Hoe verspreidt het SARS-coronavirus zich in ruimten?

17 december 2020• NIEUWSBERICHT

Wat is de rol van aerosolen bij de verspreiding van COVID-19 in (semi-)indoor sportlocaties? Louis Kroes en Mariet Feltkamp van de afdeling Medische Microbiologie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) participeren in een grootschalig onderzoek dat een antwoord moet geven op deze vraag.

De vaccins tegen het coronavirus zijn binnenkort beschikbaar, maar aan de meeste coronamaatregelen zitten we voorlopig nog wel even vast. Het blijft daarom belangrijk dat we meer te weten komen over de verspreiding van het virus. Zo kan goed in kaart worden gebracht welke factoren bepalen of iemand (hoog) risico loopt om een SARS-coronavirus 2 infectie te krijgen, bijvoorbeeld op een sporttribune.

Verspreiding van het coronavirus

Het afgelopen jaar is er binnen verschillende disciplines kennis opgedaan over factoren die een rol spelen bij de verspreiding.  Er zijn bijvoorbeeld al onderzoeken gedaan naar de vorming en het lot van druppels en aerosolen onder verschillende omstandigheden (natuurkunde), en naar de dosis en besmettelijkheid van coronavirus daarin (virologie). Omdat onderzoeksgroepen vaak los van elkaar opereren, is deze kennis in veel gevallen nog niet met elkaar geïntegreerd.

Blauwdruk verspreiding 

De LUMC-projectpartners gaan daarom experts uit verschillende disciplines bijeenbrengen in een joint expert panel om samen te komen tot een realistisch transmissiemodel voor het coronavirus. Dit model zou als blauwdruk kunnen dienen voor virus-transmissie door middel van aerosolen in het algemeen; ook voor de toekomst. Daarbij wordt gelijk in kaart gebracht welke kennis over de verspreiding nu nog ontbreekt en kunnen aanbevelingen gedaan worden ten aanzien van toekomstig onderzoek.

Samenwerkingspartners

Het gehele onderzoeksproject wordt gecoördineerd door de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en vindt plaats in samenwerking met de Universiteit Utrecht, de Johannes Kepler Universiteit in Linz, de bedrijven PlasmaMade en GO2Sure, en de testlocaties Johan Cruijff ArenA, Maaspoort Sports and Events via Heroes Den Bosch, CTO Papendal en CTO Den Haag. Het samenwerkingsproject is medegefinancierd met een PPS-toeslag, beschikbaar gesteld door Health~Holland, Topsector Life Sciences & Health, ter stimulering van publiek-private samenwerkingen. Het onderzoek is ook mede mogelijk gemaakt door Sportinnovator.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.