Prijzen, subsidies en benoemingen

26 november 2020• NIEUWSBERICHT

Onderzoekers en medisch specialisten van het LUMC ontvangen regelmatig prijzen en subsidies voor het onderzoek of werk dat ze verrichten. Daarnaast worden ze vanwege hun kennis en expertise vaak gevraagd voor belangrijke posten, zowel nationaal als internationaal. Wij laten u graag zien wie er recent is beloond met een mooie prijs, subsidie of benoeming.

Parasitologieprijs 2020 naar Bart Everts

Immunoloog Bart Everts van het LUMC ontvangt de Boehringer-Ingelheim prijs voor zijn onderzoek naar afweerreacties na parasitaire infecties. Everts probeert te ontrafelen hoe ons immuunsysteem infecties met parasitaire wormen herkent.

Meer dan twee miljard mensen lijden aan infecties met parasitaire wormen, met name in tropische en substropische landen. Parasitaire wormen vertegenwoordigen een heel diverse groep ziekteverwekkers die qua levenscyclus, grootte, en infectieroute zeer van elkaar verschillen. Desondanks is de afweerreactie tegen deze diverse groep parasieten verbazingwekkend uniform: de zogenaamde type 2 afweerreactie. Maar hoe ons afweersysteem deze afweerreactie precies activeert na een infectie met parasitaire wormen is niet duidelijk. Everts wil dit ontrafelen.

Type 2 afweerreacties tegen schistosomiasis

Everts heeft belangrijke bijdrages geleverd aan het identificeren van moleculen die door de parasitaire worm Schistosoma worden uitgescheiden en die het afweersysteem aanzetten een type 2 afweerreactie te starten. Ook aan de kant van de gastheer hebben studies van Everts nieuwe inzichten verschaft. Zo heeft hij in kaart gebracht door welke afweercellen deze wormen worden herkend en de type 2 afweerreactie in gang zetten. Bij deze studies gebruikte hij zowel in vitro celkweken, diermodellen en veldstudies. Met deze inzichten hoopt Everts nieuwe aanknopingspunten te vinden om de type 2 afweerreactie te kunnen regelen, wat niet alleen relevant kan zijn voor medicijn-ontwikkeling tegen parasitaire worminfecties, maar ook voor allergieën die gekenmerkt worden door dezelfde afweerreactie.

Huidig onderzoek

In zijn huidige onderzoek richt Everts zich op het identificeren van de stofwisselingsroutes die afweercellen gebruiken die betrokken zijn bij type 2 en regulatoire afweerreacties. In de laatste jaren is aangetoond dat de stofwisseling van afweercellen in grote mate bepaalt hoe ze functioneren. Door bepaalde stofwisselingsprocessen in afweercellen te remmen of te versterken hoopt Everts deze afweerreacties te sturen om zo uiteindelijk nieuwe therapeutische targets te ontwikkelen. 

Bailey K. Ashford medal voor Meta Roestenberg

Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American Society for Tropical Medicine and Hygiene (ASTMH) werd de Bailey K. Ashford medal uitgereikt aan LUMC-internist-infectioloog Meta Roestenberg. 

De Bailey K. Ashford-medaille is bedoeld voor onderscheidend werk in de tropengeneeskunde. Roestenberg focust zich in haar onderzoek veel op malariavaccins en is ook betrokken bij het onderzoek naar het coronavaccin van Janssen in het LUMC.

Bailey K. Ashford een iconische figuur binnen de tropengeneeskunde. Hij ontdekte herkende als eerste het verband tussen haakworminfectie en bloedarmoede toen hij 26 jaar oud was. De medaille, ter ere van hem en voor alles wat hij vertegenwoordigde, wordt jaarlijks uitgereikt voor onderscheidend werk in de tropengeneeskunde aan een ASTMH-lid vroeg of midden in zijn of haar carrière. Dit jaar werden er vier Ashford-medailles uitgereikt.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.