteit en kanker’. Het onderzoek van de groep richt zich op de regulatie en de functie van het BRCA1-eiwit in verschillende eiwitcomplexen tijdens homologe recombinatie en genoomstabiliteit. We complementeren ons fundamentele onderzoek in humane cellijnen met studies naar klinische data van patiënten met BRCA1-mutaties om zo diagnose en risicopredictie te verbeteren. Recentelijk hebben we mechanismes ontdekt die therapieresistentie van BRCA1-deficiënte cellen kunnen verklaren (Noordermeer et al., Nature, 2018).

Carrière in het LUMC

Het LUMC faciliteert je bij het onderhouden en ontwikkelen van je kennis en vaardigheden. Hiervoor bieden wij onder andere interne opleidingen en bijscholing aan. Maar ook persoonlijke ontwikkeling, mobiliteit en loopbaanadvies maken deel uit van deze afspraken.

Contact: dr. Sylvie Noordermeer, junior groepsleider, afdeling Humane Genetica
071 526 96 19
s.m.noordermeer@lumc.nl

Solliciteren