1,6 miljoen euro voor thuismonitoring epilepsie- en migraineaanvallen

29 oktober 2020• NIEUWSBERICHT

Onderzoekers van LUMC en Stichting Epilepsie Instellingen Nederland (SEIN) gaan in Medical Delta verband voor het eerst op grote schaal patiënten met epilepsie en migraine thuis monitoren. Het doel is om met deze gegevens snellere diagnostiek en betere behandelingen te ontwikkelen. De onderzoekers ontvangen voor deze studie 1,6 miljoen euro van ZonMW en Stichting Proefdiervrij.

“Epilepsie en migraine zijn veelvoorkomende hersenaandoeningen met een enorme impact op patiënten”, zegt hoogleraar Moleculaire en functionele neurogenetica en hoofdaanvrager van de studie, Arn van den Maagdenberg. “Daarnaast heeft het maatschappelijke impact, een aanval kan bijvoorbeeld zorgen dat iemand even niet kan werken.” Tot nu toe zijn er geen betrouwbare indicatoren beschikbaar om de veranderende hersenactiviteit te meten die een aanval aankondigt. “Hierdoor worden diagnoses gemist en wordt regelmatig verkeerde medicatie voorgeschreven”, legt Roland Thijs, projectleider en neuroloog bij SEIN en het LUMC, uit.

Thuismetingen

In het gesubsidieerde onderzoeksproject met de naam Brain@home worden patiënten langdurig thuis gemonitord. Het doel is om meer inzicht te krijgen in hoe aanvallen van epilepsie en migraine zich aankondigen in hersenactiviteit. 

“Hiervoor worden onder andere gebruiksvriendelijke hoofdbedekkende caps ontwikkeld die langdurig hersenactiviteit meten”, zegt hoogleraar en mede-projectleider Gisela Terwindt. Ook wordt gekeken naar het smartphonegebruik van deelnemers. “We gaan er namelijk vanuit dat patiënten rondom een aanval minder snel handelen, ook op hun telefoon. Hiermee kunnen dus veranderingen van hersenactiviteit worden blootgelegd”, vertelt Thijs.

Minder dierproeven

Met deze nieuwe technieken en data-analyses hopen de onderzoekers nieuwe inzichten te krijgen en indicatoren vast te stellen waarmee artsen uiteindelijk sneller de juiste diagnose kunnen stellen en goede, gepersonaliseerde behandelplannen kunnen maken. “We verwachten daarnaast dat de nieuwe meettechnieken zorgen voor een verlaging en verfijning van het aantal benodigde dierproeven voor hersenonderzoek”, vertelt van den Maagdenberg.

Medical Delta

Het onderzoek maakt deel uit van Medical Delta’s wetenschappelijke programma Medical NeuroDelta: Ambulant Neuromonitoring for Prevention and Treatment of Brain Disease, waar Van den Maagdenberg Scientific Leader van is. 

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.