Hoogleraar Johan den Dunnen ontvangt koninklijke onderscheiding tijdens afscheid

1 oktober 2021• NIEUWSBERICHT

Hoogleraar Genoomtechnologie bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Johan den Dunnen, is op donderdag 30 september benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontving deze onderscheiding tijdens zijn afscheid uit handen van de Leidse burgemeester Henri Lenferink.

Den Dunnen is sinds 2009 hoogleraar bij de afdeling Humane Genetica van het LUMC. Sindsdien heeft hij veel baanbrekend onderzoek verricht. Zo was hij een van de eerste onderzoekers die genetische varianten identificeerden die de spierziekte Duchenne veroorzaken. Daarnaast was hij instrumenteel in de ontwikkeling van de innovatieve exon-skip-gentherapie voor dezelfde ziekte. 

Grensverleggend werk

In 1992 stond Den Dunnen al aan de wieg van het Leiden Genome Technology Center (LGTC). In deze faciliteit zijn de nieuwste technologieën om DNA en RNA te bestuderen beschikbaar, waardoor het mogelijk was en is om binnen het LUMC grensverleggend onderzoek te doen. Denk dan onder andere aan het in kaart brengen van het eerste genoom van een vrouw.   

Om het onderzoek naar Duchenne verder te brengen stelde Den Dunnen zijn kennis over DNA-varianten beschikbaar voor andere onderzoekers door een database op te zetten. Deze werd vervolgens uitgebreid met meer DNA-varianten en genetisch ziektes in de Leiden Open Variant Databases (LOVD). Deze webpagina's krijgen nu per maand tienduizenden bezoekers en de LOVD is daarmee uitgegroeid tot een van de belangrijkste DNA-databases ter wereld.  

Leve DNA!

Ook maatschappelijke betrokkenheid speelde een belangrijke rol in de carrière van Den Dunnen. Zo vond hij het belangrijk dat informatie over DNA bij iedereen terechtkwam. Zijn stichting ‘Leve DNA’ ontwikkelde daarom studiemateriaal en projecten voor het middelbaar onderwijs. Daarnaast hield hij zich de laatste jaren onder andere bezig met de ontwikkeling van een persoonlijke DNA-kluis waarin elke Nederlander zijn eigen DNA-gegevens kan beheren. Ook na zijn emeritaat zal hij zich hier voor in blijven zetten met de overtuiging dat kennis van het genoom een belangrijke bijdrage kan leveren aan de voorkoming en genezing van ziekten. 

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.