LUMC verwelkomt Deense kroonprinses

21 juni 2022• PERSBERICHT

Kroonprinses Mary van Denemarken bezocht op dinsdag 21 juni het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Het bezoek stond in het teken van digitale en technologische innovaties in de zorg. De kroonprinses werd vergezeld door de Deense Minister van Gezondheid Magnus Heunicke, burgemeester Henri Lenferink en een aantal Deense bedrijven.

Hoewel de inrichting van de zorg in Denemarken en Nederland van elkaar verschilt, zijn de uitdagingen grotendeels hetzelfde. Voorbeelden hiervan zijn een steeds ouder wordende populatie, patiënten met meerdere chronische aandoeningen en stijgende zorgkosten. Middels verschillende presentaties en een bezoek aan het Willem Alexander Kinderziekenhuis (WAKZ), heeft de delegatie kennisgemaakt met zorginnovaties om deze uitdagingen het hoofd te bieden. 

eHealth 

In het LUMC zijn de afgelopen jaren baanbrekende zorginnovaties geïmplementeerd, gebruikmakend van kunstmatige intelligentie (AI), robotica, medische technologie en software-oplossingen. De combinatie van zorg, onderzoek en onderwijs in het LUMC heeft geleid tot de snelle implementatie van deze innovaties in de praktijk. Specialisten uit het LUMC hebben enkele succesvolle voorbeelden laten zien, zoals thuismonitoring met The Box, ELAN en image guided surgery. Ook werd het LUMC Capaciteitscentrum bezocht waar ze met big data en AI de patiëntstromen op de SEH managen.

Patiëntreis 

De Deense kroonprinses heeft tijdens het bezoek kennisgemaakt met patiënten in het Willem Alexander Kinderziekenhuis. Samen met de 11-jarige Stan maakte ze met de Hospital Hero-app een patiëntreis door het kinderziekenhuis. De applicatie wordt in de dagelijkse praktijk veel gebruikt. Kinderen beginnen thuis al met spelen in de app en gaan tijdens het ziekenhuisbezoek op safari door het WAKZ. Door deze afleiding verloopt het ziekenhuisbezoek vaak minder stressvol voor ouders en kinderen. Na een online consult met een Deense patiënt speelde de Kroonprinses met enkele kinderen in de Ronald McDonald Daktuin. Hier kunnen kinderen en hun familie samen even ontspannen en loskomen van de hectiek die een ziekhuisbezoek of -opname met zich mee kan brengen.  

Het bezoek van de Deense kroonprinses maakt deel uit van het Deense koninklijke bezoek aan Nederland op 20 en 21 juni. Het koninklijk paar wordt hierbij vergezeld door Deense bedrijven, waaronder Systematic, OpenTeleHealth, ALK, Netcompany, Life Science Robotics, PDC en Carecom. Lees meer over het bezoek op de website van de Deense ambassade.