Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken (HBO-MBRT) – Nucleaire Geneeskunde

Onderzoek & onderwijs

Je functie

Dankzij de combinatie van patiëntenzorg en het werken met geavanceerde apparatuur, heb je als MBRT’er een veelzijdig en afwisselend beroep. Nauwkeurig en patiëntgericht werken is hierbij een vereiste. Bij het LUMC hebben we een opleidingsplaats voor de duale hbo-opleiding MBRT op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Tijdens de opleiding leer je onderzoeken uit te voeren op het gebied van medisch beeldvormende en radiotherapeutische technieken. Iets voor jou?

In het kort

• Een combinatie van werken en leren
• Een opleiding van vier jaar tot medisch nucleair werker
• Je maakt met verschillende technieken opnamen van organen
• Je gaat zowel zelfstandig al in teamverband aan de slag

Wat ga je doen?

Als MBRT’er op de afdeling Nucleaire Geneeskunde breng je met behulp van radioactieve stoffen de werking van organen, bijvoorbeeld het hart of de nieren, in beeld. Dat doe je zowel zelfstandig als met anderen. Om zo goed en zo veel mogelijk informatie te verkrijgen voor de diagnosestelling of behandeling, is het belangrijk dat je een relatie legt tussen de patiënt, de gegevens op de onderzoeksaanvraag en de manier waarop het onderzoek wordt uitgevoerd. Er wordt van je verwacht dat je de patiënt voorafgaande aan het onderzoek informeert en geruststelt als dat nodig is. Tijdens het uitvoeren van het onderzoek observeer je de patiënt. Op de afdeling Radiologie maak je röntgenfoto's, CT- en MRI-scans en kun je bovendien echografieën uitvoeren. Op de afdeling Radiotherapie bereid je bestralingsbehandelingen van kankerpatiënten voor en kun je deze uitvoeren.   Je begint met een basisopleiding van 13 weken. Deze periode bestaat uit theoretisch onderwijs op de Hogeschool Inholland. Daarna begint het praktische deel van de opleiding. Je werkt dan op de afdeling Nucleaire Geneeskunde en de nadruk ligt op het leren in de beroepspraktijk. Ook loop je korte stages bij de afdelingen Radiologie en Radiotherapie. In deze periode volg je ook nog theoretisch onderwijs, gemiddeld acht lesweken per jaar en acht uur per week. Je volgt de lessen in je werktijd.

Wat vragen wij?

Om toegelaten te worden tot de opleiding heb je minimaal een havo- of mbo4-diploma nodig. Heb je een havo- of vwo-diploma, dan gaat onze voorkeur uit naar de instroomprofielen Natuur en Gezondheid met natuurkunde of Natuur en Techniek of naar een ander profiel met natuurkunde.

Meer informatie

Voor de duur van de opleiding krijg je een aanstelling bij het LUMC. In de klinische periode ontvang je een salaris van € 1.275,- bruto per maand in de eerste leerperiode tot € 1.990,- bruto per maand in de vierde leerperiode of het minimum jeugdloon vanaf 22 en 23 jaar.
De duale hbo-opleiding MBRT is een vierjarige opleiding die opleidt tot radiodiagnostisch laborant, radiotherapeutisch laborant, medisch nucleair werker en echografist. Het theoretische deel van de opleiding volg je aan de Hogeschool Inholland en het praktijkdeel doorloop je als duale student MBRT in het LUMC. Tijdens de gehele opleiding krijg je ondersteuning van medisch nucleair werkers en de praktijkbegeleider van de Nucleaire Geneeskunde. Na afronding van de opleiding beschik je over een hbo-diploma Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken. Daarnaast hebben wij een inspanningsverplichting om je na de opleiding een baan aan te bieden als medisch nucleair werker.
De arbeidsvoorwaarden zijn geregeld in de CAO voor Universitair Medische Centra. Daarnaast betalen wij je collegegeld voor het theoretische deel van de opleiding, het boekengeld en de eventuele reiskosten die je maakt voor het volgen van de lessen aan de Hogeschool INHOLLAND.
Tijdens de eerste dertien weken van de opleiding, de basisperiode, krijg je geen salaris, maar een vergoeding van € 450,- per maand (inclusief studiefinanciering). Als je na de basisperiode niet doorgaat met de opleiding is er een terugbetalingsverplichting voor het collegegeld en het boekengeld.
Meer informatie over deze vacature lees je hier.

Willianne Sijtema

'Door het werk dat we doen, hebben we een heel hecht team'

Je werkplek

Op de afdeling Nucleaire Geneeskunde voeren we onderzoeken en behandelingen uit met behulp van radioactieve stoffen. Daarnaast zijn we betrokken bij wetenschappelijke projecten en verzorgen we onderwijs. Dit doen we met ongeveer dertig medewerkers, waaronder zeven nucleair geneeskundigen, negen medisch nucleair werkers en één duale MBRT-student. We werken met moderne medisch beeldvormende digitale apparatuur. De afdeling beschikt over vijf onderzoekkamers, een klinische afdeling voor behandeling en een laboratorium.

Carrière in het LUMC

Of je nu een starter of een ervaren medewerker bent, het LUMC faciliteert jou bij het onderhouden en ontwikkelen van je kennis en vaardigheden. Hiervoor bieden wij onder andere interne opleidingen en bijscholing aan. Maar ook persoonlijke ontwikkeling, mobiliteit en loopbaanadvies maken deel uit van deze afspraken.

Contact: mevrouw Ina Boot, praktijkbegeleider Nucleaire Geneeskunde
071 526 18 74
c.n.boot@lumc.nl

Solliciteren