Prijzen, subsidies en benoemingen

5 mei 2022• NIEUWSBERICHT

LUMC'ers ontvangen regelmatig prijzen en subsidies voor het onderzoek of werk dat ze verrichten. Deze week esteden wij onder meer aandacht aan een beurs voor de ontwikkeling van open onderwijsmiddelen en een postdoctorale Marie Slodowska-Curiebeurs.

LUMC anatomen ontvangen derde opeenvolgende subsidie om een open 3D-model van menselijke anatomie te ontwikkelen.

3D-anatomiemodellen helpen studenten bij het begrijpen van het menselijk lichaam. Commerciële pakketten zijn echter extreem duur en vaak ontoegankelijk voor het onderwijs. Om dit aan te pakken, hebben onderzoekers van de afdeling Anatomie en Embryologie van het LUMC hun derde subsidie ontvangen om een open 3D-model van de menselijke anatomie te ontwikkelen.

Met de 103.000 euro subsidie die het ministerie van Onderwijs verstrekt in het kader van de Stimuleringsregeling Open Online Onderwijs, gaat het LUMC samenwerken met de Universiteit Maastricht, de Universiteit Utrecht en de Universiteit Leuven om een volledig open 3D-model van de menselijke anatomie te ontwikkelen. "Zo zullen we ook het bewustzijn vergroten van hoe belangrijk open bronnen zijn voor de academische wereld en het wijdverbreide gebruik ervan onder onze instellingen stimuleren", zegt Paul Gobée, universitair docent aan het LUMC en projectleider.

Beelden zijn onmisbaar bij het onderwijzen en leren van anatomie. "Op dit moment worden vooral 2D-beelden gebruikt”, vertelt Gobée. “Toch is een 3D begrip van het menselijk lichaam uiteindelijk noodzakelijk. Dit kan mogelijk worden bereikt door dissectielaboratoria bij te wonen, maar dat is niet altijd een haalbare optie voor studenten. Bijvoorbeeld om logistieke, ethische en financiële redenen". Het gebruik van een open licentiemodel voor het project zal Gobée en collega's in staat stellen om het gemaakte beeldmateriaal te gebruiken, te verspreiden en uit te breiden, veel verder dan dat van materiaal uit gesloten bronnen.

Dit is het derde project van de afdeling Anatomie en Embryologie omtrent open leermiddelen voor anatomie. De vorige projecten leverden het AnatomyTOOL platform op, dat anatomen en studenten duizenden vrij te gebruiken beelden en oefeningen biedt. Alle projecten worden ontwikkeld voor een breed publiek, zoals de professionele gemeenschap van anatomiedocenten die werkzaam zijn in instellingen voor hoger onderwijs in Nederland en Vlaanderen. "Maar het zal ook ontzettend nuttig zijn voor studenten binnen verschillende vakgebieden, zoals geneeskunde, biomedische wetenschappen, verpleegkunde en fysiotherapie", zegt Gobée.

Ga naar de website surf.nl voor meer informatie over het project Open Anatomisch 3D Model in het Onderwijs.

Beurs van 300.000 euro voor LUMC-onderzoeker Nadine van Montfoort

Nadine van Montfoort, onderzoeker bij de afdeling Maag-, darm- en leverziekten van het Leids Universitair Medisch Centrum LUMC, heeft een beurs van 300.000 euro ontvangen uit de Support Casper campagne van Stichting Overleven met Alvleesklierkanker. Ze krijgt dit geld voor haar onderzoek naar een alvleesklierkankerbehandeling waarbij gebruik wordt gemaakt van reovirussen.

Van Montfoort wil met de beurs haar onderzoek naar de invloed van immuniteit op de werkzaamheid van immuuntherapieën met reovirussen uitbreiden. Reovirussen infecteren met name kankercellen, wat ze interessant maakt voor klinische behandelingen. Naar verwachting is een meerderheid van de bevolking immuun voor reovirussen, maar hoe dat reovirus immuuntherapie beïnvloedt, is vooralsnog onbekend.

Immuuntherapie met behulp van reovirussen is een veelbelovende behandeling voor alvleesklierkanker omdat deze vorm van kanker erg agressief is en de overlevingskansen erg laag zijn. De kanker wordt vaak pas laat ontdekt, waardoor opereren niet altijd meer mogelijk is. Dan biedt immuuntherapie mogelijk uitkomst.

Lees meer over de Support Casper campagne op de website.

Marie Slodowska-Curie Postdoctoral Fellowship toegekend aan Emma Houlder.

Emma Houlder, postdoctoraal onderzoeker bij de afdeling Parasitologie van het LUMC, heeft een Marie Sklodowska-Curie (MSCA) 2021 Postdoctoral Fellowship toegekend gekregen van ruim 230 000 euro. Onder begeleiding van de groep van Meta Roestenberg is het haar doel om de ontwikkeling van vaccins te sturen door te bestuderen hoe ons immuunsysteem reageert op parasitaire ziekten.

Houlder's huidige onderzoek richt zich op schistosomiasis, een parasitaire ziekte die meer dan 200 miljoen mensen treft. "Samen met LUMC-professoren Meta Roestenberg en Maria Yazdanbakhsh bestudeer ik de immuunrespons bij gecontroleerde menselijke infecties en vergelijk ik bijvoorbeeld individuen die geïnfecteerd zijn met mannelijke of vrouwelijke schistosomen".

Samenwerkingsprojecten
Met de MSCA Postdoctoral Fellowship wil de onderzoekster eerst immuunprofielen identificeren die verband houden met vatbaarheid voor herinfectie of bescherming. Hiervoor zal ze deelnemen aan zeer collaboratieve projecten binnen het LUMC en met externe partners van het Leiden Bio Science Park. "De komende twee jaar zal ik samenwerken met de hoogleraren Cornelis Hokke, Maria Yazdanbaksh en dr. Simon Jochems van het LUMC. Om expertise op te doen in het formuleren van vaccins ga ik vervolgens zes maanden naar Janssen Vaccines. Mijn uiteindelijke doel is om mijn bevindingen te vertalen naar een plan dat richting kan geven aan de ontwikkeling van vaccins".

MSCA Postdoctoral Fellowship
Met doel van de MSCA-beurs is om uitmuntende individuele onderzoekers te ondersteunen bij de uitvoering van een origineel en gepersonaliseerd project, terwijl zij hun vaardigheden ontwikkelen door middel van geavanceerde opleiding en internationale, interdisciplinaire en intersectorale mobiliteit. Deze keer heeft de Europese Commissie 1156 ervaren postdoctorale onderzoekers een totaalbedrag van 242.000 euro toegekend. De volgende MSCA-oproep voor postdoctorale beurzen gaat op 12 mei 2022 van start. Bezoek de MSCA-website voor meer informatie.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.