Maand van de Macula: aandacht voor netvliesaandoeningen

1 juni 2022• NIEUWSBERICHT

Wist je dat leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) de meest voorkomende oorzaak is van ernstige slechtziendheid in Nederland? Om de Macula Vereniging te steunen helpen oogartsen van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in juni mee met de bewustwordingscampagne Maand van de Macula!

[This item is also available in English.]

Maculadegeneratie is een oogziekte die een achteruitgang van het gezichtsvermogen veroorzaakt, en is de meest voorkomende reden voor slechtziendheid in de Westerse wereld. "Een ophoping van afvalstoffen, pigmentveranderingen of lekkende bloedvaten kunnen na verloop van tijd de lichtgevoelige cellen van de macula (dat is een specifiek deel van het netvlies dat zich aan de achterkant van het oog bevindt) beschadigen”, legt Elon van Dijk, arts-assistent oogheelkunde in het LUMC, uit. “Het is echter nog onduidelijk waarom dit eigenlijk gebeurt. De afdeling Oogheelkunde van het LUMC doet daarom onderzoek naar specifieke vormen van LMD om risicofactoren te identificeren en de behandeling te verbeteren."

Is maculadegeneratie behandelbaar?

Oogartsen weten al dat het risico om de aandoening te ontwikkelen toeneemt met de leeftijd en met bepaalde keuzes in levensstijl, zoals roken. "Maar een gezond dieet kan bijvoorbeeld de achteruitgang van het gezichtsvermogen vertragen". Als LMD eenmaal optreedt, is er helaas in de overgrote meerderheid van de gevallen weinig tot niets dat medisch kan worden gedaan om het proces van achteruitgang te keren. Dat terwijl er tientallen jaren geleden een behandeling is ontwikkeld waarbij bloedvatgroeiremmers in de oogbol worden geïnjecteerd, wat destijds een groot verschil maakte voor LMD-patiënten", aldus Van Dijk. 

Maatschappelijke misverstanden

Ondanks dat LMD veel voorkomt, is de bekendheid van de oogziekte laag. Dat leidt, vervelend genoeg, tot sociale misverstanden. "Patiënten beginnen bijvoorbeeld moeite te krijgen om anderen op straat te herkennen. Ze krijgen dan op een later moment vragen als: ‘was je boos?’ of ‘waarom negeerde je me?’", merkt Van Dijk op. Met de Maand van de Macula vragen oogartsen en patiënten aandacht voor dit soort problemen, in de hoop deze ongemakkelijke situaties te voorkomen. 

Wat gebeurt er tijdens Maand van de Macula?

De Macula Vereniging heeft verschillende activiteiten voorbereid om tijdens de Maand van de Macula in heel Nederland aandacht te vragen voor het onderwerp. "Zo is er op 10 juni een Macula Symposium voor zorgprofessionals en op 24 juni een bredere bijeenkomst voor patiënten en familieleden, maar ook voor mensen met andere netvliesaandoeningen", aldus Van Dijk.

Voor informatie over aanvullende activiteiten kun je terecht op de website van de Macula Verenging.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.