LUMC zet verder in op mondiaal bereik en internationale samenwerking

16 november 2020• NIEUWSBERICHT

Wereldwijd draagt de mobiliteit van studenten, docenten en onderzoekers een belangrijke steen bij aan innovatie en creativiteit. Het verbinden van knappe koppen en het aanbrengen van een grensoverschrijdende focus vergroten de impact van internationaal baanbrekend onderzoek en de vertaling van kennis naar patiëntenzorg in diverse contexten wereldwijd. Daarnaast onderstreept de huidige pandemie des te meer dat zorg en wetenschappelijke oplossingen niet gebonden zijn aan grenzen. Om internationale mobiliteit verder te consolideren en stroomlijnen lanceert het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) het LUMC Global initiatief.

Bestaande uit een grote hoeveelheid kennisinstituten op het gebied van Life Sciences & Health is West-Europa een van de leidende regio’s in dit vakgebied. Zo is de provincie Zuid-Holland, waar het Leiden Bio Science Park (LBSP), de Medical Delta en LUMC centraal gevestigd zijn, internationaal erkend als een belangrijke hub voor Life Sciences & Health. Publieke en private partijen werken hier samen aan belangrijk (bio)medische en technologische innovaties en zorgvernieuwing. 

Het LUMC richt zich op het identificeren van ziekteverwekkers, verbetering van diagnostiek, preventie en het ontwikkelen van effectieve behandelingen. Specialisten van het LUMC werken met vele experts wereldwijd samen aan verschillende onderzoeksthema’s. Het combineren van grensoverschrijdende expertise draagt bij aan het oplossen van (bio)medische uitdagingen en het vinden van antwoorden op vragen die je ‘alleen’ niet zou vinden. “We zijn altijd op zoek naar regionale, Europese en intercontinentale verbindingen met partners die ons kunnen versterken bij het nastreven van onze doelen en die een meerwaarde bieden bij onze missie om grensverleggend beter te worden”, zegt Suze Kruisheer, Lead LUMC Global. 

Aanmoedigen en stimuleren van betekenisvolle en duurzame internationale relaties

LUMC Global zal multilaterale initiatieven stimuleren, consolideren en stroomlijnen, en hun bereik vergroten. Een van de doelen van LUMC Global is om meer te putten uit bestaande internationale relaties en deze verder uit te bouwen, alsook nieuwe internationale samenwerkingen aan te gaan. Deze missie wordt ondersteund door een model waarin onderzoek, onderwijs en zorg met elkaar verweven zijn en waarin een focus is aangebracht op verschillende doellanden en wereldwijde topinstituten. 

Beperkingen voor internationale mobiliteit een kans

Met zo’n initiatief beginnen in een tijd van beperkte mogelijkheden voor mobiliteit van zowel studenten als onderzoekers is een uitdaging, maar creëert tegelijkertijd ook interessante kansen. Zo heeft de Frontiers of Science-module ‘Cutting-edge immunology: from chemistry to metabolism’, volop gebruikgemaakt van de trend op het gebied van het vergroten van online onderwijsmogelijkheden.

In navolging van een internationale trend die Stanford University in 2011 initieerde, waarin ze hun module “Introduction to Artificial Intelligence” aanboden als een gratis  internationaal toegankelijke live class, lanceerde LUMC Global in samenwerking met de Frontiers of Science-modulecoördinatoren in oktober een online reeks van colleges en live interactie, die traditioneel alleen toegankelijk zijn voor aan de Universiteit Leiden ingeschreven masterstudenten. Tachtig internationale studenten van partneruniversiteiten, met name uit Afrika, Indonesië en China namen samen met de LUMC-studenten deel aan de colleges. Het is slechts één voorbeeld van projecten die onder de LUMC Global-paraplu zullen worden geïnitieerd. 

Neem contact met ons op

Wil je meer weten over LUMC Global en wat het programma voor jou kan betekenen en/of wil je een met ons verbinden en samenwerken als instituut? Bekijk dan onze website en neem contact met ons op via global@lumc.nl.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.