Onderzoeker (Postdoc) De therapeutische potentie van MuSK Monoclonale Antistoffen

Onderzoek & onderwijs

Je functie

Wil jij onderzoek doen naar hoe patiënt-afgeleide monoclonale antistoffen functioneren en potentie hebben om gebruikt te worden  als therapie? Wil je daarnaast graag onderdeel uitmaken van een jong en dynamisch team? Dan is dit wellicht de baan voor jou.

In het kort

• Je hebt een PhD in moleculaire biologie, immunologie of een vergelijkbare richting
• Je hebt praktische ervaring met standaard moleculair biologische technieken
• Je hebt ervaring met antistof-gerelateerde technieken, zoals ELISA, FACS en immunofluorescentie kleuring
• Je hebt ervaring met het werken met proefdieren en beschikt over een ‘artikel 9’-kwalificatie
• Je bent gemotiveerd om auto-immune aandoeningen en karakteristieken van antistoffen te onderzoeken

Wat ga je doen?

Je werkt aan een lopend project in de onderzoeksgroep van dr. Maartje Huijbers waar onderzoek wordt gedaan naar de pathofysiologie van neuromusculaire auto-immuunziekten zoals myasthenia gravis (MG). Daarnaast is er bijzondere interesse in auto-immuunziekten die gekenmerkt worden door een dominante IgG4-response. Voor een van deze aandoeningen, MuSK MG hebben wij recent monoclonale antistoffen van patiënten geïsoleerd die het onderzoek naar het ziektemechanisme verder mogelijk maken. Daarnaast hebben deze antistoffen bijzondere eigenschappen, waardoor ze wellicht als therapie gebruikt kunnen worden. Jij brengt de functionele en immunologische karakteristieken van deze antistoffen in kaart en zal ze gaan testen in proefdiermodellen. Je werkt hiervoor nauw samen met een analist. Deze onderzoeken worden verder mogelijk gemaakt door de aanwezigheid van en ervaring met een scala aan genetische, proteomic en antilichaam-gebaseerde technologieën, alsmede cellulaire en proefdiermodellen.

Wat vragen wij?

Je bent een enthousiaste en doortastende onderzoeker die het leuk vindt om in een jong en dynamisch team te werken aan fundamenteel en translationeel onderzoek. Je hebt aantoonbare ervaring met moleculair biologische technieken (klonering, celkweek, western blotting, fluorescentie microscopie en PCR) en het doen van onderzoek met proefdieren. Ervaring met flow cytometrie en RNA sequencing-analyses is een pré. Je bent in staat om zelfstandig en in teamverband te werken. Je werkt nauwkeurig en je hebt een flexibele werkhouding. Je hebt uitstekende communicatieve vaardigheden, ook in het Engels. Daarnaast beschik je over organisatorische vaardigheden.

Meer informatie

The hoofdonderzoekslijnen van deze onderzoeksgroep vind je hier.
Voor deze vacature zullen wij referenties opvragen. Het geven van een presentatie behoort tot de procedure.
Je wordt aangesteld voor minimaal een jaar, met uitzicht op verlenging van nog anderhalf jaar.

Roderick Treskes

Roderick Treskes

'Ik werk op een geweldige afdeling'

Je werkplek

Je werkt voor zowel de afdeling Humane Genetica (prof. dr. Silvère van der Maarel, afdelingshoofd) als Neurologie (prof. dr. Jan Verschuuren, afdelingshoofd). Beide afdelingen werken al lange tijd samen aan onderzoek naar neuromusculaire aandoeningen. Dit onderzoek is ingebed in het LUMC profileringsgebied ‘Translational Neurosciences’. De translationele samenwerking omvat fundamenteel onderzoek, analyses van patiëntmateriaal en klinische expertise. Het onderzoek wordt ook ondersteund door interacties met andere afdelingen binnen en buiten het LUMC. De Neuroimmunologie-onderzoeksgroep wordt geleid door dr. Maartje Huijbers.

Carrière in het LUMC

Het LUMC faciliteert jou bij het onderhouden en ontwikkelen van je kennis en vaardigheden. Hiervoor bieden wij onder andere interne opleidingen en bijscholing aan. Maar ook persoonlijke ontwikkeling, mobiliteit en loopbaanadvies maken deel uit van deze afspraken.  

Contact: dr. Maartje Huijbers, senior onderzoeker, afdeling Humane Genetica/Neurologie
071 526 94 84
m.g.m.huijbers@lumc.nl

Solliciteren