Topdokters 2020

Monique Haak

Dr. Monique Haak is perinatoloog en foetaal chirurg. Het LUMC is hét verwijscentrum voor foetale therapie voor heel Nederland. Dr. Haak doet chirurgische ingrepen bij ongeboren baby’s en betreedt hiermee letterlijk een andere wereld, door te opereren in de baarmoeder.

Zo voert Dr. Haak bijvoorbeeld laserbehandelingen uit bij meerlingen bij wie de placenta de bloedsomloop niet goed scheidt. Een levensbedreigende situatie voor de foetussen. Ze kan met behulp van een laser alle bloedvaten tussen beide foetussen dichtbranden. De operatie is niet geheel zonder risico: Het overlevingspercentage van de foetussen na de laserbehandeling is 78%.

Dr. Haak is gespecialiseerd in diagnostiek en behandeling van hartafwijkingen van ongeboren kinderen. Ze begeleidt ouders in een zeer emotionele periode, waarbij het leven van hun ongeboren kind op het spel staat. In Nederland is ze één van de slechts twee foetale chirurgen die ingrepen in het babyhart, in de baarmoeder uitvoert.

Lees meer over behandelingen van het ongeboren kind op de website van Geboortehuis Leiden.

Tweeling Transfusie Syndroom (TTS)

Het LUMC is het enige medisch centrum in Nederland waar de behandeling van het Tweeling Transfusie Syndroom (TTS) kan plaatsvinden. Als TTS op tijd ontdekt wordt, kan het goed behandeld worden. Bekijk de video!

Foetale behandelingen: Tweeling Transfusie Syndroom (TTS)