ZonMW Clinical Fellows Programma beloont twee jonge LUMC-talenten

22 juni 2021• NIEUWSBERICHT

Het Clinical Fellows Programma van ZonMW heeft jonge LUMC-talenten Joanne Verweij, specialist maternale-foetale geneeskunde bij de afdeling Obstetrie & Gynaecologie en Rachel Knevel, reumatoloog bij de afdeling Reumatologie, onderscheiden.

Met een beurs van elk maximaal 200.000 euro willen Verweij en Knevel een brug slaan tussen klinisch en wetenschappelijk onderzoek in het LUMC.

ZonMW Klinisch Fellowship

Het ZonMW Clinical Fellowship is een persoonlijke stimuleringssubsidie voor een gepromoveerde en gespecialiseerde clinicus die wetenschappelijk onderzoek en klinisch werk wil combineren. Het programma richt zich op het ondersteunen van professionals die aan het begin van hun wetenschappelijke carrière staan, zodat zij een eigen onderzoekslijn kunnen opzetten. Het ZonMW-talentenprogramma Clinical Fellows heeft eerder al geleid tot enkele mooie projecten met resultaat in de praktijk.  

Geïndividualiseerde prognose

Verweij is als expert in foetale therapie met een achtergrond in filosofie, bio-ethiek en gezondheid, geïnteresseerd in het combineren van onderzoek naar innovaties in foetale therapie met perinatale ethiek om optimale begeleiding en zorg voor patiënten te bevorderen. ZonMW Clinical Fellows Programme heeft 190.000 euro toegekend om de onderzoekslijn van Verveij te bekostigen. "Ik geloof dat ethisch en klinisch onderzoek hand in hand moeten gaan, zeker op dynamische en innovatieve gebieden zoals zorg op de grens van levensvatbaarheid en maternale-foetale geneeskunde. Het combineren van deze twee gebieden zal resulteren in betere zorg, evenals het verbeteren van het begrip, de aanvaardbaarheid en het draagvlak van de betrokken belanghebbenden".

Big data om reumatoïde artritis te ontrafelen

Als reumatoloog geeft Rachel Knevel momenteel leiding aan een groep datawetenschappers en bioinformatici binnen de afdeling Reumatologie van het LUMC, die zich richten op (big) data-analyse van elektronische medische dossiers en genetica. Haar onderzoekslijn gaat over patroonherkenning bij reumatische aandoeningen met behulp van longitudinale data-analyse, clustermethoden en regularisatietechnieken. ZonMW Clincal Fellows Programma heeft 200.000 euro toegekend voor vijf jaar van dit onderzoek. "Mijn aanname is dat heterogene reumatoïde artritis uit meer dan één ziekte bestaat", legt Knevel uit. Het doel van haar project is dan ook om de huidige taxonomie van reumatoïde artritis te actualiseren, zodat de klinische zorg kan worden verbeterd, maar ook om fundamenteel onderzoek en interventieonderzoek te ondersteunen.
Lees meer over het ZonMW Clinical Fellowship Programma.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.