Welke behandeling is het best bij hersenletsel?

23 oktober 2013• NIEUWSBERICHT

Kun je beter wel of niet opereren bij ernstig hersenletsel? Daar zijn artsen in Europa het niet over eens. Onderzoekers, onder wie neurochirurg prof. Wilco Peul, ontvangen een EU-subsidie van 30 miljoen euro om tot het beste beleid bij traumatisch schedelletsel te komen

Neurochirurg Wilco PeulHet maakt uit naar welk ziekenhuis je wordt gebracht met ernstig schedel- en hersenletsel na een ongeluk of geweldsmisdrijf. In het ene wordt je meteen geopereerd, in het andere is men afwachtender, vertelt Wilco Peul, hoogleraar Neurochirurgie in het LUMC en neurochirurg in het Medisch Centrum Haaglanden.

“In Nederland opereren we patiënten met schedelletsel eerder dan in bijvoorbeeld Engeland. In Duitsland wordt juist weer eerder geopereerd dan bij ons. Maar ook in Nederland zijn er verschillen tussen de ziekenhuizen”, aldus Peul. Wat voor de patiënt beter is, is nu niet duidelijk. “Er is een grotere kans op overlijden als je niets doet, maar patiënten komen er ook niet altijd goed uit.”

Traumatisch hersenletsel

Richtlijnen voor wel of niet opereren bij ernstig schedelletsel ontbreken en grootschalige studies zijn tot nu toe niet gedaan. “Daarvoor zijn er te weinig patiënten met ernstig traumatisch hersenletsel. Het gaat in onze regio om 100 tot 150 patiënten per jaar. Die je ook nog onder moet onderverdelen naar complexiteit van het letsel en leeftijd, om onderling te kunnen vergelijken.”

Met de Europese subsidie van 30 miljoen euro gaan ruim 20 Europese traumacentra de uitkomsten met elkaar vergelijken. “We delen patiënten niet in groepen in, maar ieder centrum doet wat hij altijd al deed. Vervolgens worden de patiënten gevolgd om te kijken hoe het ze vergaat. Zo hopen we over vier jaar te kunnen zeggen wat voor een patiënt met ernstig traumatisch hersenletsel het beste beleid is”, aldus Peul. Om in Nederland een database voor ernstig schedelletsel op te zetten heeft hij ook subsidie aangevraagd bij de Hersenstichting.

Beleid bij schedelletsel

Patiënten met schedelletsel kampen vaak met bloedingen waardoor de hersenen in de verdrukking komen. Een neurochirurg kan het bloed tijdens een operatie weghalen, maar er kan ook worden afgewacht of de hersenen het zelf opruimen. Patiënten die worden geopereerd overleven vaker, maar de kwaliteit van leven is na zo’n operatie soms (zeer) slecht. Factoren als leeftijd, plaats van het bloed (onder of boven het hersenvlies) en complexiteit van het letsel spelen ook een rol. Al deze factoren zullen in het onderzoek worden meegenomen bij het ontwerpen van een uniforme, maar op de individuele patiënt toegesneden richtlijn.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.