PhD-kandidaat Astma

Onderzoek & onderwijs

Je functie

Ben je analytisch sterk, wil jij je wetenschappelijk verder ontwikkelen en wil jij je specialiseren op het gebied van astma? Wil jij de spil zijn in klinisch en database onderzoek naar de ziektelast van ernstig astma? Tijd om je te leren kennen!

In het kort

• Je leidt en bent betrokken bij studies naar het gebruik van real-world data en de ziektelast van ernstig astma vanuit patiënten en socio-economisch perspectief, en bestudeert het effect van biological behandeling hierop
• Naast nieuw te verzamelen gegevens kan je gebruik maken van data uit het Nederlands (RAPSODI) en Europees (SHARP) ernstig astma register
• Je werkt met een zeer gemotiveerd team in het LUMC in samenwerking met het ernstig astma kenniscentrum van het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL)
• Je bent betrokken bij een parallel lopend promotietraject op het zelfde onderwerp in het Medisch Centrum Leeuwarden, waarin gebruik wordt gemaakt van dezelfde databronnen.

Wat ga je doen?

Astma is een heterogene ziekte die bij de meeste mensen goed te behandelen is. Bij ongeveer 4% van de patiënten is de ziekte echter moeilijk onder controle te krijgen ondanks uitgebreide begeleiding en behandeling. Er is dan sprake van ernstig astma. Patiënten met ernstig astma houden veel astmaklachten en hebben frequente astma-aanvallen, waardoor hun zorgconsumptie hoog is. Ook melden ze vaak beperkingen op diverse domeinen, variërend van afgenomen kwaliteit van slaap en energieniveau tot het minder kunnen participeren in school of werkproces. Dit alles draagt bij aan de ziektelast van ernstig astma. De afgelopen jaren zijn verschillende doelgerichte medicijnen (biologicals) op de markt gekomen voor de behandeling van ernstig astma. Bij een deel van de patiënten zijn deze biologicals geweldig effectief in het verbeteren van de astma controle. Over het real-world effect op andere domeinen die de ziektelast bepalen is nog weinig bekend. Als onderzoeker ga jij je richten op het verzamelen, analyseren en publiceren van real-world data betreffende de ziektelast van ernstig astma, waarbij de verschillende domeinen aan bod komen. Bovendien ga je onderzoek doen naar het effect van biologicals op deze ziektelast. Je maakt hierbij gebruik van data uit het Nederlands ernstig astma register RAPSODI, eventueel uit te breiden met gegevens uit  het Europees register SHARP. Daarnaast zul je van diverse patiënt reported outcomes (PROMs) data verzamelen via de LUMC PatientCoach app. Je werkt bij deze studies samen met een collega promovendus in het Medisch Centrum Leeuwarden.

Wat vragen wij?

We zoeken een enthousiaste onderzoeker met de ambitie zich wetenschappelijk te ontwikkelen en te promoveren. Je hebt aantoonbaar belangstelling voor en bij voorkeur ervaring met wetenschappelijk onderzoek. Je bent analytisch sterk, empathisch en sociaal. Daarnaast beschik je over een (bijna) afgeronde academische opleiding in Geneeskunde, Farmacie, Biomedische wetenschappen, Gezondheidswetenschappen, Epidemiologie of vergelijkbare achtergrond, uitstekende contactuele en organisatorische eigenschappen en heb je affiniteit met het werken met databestanden. Ook beschik je over mondelinge en schriftelijke beheersing van de Nederlandse en Engelse taal op wetenschappelijk niveau.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over het Nederlands ernstig astma register RAPSODI hier en hier voor meer informatie over de LUMC PatientCoach app.

Het betreft een dienstverband van 36 uur per week, in eerste instantie krijg je een arbeidsovereenkomst als onderzoeker voor de duur van een jaar. Bij wederzijdse tevredenheid wordt dit contract omgezet naar een compleet PhD-traject voor drie jaar. Voor deze vacature worden referenties opgevraagd en het houden van een presentatie kan gevraagd worden.

Leoni Abendstein

Collega's aan het woord

Wil je weten hoe het is om in het LUMC te werken? Lees dan de verhalen van onze LUMC-collega's.

Je werkplek

Je komt te werken op de afdeling Biomedical Data Sciences, sectie Medische Besliskunde, onder begeleiding van dr. Jacob K. Sont, associate professor. De sectie Medische Besliskunde is een multidisciplinair team gericht op het verbeteren van de kwaliteit van zorg en van de uitkomsten van zorg. Dit doen we door onderzoek naar het verbeteren van besluitvormings- en zorgprocessen en door het ontwikkelen en evalueren van methoden voor kwaliteit van zorgonderzoek. Je werkt samen met andere PhD-kandidaten in een prettige en open sfeer en er is ruimte om jezelf te ontwikkelen o.a. in de vorm van cursussen. In dit project wordt nauw samengewerkt met het kenniscentrum ernstig astma van de afdeling longziekten van het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL), onder begeleiding van longarts dr. Anneke ten Brinke.

Carrière in het LUMC

Grensverleggend beter worden; dat is onze missie. Dit geldt niet alleen voor de zorg, maar ook voor onze medewerkers. Om te kunnen blijven leren en ontwikkelen bieden wij interne opleidingen en bijscholing aan. Daarnaast heb je recht op een eindejaarsuitkering (8,3%), vakantiegeld, fietsregeling en sportbudget. Ook kun je gebruikmaken van onze pensioenregeling bij het ABP, waarbij het LUMC maar liefst 70% van je pensioenpremie betaalt en je netto meer salaris over houdt.

Contact: Dr Jacob K. Sont, associate professor
071 526 4578
E-mail: j.k.sont@lumc.nl

Solliciteren