Junior Onderzoeker Sectie Ethiek en Recht

Onderzoek & onderwijs

Je functie

Ben jij een getalenteerde junior onderzoeker met enthousiasme voor de gezondheidsethiek en wil je onderzoek doen naar goede zorg voor mensen met dementie? Solliciteer dan op deze vacature van junior onderzoeker.

In het kort

• Je werkt bij de sectie Ethiek en Recht van de Gezondheidszorg, afdeling Neurologie
• Je doet kwalitatief onderzoek naar de balans tussen vrijheid en veiligheid in de context van goede zorg voor mensen met dementie

Wat ga je doen?

In een samenwerkingsverband tussen de sectie Ethiek en Recht van de Gezondheidszorg van het LUMC en een Lerend Netwerk van zorgorganisaties in de ouderenzorg, gaan we de komende drie jaar aan de slag met het thema vrijheid en veiligheid. Vraagstelling is het vinden van de balans tussen bewegingsvrijheid en veiligheid en het gebruik van technologie in de zorg voor mensen met dementie. Het doel is om zorgteams te ondersteunen met het vinden van deze balans bij het formuleren van het zorgplan. Begin 2020 treedt de nieuwe Wet Zorg en Dwang in werking, die onvrijwillige zorg zal reguleren, niet alleen in zorginstellingen maar ook thuis. Maar hoe voorkom je procedurele afvinklijstjes? En welke mogelijkheden zijn er om vrijheidsbeperkende zorg te geven wanneer dat de gevoelens van veiligheid en welbevinden van de persoon met dementie bevordert? Hoe kunnen zorgteams samen met de cliënt en diens naaste betrokkenen een zorgplan bedenken dat de persoon met dementie zo goed mogelijk in staat stelt zijn leven te leiden zoals bij hem past? Samen met de zorgorganisaties onderzoeken we hoe betrokkenen bij de zorg het belang van elke individuele cliënt beschrijven, balancerend tussen vrijheid en veiligheid. Welke argumenten en welke waarden wegen zij af en hoe kunnen zij door de tijd heen steeds opnieuw gestalte geven aan de realisering van de belangen van de persoon met dementie? Het project is gericht op de ontwikkeling van een instrument dat zorgteams ondersteunt in hun voortdurende proces van nadenken over de vraag wat goede zorg is voor deze cliënt. De junior onderzoeker gaat kwalitatief onderzoek doen: interviews, zorgplananalyse en focus groep interviews.

Wat vragen wij?

Je hebt een voltooide masteropleiding Geneeskunde, Biomedische Wetenschappen, Recht, Filosofie, Theologie, Gedragswetenschappen of Verplegingswetenschappen; een daaraan toegevoegde masteropleiding in toegepaste ethiek strekt tot aanbeveling. Je hebt de opleiding afgesloten met een goed beoordeelde masterthesis. We verwachten aantoonbare kennis van de gezondheidszorg; communicatief en analytisch vermogen en schrijfvaardigheid in het Engels. Je hebt de ambitie om te promoveren.

Meer informatie

Voor deze vacature kunnen we referenties opvragen.
Je krijgt een tijdelijke aanstelling voor de duur van één jaar, met een mogelijke verlenging tot maximaal drie jaar.
Behalve met dr. Houtlosser kun je ook contact opnemen met dr. Dorothea Touwen, sectie Ethiek en Recht van de Gezondheidszorg, telefoon 071 526 3235/ 06-81164636. 

Pieter Rohrbach

Pieter Rohrbach

'Het doel van mijn onderzoek is om met de inzet van eHealth eetproblemen te verminderen'

Je werkplek

Wat is goed om te doen? Voor de sectie Ethiek en Recht van de Gezondheidszorg is het meedenken over die vraag de kern van het vak. Vanuit de medische ethiek (wat is goed om te doen) en het gezondheidsrecht (wat mag je doen en wat niet) ondersteunen we hulpverleners bij die vraag. Dat doen we via onderwijs en scholing, wetenschappelijk onderzoek en door mee te denken op klinische afdelingen over behandelvraagstukken en aanverwante zaken.

Carrière in het LUMC

Het LUMC faciliteert bij het onderhouden en ontwikkelen van je kennis en vaardigheden. Hiervoor bieden wij onder andere interne opleidingen en bijscholing aan. Maar ook persoonlijke ontwikkeling, mobiliteit en loopbaanadvies maken deel uit van deze afspraken.

Contact: dr. Mirjam Houtlosser, sectie Ethiek en Recht van de Gezondheidszorg.
071 526 32 25

Solliciteren