‘Cleveringa’s erfgoed herinnert ons eraan dat we waakzaam moeten zijn’

27 november 2020• NIEUWSBERICHT

De wereld liet Rwanda in de steek ten tijde van de genocide en dat mag nooit meer gebeuren, zo stelde Cleveringahoogleraar Roméo Dallaire in zijn oratie op 26 november. Ook vroeg de Canadese generaal buiten dienst aandacht voor getraumatiseerde soldaten. "We moeten onze soldaten beter voorbereiden op complexe en ambigue missies."

Generaal Dallaire werd door LUMC-hoogleraar Eric Vermetten voorgedragen voor de Cleveringa-leerstoel. Vermetten ontwikkelt innovaties in de zorg om de impact van oorlogstrauma en PTSS bij veteranen en andere geüniformeerden te verminderen.

Buitengewone oratie

Het was in meerdere opzichten een buitengewone Cleveringa-oratie. In plaats van op de hoogste tree van het katheder in het Academiegebouw hield Dallaire zijn toespraak voor de webcam in zijn Canadese woonplaats. In deze tijd naar Leiden afreizen was een brug te ver. Het Academiegebouw was nog nooit zo schaars gevuld tijdens een Cleveringa-oratie. Een mini-cortège, met een vertegenwoordiging van het college van bestuur, de decanen en enkele hoogleraren, nam er plaats, naast een paar familieleden van de in Nederland geboren Dallaire. De rest van het publiek volgde thuis de livestream van de zeer persoonlijke oratie. Een ding was wel bij het oude gebleven: Dallaire kon in vol ornaat oreren, want de pedel had de traditionele toga en baret naar Canada gestuurd.

Bekijk de oratie terug en lees het hele verslag op de website van de Universiteit Leiden.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.