European City of Science

Leiden European City of Science 2022

Leiden is in 2022 European City of Science: een jaar lang is Leiden de Europese hoofdstad van de wetenschap. Leiden2022 presenteert een jaar lang een programma voor iedereen met een open en nieuwsgierige geest, boordevol wetenschap, kennis, kunst en kunde. En op alle niveaus: lokaal, nationaal en internationaal. Wetenschappelijk hoogtepunt in het jaar is het EuroScience Open Forum (ESOF) in juli, het grootste congres van Europa waar alle wetenschappelijke terreinen aan bod komen.

Het LUMC is trotse partner van Leiden2022. Gedurende het jaar worden allerlei publieksactiviteiten georganiseerd, waarbij artsen en onderzoekers van het LUMC en het publiek de interactie aan gaan en waarbij de wetenschap tot in de haarvaten van de stad door zal dringen. Een overzicht is te vinden op deze pagina. En in mei/juni 2022 vindt de Life Sciences and Health week plaats, met het Leiden Bio Science Park en LUMC als initiatiefnemers. Het programma is volop in ontwikkeling, en terug te vinden op deze pagina.

We hopen je te zien in Leiden, dit jaar!

28 mei t/m 5 juni 2022 | Life Sciences and Health Week

Leiden Bio Science Park (LBSP) is het grootste Life Sciences and Health (LSH) cluster van Nederland. In de afgelopen 35 jaar heeft het LBSP een sterke, wereldwijde positie verworven en worden talent, onderzoekers en ondernemers verbonden om te werken aan (onderzoeks)projecten die bijdragen aan urgente gezondheids(zorg)uitdagingen. Binnen het LBSP vind je onderwijs- en onderzoeksinstellingen, unieke voorzieningen en waardevolle samenwerkingsverbanden in de gehele medicijnontwikkelingsketen.

Tijdens de European Life Sciences Health Week komen verschillende stakeholders uit Leiden, Europa en daarbuiten samen om grensverleggende innovatie en wetenschappelijke excellentie in (bio)medische wetenschappen te bespreken. Samen met onderzoekers, bedrijfsleven, burgers en maatschappelijke organisaties willen we kennisuitwisseling voor wetenschap en samenleving stimuleren.

Life Sciences and Health Week

Aankomende evenementen

24 mei 2022 | Alles over pollen en hooikoorts

Tijd: 14.00 – 17.00 uur

Locatie: Speeltuinvereniging de Doorbraak, Katoenpark 1, 2312 MN Leiden

In de middag van 24 mei ben je van harte welkom bij Speeltuinvereniging de Doorbraak. Hier staan experts van Hogeschool Leiden, Naturalis en het LUMC voor je klaar! Bijvoorbeeld met pollensniffers, waarmee je zelf luchtsamples kunt nemen. Je kunt je vangst bekijken onder een microscoop en er is een popup-lab voor iedereen die het interessant vindt om te zien hoe je uit luchtdeeltjes DNA kan isoleren, waarmee bepaald kan worden wat er zoal in de lucht zweeft. Bovendien kan je een zogenoemde 'pollensampler' zien die de pollen op het dak van het LUMC verzamelt, of je kunt je kennis over pollen testen.

Kortom: op 24 mei kun je alles leren over pollen en hooikoorts. We hopen je die middag te ontmoeten!

Alles over de pollen en hooikoorts | Leiden2022

4 & 5 juni 2022 | Internationaal symposium: ‘Het Leids Hoofdpijncentrum een nieuw tijdperk in’

Tijd op 4 juni: 08.15 - 17.30 uur

Tijd op 5 juni: 08:30 – 13:00

Locatie: Stadsgehoorzaal, Breestraat 60, 2311 CS Leiden


In het weekend van 4 & 5 juni vindt het internationale symposium plaats over de nieuwste bevindingen en behandelmogelijkheden op het gebied van hoofdpijn en migraine die kunnen worden toegepast in de klinische praktijk.

Een aantal internationale topexperts neemt het publiek mee op reis door toonaangevend onderzoek, behandelmogelijkheden voor migraine en hoofdpijn.

Internationaal symposium | Leiden2022.

11 juni 2022 | Levensloop

Locatie: Da Vinci College Kagerstraat

De levensloop: van 1 cel naar 14.000.000.000 cellen

De levensloop: Van 1 cel naar 14.000.000.000 cellen. Hoe zorg je ervoor dat je cellen, en daarmee jij, gezond ouder worden? Gedurende je hele levensloop komen je lichaam en je gezondheid voor uitdagingen te staan. Soms zonder dat je er voor kiest, soms heb je de keuzes wel. Er zijn interessante presentaties en daarnaast tal van mogelijkheden om met onderzoekers in gesprek te gaan en om zelf de levensloop te ervaren en te onderzoeken in workshops. Hoe begint het leven? Hoe voelt het om oud te zijn? Trek een verouderingspak aan en voel je (lichamelijk) spontaan 20 jaar ouder! En meet eens hoe jong (of oud) je hersenen nog zijn! Ga in gesprek met de experts. Denk met ze mee, zij horen graag jouw ideeën en vragen!

De levensloop: van 1 cel naar 14.000.000.000 cellen | Leiden2022

14 juni 2022 | Donor

Locatie: n.t.b.

Geven doet leven

Op deze avond nemen we je mee in de wereld van orgaandonatie en -transplantatie. In 2020 is de Donorwet veranderd. Welke consequenties heeft dit gehad voor het aantal donoren en wat houdt deze wet eigenlijk in? Hierna vertelt dr. Dorothya de Vries hoe een dag uit haar leven eruit ziet. Zij is uitname- en transplantatiechirurg in het LUMC en bekend van het programma TOP dokters. Na afloop is er gelegenheid om het gesprek aan te gaan met de sprekers.

Geven doet leven | Leiden2022

26 juni 2022 | Virus en Virus

Tijd: 12:00 - 16:00

Locatie: Rijksmuseum Boerhaave

Biologische virussen - denk aan griep en natuurlijk het corona virus - verschillen van virussen die de computer ‘ziek’ maken. Maar er zijn ook overeenkomsten! Best veel als je er even over na denkt: ze dringen ongewenst binnen en verspreiden zich razendsnel. Ook zijn ze vaak moeilijk of niet te bestrijden, maar je kunt je toch proberen te wapenen: van virusscanners op je computer tot een griepprik of vaccin. Experts van Hogeschool Leiden, Universiteit Leiden en het LUMC staan deze middag klaar in Rijksmuseum Boerhaave met spannende activiteiten over twee soorten virussen. Nog meer weten over besmettelijke virussen? Onderdeel van de middag is ook een bezoek aan de tentoonstelling ‘Besmet! Over epidemieën van vroeger en nu’.

Ben je tussen de 8-12 jaar en helemaal gek van virussen? Dan zien we je vast en zeker op 26 juni in Rijksmuseum Boerhaave. Gratis entree.

Virus en Virus | Leiden2022

Radio Weetlust:

Hét radioprogramma van Leiden2022! In Radio Weetlust is er elke ochtend - zeven dagen in de week - aandacht voor de activiteiten van de dag, leuke en interessante gasten en een blik op de 365 dagen nieuwsgierig!-scheurkalender. Bekijk het overzicht van alle afleveringen hier: Radio Weetlust.

Overzicht evenementen 2022


Oncologie
OMICS
Je botten… voor de eeuwigheid?