Topdokters 2020

Dorottya de Vries

Dr. Dorottya de Vries is transplantatiechirurg in het LUMC. Ze is gespecialiseerd in nier-, alvleesklier- en levertransplantaties. Ze werd op 36-jarige leeftijd als jongste staflid aangenomen. Ze studeerde cum laude af in twee studies: geneeskunde én biomedische wetenschappen. Tijdens haar opleiding tot chirurg schreef ze een proefschrift waarmee ze meerdere prijzen won.

Dr. de Vries heeft naast ontvangers van organen ook te maken met donoren. Soms zijn dit mensen die hun nier doneren aan een familielid of zelfs anoniem aan iemand op de wachtlijst. Dr. de Vries en haar team moeten ook naar andere ziekenhuizen in Nederland om organen bij overleden donoren uit te nemen.

Bekijk de website van het LUMC Transplantatie Centrum

Een app ontwikkelen voor beter onderwijs

Naast haar werk in de zorg, houdt Dr. de Vries zich tevens bezig met onderwijsvernieuwing. Ze ontwikkelde samen met prof. dr. Marlies Reinders en dr. Beerend Hierck een applicatie. Hiermee kunnen anatomische 3D modellen van patiënten na transplantatie als hologrammen in de ruimte worden geprojecteerd door de Microscoft Hololens.

Benieuwd hoe het werkt? Bekijk de video!

AugMedicine: Transplant Cases